Полша преговаря със САЩ да предостави на Украйна самолети МиГ-29,

...
Полша преговаря със САЩ да предостави на Украйна самолети МиГ-29,
Коментари Харесай

Полша предлага стари Миг-29 за Украйна, ако САЩ ги заменят с нови Ф-16

Полша договаря със Съединени американски щати да даде на Украйна самолети МиГ-29, в случай че на тяхно място получи америккански изтребители Ф-16, заяви през днешния ден основаното в Брюксел американско електронно издание, което се базира на " четири американски публични лица ".

В събота украинският президент Володимир Зеленски насочи " обезверена молба " до американски сенатори Украйна да получи самолети съветско произвеждане. Темата за трансфер на остарели руски изстребители за Украйна, които локалните водачи могат да ръководят, се появи на 27 февруари, когато висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел сподели, че такава опция се разисква. Три страни в Европейски Съюз поддържат в армиите си към момента такива самолети - Полша, България и Словакия, - само че и трите опровергаха, че имат сходни планове. Темата бе съживена този уикенд с догатката, че се готви ротация на бойни самолети сред Украйна, Полша и Съединени американски щати.

Миналата седмица Полша е отправила питане до държавното управление на президента на Съединени американски щати Джо Байдън дали ще ѝ компенсира старите самолети, в случай че ги даде на Украйна. Белият дом е оттговорил, че ще прегледа въпроса. Въпреки риска от ескалация на напрежението сред НАТО и Русия, държавното управление на Байдън не възразява Полша да изпрати изтребители на Украйна. " Политико " писа, че диалозите сред Варшава и Вашингтон към този момент са почнали.. Говорител на Белия дом споделил на изданието: " Работим с поляците по въпроса и се консултираме с останалите съдружници в НАТО ".

Полша модернизира военновъздушните си сили от 2006 година, когато за ппърви път получи Ф-16. През 2020 година тя подписа договорка за покупка на 32 изтребителя от пето потомство Ф-35 за 4,6 милиарда $. Първите от тях ще получи през 2024 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР