Положителността включва поддържане на оптимистичен възглед за живота. Това означава

...
Положителността включва поддържане на оптимистичен възглед за живота. Това означава
Коментари Харесай

Как да бъдем позитивни – 5 стъпки към повече щастие

Положителността включва поддържане на оптимистичен мироглед за живота. Това значи да бъдете радостни и изпълнени с вяра, даже когато сте изправени пред провокации. Да сте положителни значи да търсите положителното във всяка обстановка и да сте признателни за това, което имате. Тези хора са склонни да виждат чашата като на половина цялостна, вместо на половина празна.

Това, че сте положителни, не значи, че в никакъв случай не изпитвате негативни страсти или в никакъв случай не се борите с песимистични мисли. Всеки има дни, в които се усеща изнемощял или обезкуражен. Разликата е, че положително мислещите не разрешават на отрицателните си страсти да ги управляват.

Те не се стопират върху проблемите си, а вместо това се концентрират върху намирането на решения. Те не се хващат на отрицателни мисли и постоянно се пробват да гледат от светлата страна на живота.

Вижте още:

Как да бъдем положителни

За благополучие има тактики, които можете да извършите, с цел да се насочите деликатно към това да станете положителни в всекидневието си. Ако желаете да сте по-позитивни, можете да извършите няколко неща.

1. Практикувайте признателност

Направете лист с неща, за които сте признателни. Напишете в дневник на благодарността и запишете няколко неща, които са ви предиздвикали да се почувствате щастливи или признателни. Не е наложително това да са истински или потресаващи наблюдения – може да е нещо толкоз просто като хубав, безоблачен ден или котката ви да се сгуши в ръката ви, до момента в който се пробвате да работите.

Като се концентрирайте върху положителните неща в живота си, естествено ще започнете да преминавате към по-позитивна настройка.

2. Насладете се на упованието

Намерете нещо, което да очаквате с неспокойствие всеки ден. Изследванията са открили, че съществуването на нещо позитивно за очакване оказва помощ за възстановяване на настроението и понижаване на напрежението. ( 1 )

Независимо дали посещавате обичаната си книжарница, наслаждавате се на чаша кафе с приятелите си, вършиме вечерна разходка в парка или четете обичаната си книга, не забравяйте да намерите нещо, което да очаквате с неспокойствие всеки ден. Това ще ви помогне да останете положителни даже когато нещата не вървят както желаете.

3. Практикувайте осъзнаване

Съзнателността е процедура, която включва цялостно фокусиране върху сегашния миг, в това число вашите мисли, чувства и среда. Може да има разнообразни преимущества, в това число възстановяване на осъзнаването на вашите мисли и настроения. ( 2 )

Когато се чувствате уплашени или претрупани, поемете няколко дълбоки вдишвания и се концентрирайте върху сегашния миг. Забележете по какъв начин се усеща тялото ви и какви звуци можете да чуете. След като се научите да идентифицирате мислите си, тогава можете да работите за дейното заменяне на отрицателните мисли с по-положителни.

4. Усмивка

Дори и да не се чувствате щастливи, насилването да се усмихнете в действителност може да ви накара да се почувствате по-добре. Усмивката оказва помощ за освобождението на химикали в мозъка ви, които ви карат да се чувствате щастливи и спокойни.

Изследователите са разкрили, че усмивката освен оказва помощ за предизвикателство на позитивни усеща, само че също по този начин оказва помощ на хората да гледат на света от по-положителна позиция. ( 3 ) Така че идващия път, когато се чувствате потиснати, пробвайте да се усмихнете за няколко минути и вижте по какъв начин това може да ви помогне да се почувствате по-оптимистично.

5. Използвайте позитивен саморазговор

Нещата, които си казвате, въздействат върху метода, по който мислите за себе си и за света, а самокритиката безусловно ще подкопае способността ви да гледате от положителната страна. Изследователите са разкрили, че прекосяването от отрицателен към позитивен диалект може да помогне за възстановяване на страстите и понижаване на напрежението. ( 4 )

Характеристики на позитивните хора

Да бъдеш положителен не значи единствено да мислиш щастливи мисли от самото начало. Дори най-оптимистичните хора изпитват горест, отчаяние и яд. Позитивните хора обаче нормално имат следните характерности: ( 5 )

  • Оптимистичен
  • Благодарен
  • Намира решения
  • Състрадателен
  • Щастлив
  • Хумористичен

Предимства да си положителен

Има доста преимущества да си положителен, както душевен, по този начин и физически.

Някои от най-забележителните преимущества включват: ( 6 )

По-добро психическо благоденствие : Позитивните хора са склонни да имат по-добро изцяло психологично здраве. Те са по-малко склонни да изпитват тревога или меланхолия. Освен това са по-издръжливи пред провокациите на живота. По време на сложни времена по-позитивното отношение може да помогне за основаването на буфер против отрицателните резултати на напрежението. ( 7 )
Повишено благополучие : Позитивността също е обвързвана с по-голямо благополучие и субективно благоденствие. ( 8 ) Позитивните хора могат да намерят наслада в всекидневието си и не се въздействат толкоз елементарно от стрес или негативни страсти.
По-добро физическо здраве : Изследванията демонстрират, че по-позитивното отношение е обвързвано с по-добро физическо здраве. Позитивните хора са по-малко склонни да умрат от сърдечно-съдови проблеми и живеят по-дълго от своите песимистични сътрудници.
По-силни взаимоотношения : Позитивните хора са по-малко склонни да имат спорове с другите и имат по-здрави, по-пълноценни междуличностни връзки.

Потенциални клопки да бъдеш по-малко положителен

Въпреки че има доста преимущества да бъдеш положителен, има и няколко евентуални капани, които би трябвало да вземете поради. Преживяването на отрицателни мисли може да способства за възприятие на меланхолия и тревога.

Също по този начин е доста по-трудно да се грижите за себе си физически, когато имате по-песимистична позиция. В допълнение към възприятието за стрес като цяло, негативността постоянно значи занемаряване на здравословно държание, което играе значима роля за цялостното здраве, в това число хранене с питателни храни и постоянни извършения.

Тъй като с отрицателните хора е по-трудно да се прекарва време, това, че сте по-малко положителни, също може да повлияе отрицателно на взаимоотношенията. Това може да докара до самотност и изолираност, допринасяйки за още повече негативизъм.

Ако сте по-малко положителни, може също да ви е мъчно да се чувствате стимулирани да постигнете задачите си. Негативността, изключително когато е ориентирана към вас самите, утежнява способността ви да си поставяте цели и да намирате тласък да ги преследвате. Това може да подкопае възприятието ви за самоефективност и да ви остави да се чувствате по този начин, като че ли нищо, което вършиме, няма да промени нещата.

Също по този начин е значимо да се означи, че сходно на позитивността, негативността също може да бъде заразна. Вашите мисли и настроения може да последват образеца ви, когато сте към някой отрицателен. Това може да докара до цикъл на негативизъм, от който е мъчно да се освободите.

Можете ли да бъдете прекомерно положителни?

Ако потребността да бъдете положителни от самото начало ви кара да пренебрегвате или отричате съществуването на негативни страсти, това може да значи, че сте прекомерно положителни. Известна като токсична позитивност, тази наклонност кара хората да се усещат засрамени и неподкрепени, когато се борят с по-мрачни страсти или сложни прекарвания.

Как да бъдем положителни – Резюме

Позитивността носи доста преимущества, като да вземем за пример нараснало благополучие, по-здрави връзки и по-голям триумф в живота. Съществуват обаче и няколко евентуални капани, като меланхолия и тревога, негативни резултати върху физическото здраве и компликации при поддържането на здрави взаимоотношения. За да бъдете по-позитивни, прекарвайте време с положителни хора, правете неща, които ви вършат щастливи, избягвайте отрицателните мисли и страсти, бъдете признателни за това, което имате, и се фокусирайте върху положителното във всяка обстановка.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР