Полицията в Етиопия арестува френски журналист по подозрение в заговор

...
Полицията в Етиопия арестува френски журналист по подозрение в заговор
Коментари Харесай

Полицията в Етиопия арестува френски журналист

Полицията в Етиопия арестува френски публицист по съмнение в " скрит план за основаване на безпорядък ", съобщи през днешния ден неин представител, представен от Ройтерс. Антоан Галендо е бил арестуван в четвъртък, до момента в който е изпълнявал служебни отговорности в столицата Адис Абеба, заяви преди два дни " Африка интелиджънс " - интернет портал за вести от континента. По негова информация в събота арбитър е удължил задържането на Галендо до 1 март. 

Говорители на етиопското държавно управление и полицията за момента не са дали отговор на запитванията на Ройтерс за коментар. 

" Африка интелиджънс " съобщи, че Галендо е " обвинен в скрит план за основаване на безпорядък в Етиопия и е бил измамен под правосъдна отговорност на 24 февруари ". В текста се прибавя, че негов юрист е участвал на чуването и е бил осведомен за обвиняванията. 

Порталът " Африка интелиджънс " съобщи, че " осъжда несправедливия арест, и " приканва за незабавното освобождение " на френския публицист. 

Активисти за правата на индивида неведнъж са подлагали на критика рестриктивните мерки, които Етиопия постанова на свободата на печата, изключително при отразяването на спорове и рецесии в региона на сигурността. 

Базираният в Ню Йорк Комитет за отбрана на публицистите сподели, че минимум осмина етиопски публицисти са били арестувани от август, отбелязва Ройтерс. През последните години задгранични публицисти са били гонени от Етиопия или са им били отказвани акредитации за работа. Последните задържани задгранични представители на медии обаче бяха двама шведски публицисти през 2011 година. Те бяха наказани на 11 години затвор по обвинявания, че са помагали на бунтовническа организация и са влезнали в страната нелегално, само че на идната година бяха оправдани и освободени.

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед освободи десетки вкарани в пандиза представители на медии, когато пристигна на власт през 2018 година, като част от подхванатите политически промени. Според критици обаче държавното управление му е подхванало строги ограничения против дисиденти след експлоадирането на цивилен спорове, в това число войната от 2020 година до 2022 година в северния щат Тигре.

Абий твърди, че подсигурява непоклатимост, правда и ред в многоетническата страна.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР