Полша гласува днес на президентски избори. На първия тур Анджей

...
Полша гласува днес на президентски избори. На първия тур Анджей
Коментари Харесай

Битката за Полша: Втори тур на президентските избори в страната

Полша гласоподава през днешния ден на президентски избори. На първия тур Анджей Дуда излезе преди всичко с 43,5 % от гласовете, а Рафал Тшасковски е втори с 30,4 %. Жителите на страната би трябвало да решат кой да застане отпред – излизащ в оставка популистки президент или либерал, който желае да възвърне връзките с Брюксел, написа Агенция Франс Прес, представена от Българска национална телевизия.
Резултатът от този втори тур на президентските избори ще бъде решителен за бъдещето на държавното управление на консервативната и националистическа партия „ Право и правдивост “, която нейните съперници упрекват, че анулира демократичните свободи, добити преди три десетилетия след рухването на комунизма.
Подкрепен от „ Право и правдивост “, президентът Анджей Дуда се изправя против кмета на Варшава Рафал Тшасковски от главната центристка опозиционна партия Гражданска платформа, а последните анкети демонстрират равни шансове за двамата претенденти.
„ Битката за Полша “, по този начин гласи заглавие в таблоида „ Супер Експрес “, до момента в който демократичният ежедневник „ Газета Виборча “ приказва за избор сред „ вяра и злополучие “, които ще обиден бъдещите генерации. Гласуването трябваше да се организира през май – по времето, когато Дуда ръководеше желанията за гласоподаване, само че то трябваше да бъде отсрочено заради пандемията на ковид. Подкрепата за Дуда понижава доста от този момент, в това число заради следствията от епидемията, която потопи Полша в първата криза след рухването на комунистическия режим. Според специалистите резултатът в неделя може да бъде толкоз непосредствен, че да бъде оспорен юридически и да провокира митинги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР