Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в

...
Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в
Коментари Харесай

Шефът на MI6: Европа е изгонила половината руски шпиони на територията си

Половината от всички съветски шпиони, настоящи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна. Това съобщи шефът на MI6 на конференция по сигурността в Съединени американски щати, представен от.

Ричард Мур, който управлява английското външно разузнаване, сподели, че експулсирането на към 400 съветски дипломати от страни в континентална Европа, в това число Франция и Германия, фрапантно е понижило шпионските качества на Кремъл.

Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той сподели, че западните разследващи организации са положили " много съгласувани " старания да разбият съветските шпионски мрежи след нашествието.

" Така че в цяла Европа почти половината, нещо като 400 чиновници на съветското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие – са експулсирани ", сподели Мур. " Това евентуално е понижило на половина способността им да шпионират за Русия в Европа. "

Това е първият път, когато MI6 излеза обществено с оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на нашествието през февруари. Въпреки че цифрата от 400, в необятен кръг от народи, беше изчислена преди този момент, съотношението не беше.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на съвсем всяка огромна страна, нормално се преструват, че работят за прикритие в посолството на своята страна. Само шепа дългогодишни шпиони – по този начин наречените незаконни – се преструват на елементарни жители, работещи отвън дипломатическата рамка.

Германия изгони 40 съветски дипломати през април, а Франция - 41. Англия е една от дребното страни, които не са експулсирали никакви дипломати, упрекнати в шпионаж, макар че това значително се дължи на обстоятелството, че Обединеното кралство сподели на 23-ма да изоставен през 2018 година след отравянията в Солсбъри и не се счита, че има нови шпиони.

Мур сподели, че двама незаконни шпиони са били разкрити, в това число руснак, представящ се за човек с ирландско-бразилско родословие, който се е опитал и не е съумял да си обезпечи стаж в Международния углавен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за потребление на подправени документи за идентичност.

Мур сподели, че има вяра, че войната в Украйна е " печеливша акция " за Киев и че Русия ще " все по-трудно ще достави човешка мощ и материали през идващите няколко седмици ", защото войната се насочва към сериозна фаза, преди времето да се промени.

Шефът на организацията наподобява загатна, че Украйна, с поддръжката на възходящи количества западни оръжия, ще се опита да провежда контраофанзива през идващите седмици. " Мисля, че за самите украинци е значимо да показват способността си да отвърнат на удара ", сподели той.

Мур сподели, че е склонен с сътрудника си в Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, че няма " никакви доказателства, че Путин страда от съществено влошено здраве ". В ранните етапи на войната имаше спекулации, че съветският президент е болен от рак или друго съществено заболяване и е приемал стероиди.

Мур също се съгласи с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ, че Китай не доставя на Русия оръжия, тъй като Пекин е нервозен от удара на западните стопански наказания, само че сподели, че счита, че " в случай че можеха да обезпечат оръжия и да им се размине, биха го направил ".

Той сподели, че Китай " набира скорост ", с цел да разбере какви поучения може да извлече от войната в Украйна и реакцията на Запада до момента.

" Твърде рано е да се каже какви поучения ще извлекат от злополуките на Путин ", сподели Мур и повтори предходно предизвестие, че Пекин не би трябвало да подценява решимостта на Запада да отбрани Тайван от всеки опит за принудително обединяване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР