Половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни. В момента и

...
Половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни. В момента и
Коментари Харесай

Маджаров: Половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни

Половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни. В момента и през идващите години гасим пожари – кадровата рецесия, неравномерното систематизиране на експерти в страната, възрастта на медиците. Трябва да осъзнаем, че това което вършим в този момент, е опит да предотвратим злополука след 5-6 години. Тогава повече от 30% от лекарите ще бъдат на възраст над 70 години. Това сподели ръководителят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров в ефира на „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

Той добави, че все още половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни

Маджаров изясни, че в централните болнични структури София, Пловдив, Варна и Бургас има подмладяване на фрагментите, само че в другите райони – и в лечебните заведения, и в медицинските центрове, това не е по този начин. Липсват и задоволително медицински сестри. Според доктор Маджаров би трябвало да има промени в образованието на медиците.

„ Предстои сключване на анекса към Националния рамков контракт. Ще водим договаряния с НЗОК за новите цени и размери, съобразени с бюджета. Трябва да създадем по този начин, че тези пари да отидат при сътрудниците, които извършват медицински действия “, сподели Маджаров.

По думите му би трябвало да има повишение на цените, „ а не с новите пари да заплащаме нови и нови действия “. Той уточни, че в противоположен случай се натоварват и фрагментите, които са все по-малко, а качеството става все по-ниско. Маджаров акцентира, че инфлацията обуславя и настояването за повишение на цените. Той сподели, че има градивен разговор сред БЛС и НЗОК.

Маджаров изясни, че при неявяване на персонален доктор

той може да бъде заместван от всеки квалифициран доктор, даже той да не е общопрактикуващ.

„ Личният доктор би трябвало да осведоми, когато ще отсъства и да уточни в НЗОК кой ще бъде негов заместител. Вариантът, който някои оферират, е да се затвори кабинетът и да се постави табела, че пациентът може да посети различен доктор “, сподели той. Но предизвести, че това ще докара до безпорядък, защото лекарите работят с часове и имат доста пациенти. Според Маджаров решението е персоналният доктор да има финансовата опция да си наеме заместител.

 

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР