Полша поиска от Европейската комисия да отложи глобите за подкопаване

...
Полша поиска от Европейската комисия да отложи глобите за подкопаване
Коментари Харесай

Полша моли Брюксел да отложи глобите за подкопаването на независимостта на съдебната власт

Полша изиска от Европейската комисия да отсрочи санкциите за подкопаване на независимостта на правосъдната власт, заявявайки, че работи за премахването на противоречивата дисциплинарна камара за съдии. Това излиза наяве от писмо от 10 януари, забелязано от " Ройтерс ".

В момента Варшава дължи 70 милиона евро за това, че не е спряла неотложно цялата работа на камарата в очакване на дефинитивна присъда от висшия съд на Европейски Съюз по скица, необятно подложена на критика за това, че разрешава на държавното управление да отстранява съдии, които слагат под подозрение политиката на държавното управление.

Писмото е последното развиване в една от многото борби сред ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " в Полша и Европейската комисия за ерозията на демократичното разделяне на управляващите.

Посланикът на Полша в Европейски Съюз Анджей Садос сподели в писмото, че шефът на Върховния съд към този момент е решил да спре да предава някои каузи на Дисциплинарната камара и че държавното управление обмисля спомагателни промени в правосъдната система.

" Моля Комисията да отсрочи изпращането на предложения за заплащане, до момента в който не бъдат осъществени плануваните промени ", написа той.

Представител на Комисията сподели пред Ройтерс, че сходни причини не са нито нови, нито задоволителни и че изпълнителната власт на Европейски Съюз ще изпрати първата фактура във Варшава още в петък.

Комисията сподели тази седмица, че има способи да обезпечи дължимите санкции, в това число посредством приспадането им от средствата за развиване, предопределени за Полша, в случай че PiS продължи да отхвърля да заплаща.

PiS за първи път вкара Дисциплинарната камара през 2017 година като част от огромни промени в правосъдната система, които също по този начин издигнаха доста нови съдии и дадоха висши функции на партийните съдружници.

В писмото не се показва в детайли по какъв начин и по кое време Варшава ще отдръпна камарата, която има пълномощия да преназначава или отстранява съдии.

Заместник-министърът на правораздаването на Полша Себастиан Калета, член на Обединена Полша, корав евроскептичен съдружен сътрудник на ПиС, сподели, че прекъсването на работата на камарата ще спре да преглежда каузи за закононарушения като шофиране в нетрезво положение, повдигнати против съдии.

" Най-доброто решение би било да продължим правосъдната промяна с реорганизацията на Върховния съд ", сподели той в радиопредаване в петък.

ПиС и Обединена Полша се карат от месеци по какъв начин да отговорят на настояванията на Европейски Съюз.

Споровете с Европейски Съюз за демократичните стандарти към този момент костват на Полша репутацията й като дете на посткомунистическия преход, както и достъпа до милиарди евро в европейски фондове за възобновяване от пандемия.

Заложени са повече фондове за развиване на Европейски Съюз, основен мотор за растежа на Полша след присъединението й към блока през 2004 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР