Половин век стои заключена завещана за музей част от къща

...
Половин век стои заключена завещана за музей част от къща
Коментари Харесай

Етаж, дарен за музей, стои 50 г. под ключ

Половин век стои заключена завещана за музей част от къща в Чепеларе. За неосъществената концепция стана ясно инцидентно от дело за промеждутъчен етаж в къщата, което води против Регионалния исторически музей в Смолян собственичката на втория кат от постройката. Делото е в правосъдна фаза.

Къщата е на основната улица " Васил Дечев " в Чепеларе. Била благосъстоятелност на Никола Кефилев, който умрял през 1972 година Кефилев написал саморъчно наследство на 18 ноември 1969 година, в което завещал първия етаж на къщата си на „ отдел Култура и респективно Музеите в България или Окръжен национален съвет - Окръжен музей - за Музей село Чепеларе, която да бъде музей в памет на основоположника на с. Чепеларе „ Велко - Вельо “, който за вера и националност е избегал - напуснал Вълканово - в този момент Ксантийско “. Дарителят желал да се реализира музейна колекция с локално значение, която да споделя за основателите на Чепеларе, и по тази причина го дал на Окръжния исторически музей, чийто правоприемник е Регионалният исторически музей в Смолян.

За младите чепеларци историята на създателите на селището е малко известна. В курортния град в този момент има Музей на ските и Музей на пещерното дело, само че непрекъсната музейна експозиция за историята на основаването на селището още не е осъществена.

Дареният за музей етаж в никакъв случай не е бил жилищна повърхност. На него има две обособени търговски пространства. Някога вътре имало фурна, а по-късно - склад и магазин за продажба на фураж, употребили го Административнопроцесуален кодекс и " Родопа ". След това, в годините на прехода, той си останал заключен.

Според адвокати повода да не се реализира волята на донора до момента е, че страната е трябвало, още когато е бил дарен парцелът, да го актува като държавна благосъстоятелност и по-късно да го даде на музея. Това не било направено и по тази причина музеят в Смолян не влезнал години наред в същинските си права на притежание.

" Като кмет при започване на демокрацията имах нарочни диалози за завети парцел с тогавашния шеф на Музея в Смолян Никола Дамянов. От Музея желаеха общината да финансира основаването на експозицията, а това не беше допустимо, защото парцелът не беше дарен на общината. И по този начин останаха нещата във времето без придвижване. Волята на донора не е осъществена и действително не е изработен музей ", споделя тогавашният кмет на Чепеларе Костадин Пепеланов. Според него страната се е показала по време на дарението като неприятен собственик, другояче до момента е щяло да има подредена историческа колекция, изпълняваща наследството на донора.

++++++++++++++++++++++++++
КАРЕ 1
Бившият кмет:

" Когато бях кмет, съм се запознавал в детайли с цялата документи. Кефилев го е дарил, тъй като роднините му са се карали за неговото завещание. Типично по чепеларски, взема решение да подари този етаж на музея. Той е направил и сложил на къщата си и плоча в памет на първите чепеларци, които са се заселили тук. Те са беломорски бежанци, които при започване на 18. век бягат от потурчване и се заселват тук. Тогава регионът е бил благосъстоятелност на юруци, които са се занимавали със скотовъдство. Впоследствие те продават земи на тези заселници и по този начин последователно се разраства Чепеларе ", споделя Пепеланов, който е историк по обучение.

КАРЕ 2
Директорът на РИМ-Смолян

" Когато е дарен този парцел, съм била още ученичка. Откакто съм шеф на музея, започнахме дейна събирателска активност, с цел да осъществим волята на донора, и събрахме внушителни фондове за бъдещата колекция. Само през 2016 година да вземем за пример в тези фондове са постъпили 214 единици от новата история на Чепеларе. За да осъществим морално волята на донора, дружно с община Чепеларе, по времето, когато беше кмет Тодор Бозуков, на 22 септември 2005 година, във връзка 300 години от основаването на Чепеларе, направихме и фотодокументална галерия " Чепеларе - наследено от епохи, претворявано за генерации ". Тя и до момента е трайно експонирана в постройката на община Чепеларе и е част от бъдещата музейна колекция за историята на Чепеларе. През 2006 година като шеф на Регионалния исторически музей съм записала като усърдие в Кадастъра дарения парцел. Желанието на донора към този момент може да бъде изпълнено, ние имаме подготвеност като експертиза и насъбрани материали. Необходими са обаче доста средства, с цел да се осъществят всички нужни условия за музейна колекция в дарения парцел ", сподели шефът на РИМ-Смолян Таня Марева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР