Полицията в Малта арестува един от най-влиятелните бизнесмени в страната

...
Полицията в Малта арестува един от най-влиятелните бизнесмени в страната
Коментари Харесай

Малта задържа бизнесмен във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция

Полицията в Малта арестува един от най-влиятелните предприемачи в страната по отношение на следствието на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, оповестиха източници, представени от " Ройтерс ".

Йорген Фенек бе арестуван, откакто полицията прихвана яхтата му край средиземноморския остров, обясниха осведомени източници.

Арестът му идва ден откакто държавното управление съобщи, че ще предложи опрощение на хипотетичния медиатор в тази ситуация от 2017 година, в случай че той даде доказателства кой стои зад убийството.

Фенек е шеф и съсобственик на бизнес група, която завоюва огромна енергийна концесия през 2013 година от малтийската страна, с цел да построи газостанция на острова.

През февруари 2017 година, осем месеца преди да бъде убита с кола бомба, Каруана Галиция написа в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена 17 Black Limited, потвърждавайки, че тя е обвързвана с малтийски политици, само че без да разгласява доказателства. Тя не съумя да разкрие кой е притежател на компанията. По-късно следствие на " Ройтерс " откри, че това е Фенек.

Според имейл от декември 2015 година, оголен от малтийските финансови регулатори, секрети панамски компании, притежавани от тогавашния министър на енергетиката Конрад Мици и Кийт Шембри, началник на кабинета на държавното управление, трябвало да получат пари от 17 Black за неопределени услуги.

Според имейла панамските компании са очаквали заплащания от до 2 милиона $ в границите на година от 17 Black. В него не се приказва за газостанцията и няма доказателства за осъществени заплащания.

Шембри и Мици споделиха ред " Ройтерс " през октомври предходната година, че не знаят за връзка сред 17 Black и Фенек или за проект за приемане на пари, свързани с предприемача или с енергийния план.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР