Полша иска от ЕС да ускори работата по измененията в

...
Полша иска от ЕС да ускори работата по измененията в
Коментари Харесай

РИА-Новости: Полша оказва натиск върху ЕС заради Северен поток 2

Полша желае от Европейски Съюз да форсира работата по промените в газовата инструкция на Европейския съюз, която ще усложни строителството на газопровода " Северен поток " 2. Това заяви зам.-министърът на енергетиката на Полша Михал Куртика за Полско радио.

През ноември 2017 година Европейската комисия предложи да се внесат промени в газовата инструкция на Европейски Съюз, само че България, която оглавяваше Евросъюза, се ограничи със срещи на специалисти и забави темпа на работа над документа. Според новата редакция на документа всички газопроводи, в това число и задгранични, които минават по морски път, би трябвало да се подчиняват на законодателството на Европейски Съюз.

Посланиците на Европейски Съюз би трябвало да се заемат с промените на газовата инструкция в края на юни. От 1 юли председателството на Европейски Съюз минава към Австрия. Куртика отбелязва, че Полша чака от австрийците обективност, а не отбрана на личните ползи.

" Страната ръководител би трябвало да се държи неутрално. Ще подсещаме, че ръководството на Европейски Съюз би трябвало да бъде транспарантно и да провокира доверие ", съобщи той.

Проектът " Северен поток " 2 допуска построяването на две тръби на газопровода с обща пропускателна дарба 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия през Балтийско море до Германия. Горивната автомагистрала е планувана да премине паралелно със " Северен поток ".

Срещу плана се афишират някои страни - преди всичко Украйна, която се притеснява да не загуби приходите от преноса на съветски газ, и Съединени американски щати, които имат амбициозни проекти за износ на собствен сбит природен газ към Европа. Освен това Латвия, Литва и Полша са заявявали взаимно, че не утвърждават построяването на " Северен поток " 2. Лидерите им са несъмнено, че това е политически план.

Русия нееднократно е призовавала да не се възприема газопроводът като инструмент за въздействие. Според Владимир Путин Москва гледа на плана като напълно стопански. /РИА-Новости
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР