Полша ще се опита да арестува активите на газопровода Северен

...
Полша ще се опита да арестува активите на газопровода Северен
Коментари Харесай

Полша ще се опита да арестува активите на Северен поток 2

Полша ще се опита да арестува активите на газопровода " Северен поток 2 ", в случай че полската държавна петролно-газова компания PGNiG не получи средства от " Газпром ", дължими ѝ съгласно решение на Стокхолмския арбитраж. Това разгласи полският заместник-министър на държавните активи Януш Ковалски в изявление за Wprost.

В края на март PGNiG разгласи, че е спечелила делото против " Газпром " в Стокхолмския арбитраж по Ямалския контракт, което допуска, че на полската компания са дължими 6 милиарда злоти (около 1,43 милиарда долара).

От " Газпром износ " обаче оповестиха, че към момента преглеждат арбитражното решение и към този момент считат за прибързано да се прави оценка размерът на бъдещите заплащания.

Ковалски счита, че Варшава разполага с " правни принадлежности " за възобновяване на тези средства от " Газпром ".

" На първо място би трябвало да се наложи арест на акциите на фирмите " Северен поток " и " Северен поток 2 ". Това от своя страна може да забави процеса по построяването на " Северен поток 2 ". Второ, би трябвало да бъдат анулирани всички отстъпки във връзка с " Газпром " в подтекста на възобновяване на тези 6 милиарда злоти, които ни се дължат ", сподели той.

По-рано PGNiG упрекна " Газпром " в неспазване на условията на Стокхолмския арбитраж и заплаши да апелира пред Европейската комисия.

Договорът от Ямал от 1996 година планува доставка на Полша до 10 милиарда куб. метра съветски газ годишно. Договорът е годен до 2022 година. През 2012 година цената на газа за Полша по този контракт беше понижена с 10 %. През 2015 година PGNiG заведе дело до Арбитражния съд в Стокхолм за следващо понижение на цената, базирайки се на обстоятелството, че тя не подхожда на положението на пазара. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР