Полицията в Париж днес трябваше да следи за реда и

...
Полицията в Париж днес трябваше да следи за реда и
Коментари Харесай

Жълтите жилетки в Париж протестираха за девети път, последваха ги и в Лондон

Полицията в Париж през днешния ден трябваше да следи за реда и по време на 9-ия митинг на жълтите жилетки. За да се избегне насилието от предходните демонстрации са мобилизирани 80 000 служители на реда. Освен във френската столица, огромна проява имаше и в Бурж. " Жълти жилетки " стачкуваха и отвън Франция - в Лондон.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Claude Paris
" Макрон - вън! " - за девети следващ път през последните три месеца тези крясъци отекваха по парижките улици. Хиляди " жълти жилетки " се включиха в митинга във френската столица. Независимо от засилените ограничения за сигурност, демонстрациите прераснаха в вълнения.

Заради митингите централната част на Париж е блокирана. Мостовете на Сена са затворени, а формалните здания са отцепени с полицейски заграждения.

Някои от водачите на " жълтите жилетки " избраха да стачкуват в Бурж - град с към 70 000 поданици в Централна Франция.

Това е центърът на Франция. Тук могат да дойдат хора от разнообразни елементи на страната.
Мобилизация на жълтите жилетки имаше също в Страсбург, Бордо и Тулон.

След три дни би трябвало да стартира обещаният от Еманюел Макрон народен спор за настояванията на " жълтите жилетки ". В лагера на протестиращите обаче не са оптимисти за резултатите.

Ерик Друе, представител на " жълтите жилетки ": Не чакаме доста от дебата. Макрон към този момент даде да се разбере, че няма да преразгледа някои от настояванията ни.
Все още не е ясно кой ще води дебата от страна на управляващите. Бившата спортна министърка Шантал Жуано, която беше избрана от държавното управление, се отдръпна поради медиен скандал за заплатата ѝ.

Според социологическите изследвания митингите на " жълтите жилетки " са намалили доверието към френския президент. Сега той има поддръжката на 23 на 100 от популацията, с 13% по-малко от предходната година. 60% от французите утвърждават придвижването на " жълтите жилетки ". 51 на 100 желаят митингите да продължат.
 © Българска телеграфна агенция / Dominic Lipinski / PA via AP
ЛОНДОН

Вдъхновени от " жълтите жилетки " във Франция, в Лондон през днешния ден се организира антиправителствена проява, дни преди основното гласоподаване в Народното събрание на съглашението за Брекзит.
Необходими са предварителни избори, а по-късно и цялостна промяна на държавното управление.
Недоволството на английските " жълти жилетки " е подбудено от бюджетните икономии, които ще доведат до съкращаването на доста работни места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР