Полша и Унгария получиха черни точки в публикувания трети годишен

...
Полша и Унгария получиха черни точки в публикувания трети годишен
Коментари Харесай

Черни точки за Полша и Унгария в годишния доклад на ЕК

Полша и Унгария получиха " черни точки " в оповестения трети годишен отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в Е С, съобщи ДПА.

Двете централноевропейски страни, които от дълго време са в спор с Брюксел, бяха разкритикувани за проблеми, свързани с независимостта на правосъдната власт и медиите, демократичните стандарти и битката с корупцията .

Полша и Унгария от години имат разногласия с Европейската комисия поради нарушавания на демократичните стандарти и своята процедура да не се преценяват с решения на Съда на Европейски Съюз. Срещу двете страни може да бъдат заведени дисциплинарни процедури по Член 7 от Договора за Европейски съюз по отношение на безпокойства за върховенството на закона. В последна сметка е допустимо те да бъдат лишени от право на глас в Съвета на Европейски Съюз. За Полша и Унгария има и риск да изгубят средства от европейския бюджет поради други дисциплинарни процедури, отбелязва ДПА.

Правителството във Варшава въпреки всичко съумя до известна степен да усъвършенства връзките си с Брюксел. Полша е страната от Европейски Съюз, приела най-вече бежанци от Украйна. Тя също така уреди редица каузи, заведени против нея от Съда на Европейски Съюз.

Миналия месец, макар рецензиите, Европейската комисия утвърди проекта на Полша за възобновяване след пандемията от КОВИД-19, откакто страната даде обещание да предприеме ограничения за гарантиране на независимостта на своята правосъдна система.

В отчета си за върховенството на закона Европейска комисия акцентира уговорката на Полша да извърши правосъдни промени и да " обезпечи функционалната самостоятелност на прокуратурата от изпълнителната власт ".

За сметка на това Европейската комисия е безпощадна в рецензиите си към Унгария , като отбелязва, че публицисти са следени и няма задоволително ефикасни механизми за битка с корупцията. Тя също така упреква държавното управление на премиера Виктор Орбан, че употребява своите " изключителни пълномощия обстойно " по въпроси, които " не са свързани с пандемията от КОВИД-19 ", поради която те са били въведени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР