Полицията в Италия, Австрия, Румъния и Словакия арестува днес 22-ма

...
Полицията в Италия, Австрия, Румъния и Словакия арестува днес 22-ма
Коментари Харесай

Арестуваха 22-ма за източване на италиански фондове за възстановяване след пандемията

Полицията в Италия, Австрия, Румъния и Словакия арестува през днешния ден 22-ма души в границите на следствие на хипотетично източване на стотици милиони евро от фондове за помощ след пандемията на Европейския съюз. Сумата в размер на 600 милиона евро е част от парите за възобновяване на Италия след пандемията, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на офиса на Европейската прокуратура (ЕППО).

Разследващите подозират, че незаконната организация е отклонила невъзстановимите средства от италианския народен проект за възобновяване и резистентност сред 2021 година и 2023 година

Италианската стратегия е финансирана от Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, проект за няколко милиарда евро, който беше създаден, с цел да помогне на страните от Европейски Съюз да вдъхнат нов живот на своите опустошени от пандемията стопански системи.

Според данните на Европейски Съюз националният проект за възобновяване и резистентност на Италия е най-големият в блока, на стойност 194,4 милиарда евро под формата на безплатни средства и заеми, и съставлява 10,8% от брутния вътрешен артикул на страната през 2019 година

Европейската прокуратура заяви, че финансовата полиция във Венеция е изпълнила заповед на съдията по предварителното произвеждане за заледяване на активи на стойност над 600 милиона евро.

„ С поддръжката на правоприлагащите органи от другите страни членки, 22 лица бяха задържани в Италия, Австрия, Румъния и Словакия “, заяви EППО.

„ Осем обвинени са арестувани под стража, до момента в който (още) 14 обвинени са под домакински арест, а на един счетоводител е неразрешено да упражнява специалността си. Помещенията на обвинените и на разследваните компании също са били обект на претърсвания и изземване на доказателства “.

EППО сподели, че незаконната организация е употребила подправени корпоративни салда, до момента в който е кандидатствала за безплатни помощи в поддръжка на фиктивни дребни и междинни компании, разширяващи се на непознати пазари.

Задържаните са обвинени, че са работили в съучастничество с мрежа от „ счетоводители, снабдители на услуги и обществени нотариуси “, с цел да получат парите, които са трансферирали в банкови сметки в Австрия, Румъния и Словакия. Според европейската прокуратура те са употребявали съвременни технологии, като виртуални частни мрежи (VPN), облачни сървъри, ситуирани в чужбина, криптоактиви и програмен продукт за изкуствен интелект.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР