Полша ще изпрати 500 полицаи, за да укрепи сигурността на

...
Полша ще изпрати 500 полицаи, за да укрепи сигурността на
Коментари Харесай

Полша праща подкрепление на границата с Беларус

Полша ще изпрати 500 служители на реда, с цел да укрепи сигурността на границата си с Беларус поради възходящия брой незаконни имигранти и евентуалните опасност от преместването на наемниците от " Вагнер " в Беларус, заяви " Ройтерс ".

" Поради напрегнатата обстановка на границата с Беларус взех решение да подсиля нашите сили с 500 полски служители на реда от звената за предварителна защита и битка с тероризма ", написа министърът на вътрешните работи Мариуш Камински в профила си в " Туитър " в неделя.

Полицейските сили ще се причислят към 5000 граничари и 2000 бойци, които към този момент са ангажирани с защитата на границата.

Полша упрекна Беларус, че изкуствено основава мигрантска рецесия на границата от 2021 година насам, като транспортира хора от Близкия изток и Африка и се пробва да ги изтласка през границата.

По данни на граничната работа 187 души са се пробвали незаконно да преминат в Полша от Беларус в събота и броят им нараства устойчиво през последните месеци, макар че е много под равнищата от 2021 година

Говорител на службата сподели, че полските патрули на границата се сблъскват с по-агресивно държание от страна на мигрантите, които стават по-дръзки, разчитайки на числено предимство.

" Групите са по-агресивни. Имаше доста офанзиви против полски патрули. Седемнадесет транспортни средства бяха развалени тази година, от които 13 единствено през юни ", сподели Анна Михалска, представена от " Ройтерс ".

Заместник-министърът и координатор на специфичните служби Станислав Зарин съобщи пред " Ройтерс ", че по-голямото наличие на службите за сигурност е било и в отговор на прехвърлянето на наемници от групата " Вагнер " в Беларус.

Решението на съветския президент Владимир Путин да предложи на войски от частната военна компания избора да се реалокират в Беларус докара до опасения измежду източните членове на НАТО, че тяхното наличие ще провокира по-голяма неустойчивост в района.

" Все още е въпрос на разбор и хипотези дали групата " Вагнер " ще се ангажира с дестабилизирането на Полша и също по този начин ще бъде дейна в координирането на миграционния маршрут ", сподели Зарин по телефона за " Ройтерс ".

 " Вагнер " в Беларус: Източна Европа се тревожи, НАТО даде обещание отбрана от " Москва или Минск "

" Предполагаме, че " Вагнер " не отиват в Беларус, с цел да се възстановят, а с цел да изпълнят задача. Тази задача може да е ориентирана против Полша, само че също и против Литва или Украйна ", добави той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР