Половин век след края на ерата на Аполо на НАСА,

...
Половин век след края на ерата на Аполо на НАСА,
Коментари Харесай

НАСА е готова за исторически старт на мисията Артемида I до Луната

Половин век след края на ерата на Аполо на НАСА, дълго чаканият опит на американската галактическа организация да върне астронавти на повърхността на Луната остава далечен на минимум три години – огромна част от нужния хардуер към момента е на чертожната дъска.

Но НАСА има за цел да направи голям скок в осъществяването на новите си лунни упоритости с дебютното изстрелване, планувано за идващия понеделник във Флорида, на нейната мегаракета от последващо потомство Space Launch System (SLS) и капсулата на екипажа Orion, която е проектирана да носи.

Комбинираният галактически транспортен съд SLS-Orion би трябвало да бъде изстрелян от галактическия център Кенеди в Кейп Канаверал, изпращайки капсулата без екипаж към Луната и назад на Земята на шестседмичен тестов полет, наименуван Артемида I (Artemis I).

„ Отиваме за изстрелване “, сподели на брифинг асоциираният админ на НАСА Боб Кабана, някогашен водач и пълководец на галактическа совалка, след прегледа на готовността за полети на задачата.

Целта на задачата е да подложи мегаракетата SLS, считана за най-сложния и мощен ракетен транспортен съд в света, на непоколебим стрес тест, дружно с всички негови системи във време на автентичен полет, преди да бъде счетен за подготвен да транспортира астронавти.

SLS съставлява най-голямата нова система за отвесно изстрелване, която НАСА е построила след ракетите Saturn V, летели по време на нейната лунна стратегия Apollo през 60-те и 70-те години на предишния век.

Разработката на новия галактически уред лиши повече от десетилетие, с години на закъснение и милиарди долари преразходи. Космическият транспортен съд SLS-Orion до момента е коствал на НАСА минимум 37 милиарда $, в това число планиране, създаване, тестване и наземни уреди. Администраторът на НАСА Бил Нелсън назова програмата Artemis „ стопански мотор “, отбелязвайки, че единствено през 2019 година да вземем за пример тя е генерирала 14 милиарда $ търговия и е подкрепила 70 000 работни места в Съединени американски щати.

Конгресът непрестанно усилва бюджета на НАСА, с цел да финансира Артемида. Сред най-големите финансови бенефициенти са главните реализатори на SLS и Orion – надлежно Boeing Co (BA.N) и Lockheed Martin Corp (LMT.N).

Програмата Артемида на НАСА, кръстена на богинята, която е сестра близначка на Аполон в древногръцката митология, има за цел да върне астронавти на Луната още през 2025 година и да сътвори дълготрайна лунна колония като трамплин към още по-амбициозни бъдещи пътувания, в това число на хора до Марс.

Дванадесет астронавти са стъпили на Луната по време на шестте задачи на Аполо от 1969 година до 1972 година Това са единствените галактически полети, които до момента са изпращали хора на лунната повърхнина. Всички те са изследвали райони към лунния екватор.

НАСА към този момент разгласи 13 евентуални зони за кацане към южния полюс на Луната, където възнамерява да изпрати своето ново потомство откриватели, в това число първата жена и първия цветнокож човек, които би трябвало да стъпят на Луната.

Успешното изстрелване на SLS-Orion е решаващата първа стъпка в тази стратегия. Космически транспортен съд, висок 98 метра, беше постепенно изместен към стартовата площадка 39B предходната седмица след седмици на последни мерки и наземни проби.

Ако няма механически проблеми в последната минута или неподходящо време, четирите съществени SLS мотора и неговите ракетни ускорители с твърдо гориво са настроени да се възпламенят в 8:33 ч. източно време (12,33 GMT) в понеделник и да изпратят галактическия транспортен съд към небето. Ако противоположното преброяване се забави след двучасовия прозорец, набелязан за политане, НАСА дефинира 2 септември и 5 септември като различни дати за изстрелване.

След обособяване от горната степен на ракетата на повече от 2300 благи (3700 км) от Земята, тласкащите устройства на Orion би трябвало да се задействат, с цел да настроят капсулата по нейния произлязъл курс, приближавайки я на към 60 благи (100 км) от лунната повърхнина. Капсулата би трябвало да се върне назад на Земята и да се спусне в Тихия океан на 10 октомври.

Орион ще транспортира симулиран екипаж от трима – един мъжки и два женски манекена, снабдени със датчици за премерване на равнищата на радиация, които екипажът в действителния живот би срещнал.

Ако бъде сполучлива, Artemis I ще проправи пътя към първата задача SLS-Orion с екипаж – полет до Луната и назад, наименуван Artemis II, още през 2024 година, а година или повече по-късно ще има и Artemis III задача до повърхността на Луната.

Artemis III ще бъде доста по-сложна стратегия, която ще интегрира SLS-Orion с галактически транспортен съд, който ще бъде издигнат и ръководен от компанията на бизнесмена Илон Мъск SpaceX. Мисията ще включва тежкотоварното транспортно средство за изстрелване и кацане на Луната Starship на SpaceX, което към момента е в развой на разработка, както и съставни елементи, които следва да бъдат конструирани, в това число орбитален склад за гориво и галактически танкери. Дори костюмите за астронавтите към момента остава да бъдат проектирани.

Планът би бил четиричленен екипаж на Orion да се скачи в космоса със спускаем уред на SpaceX, с цел да транспортира двама астронавти до повърхността на Луната за близо седмица.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР