Полша сключи днес споразумение със САЩ за придобиването на 32

...
Полша сключи днес споразумение със САЩ за придобиването на 32
Коментари Харесай

Полша подписа договор за F-35 със САЩ за $87 млн. на бройка

Полша подписа през днешния ден съглашение със Съединени американски щати за придобиването на 32 изтребители-бомбардировачи от пето потомство F-35 .

Церемонията по подписването е на територията на авиобаза в региона на Демблин с присъединяване на президента на страната Анджей Дуда, премиера на републиката Матеуш Моравецки и министъра на националната защита Мариуш Блащак, оповестява ТАСС.

Според полското министерство на защитата цената на контракта е 4,6 милиарда $ . Цената на един аероплан е 87 млн. $ . Споразумението планува образование на водачи, доставка на симулатори и логистична поддръжка .

Първите самолети ще бъдат доставени през 2026 година, само че се възнамерява да стартира пилотно образование на тези машини в Съединени американски щати през 2024 година.

На церемонията по подписването президентът Дуда разяснява, че това е значим ден за полската военна авиация , водачите на изтребителите и за сигурността на Полша и на Източна Европа . Той добавя, че подписването на това съглашение става допустимо с помощта на участието в НАТО .

" Това е един от най-важните стадии в основаването на актуалната полска войска ", акцентира полският министър председател, припомняйки по-ранното решение на полските управляващи да придобият системи за противоракетна защита " Пейтриът " от Съединени американски щати .

Според премиера Моравецки, придобиването на F-35 ще разреши на Полша да се " отърве от съветската сянка, преобладаваща в тази част на Европа ". Защото през последните 30 години полската войска, разполага с МиГ-29 и Су-22 и е " подвластна от съветското оръжие ", само че с покупката на модерни американски самолети тази взаимозависимост изчезва . Днес полските Военновъздушни сили са въоръжени с 27 МиГ-29, 48 F-16 и 18 Су-22.

F-35 е многоцелеви военен аероплан, планиран със стелт технология и кадърен да носи нуклеарни оръжия , написа ТАСС.
 До края на януари Полша подписва съглашението за 32 броя F-35 от Съединени американски щати
До края на януари Полша подписва съглашението за 32 броя F-35 от Съединени американски щати

Цената е 6,5 милиарда $, само че Полша желае намаление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР