Половината от общините в Североизточния регион на планиране отдават за

...
Половината от общините в Североизточния регион на планиране отдават за
Коментари Харесай

Еколози насърчават общините във Варна да оземляват социално слаби

 Половината от общините в Североизточния район на обмисляне отдават за прилагане аграрни земи от общинския си аграрен фонд без търг и конкурс. Нито една от тях обаче не подкрепя посредством тях обществено слаби поданици на общината. Това откри изследване на Обществен център за околна среда и стабилно развиване. Изследването имаше за цел да изследва съществуването на локални политики за потребление главно на необработваеми земи, като част от обществената политика на общините.

Обхванати са 22, или малко над 62%, от общините в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 14 от общините изрично декларират, че не ползват политики и схеми за подкрепяне на малоимотни и обществено слаби поданици посредством даване на аграрни земи, а други 8 отхвърлят да отговорят. Като едно от основанията за липса на такива политики е посочено: " тъй като не е отразено в наредбата за придобиване, ръководство и предписание с общинско имущество “, която се приема от самите общински препоръки.

Търсенето на нови благоприятни условия за обществена поддръжка на уязвими групи от популацията на локално равнище е изключително настоящо в изискванията на  световната пандемия от COVID-19, разяснява Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и стабилно развиване. Липсата на задоволително финансови благоприятни условия за подкрепяне в народен мащаб, слагат въпроса за поддръжка на локално ниво, като се употребява капацитета на всички материални запаси, в това число на земите от общинския аграрен фонд.

В изискванията на световна икономическа рецесия се покачва смисъла на делегираното нормотворчество на локално равнище и локалното самоуправление за превъзмогването на икономическите последици, счита юрист Александър Асенов. По думите му, потреблението на общински аграрни земи за подкрепяне на обществено слаби освен не опонира на финансовите ползи на общината, само че и ще спомогне за усъвършенстване на финансовия и обществен пакет от ограничения в поддръжка на уязвимите групи жители.

Предложението на еколозите към локалните управляващи е да употребяват неподходящата икономическа обстановка, с цел да понижат % на пустеещите земи в общините и в това време да подтикват земеделско произвеждане за облекчаване на лични потребности от семействата. Готови са да дават и съвещания на общинските управляващи в тази тенденция.

Проучването е осъществено по план " Застъпническа акция за интензивно потребление на общинските аграрни земи “, финансирано от " Грийн Грантс Фонд “ с поддръжката на Екологично съдружие " За Земята “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР