Полицията в Бургас разпространи ценни съвети към гражданите как да

...
Полицията в Бургас разпространи ценни съвети към гражданите как да
Коментари Харесай


Полицията в Бургас разпространи ценни съвети към гражданите как да постъпят преди и по време на

Полицията в Бургас популяризира скъпи препоръки към жителите по какъв начин да постъпят преди и по време на наводняване.

Причината е, че за региона, както и за още доста райони на страната, цяла Северна и Източна България плюс областите Хасково и Кърджали, на следващия ден е разгласен оранжев код за рисково време.

Очакват значителни превалявания от дъжд и сняг, образуването на снежна завивка и мощни ветрове.

През идващото денонощие под въздействието на средиземноморският циклон „ Албена “, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната конюнктура ще се усложни. Още през нощта преваляванията ще обзет цялата страна и ще се усилят. В югоизточната половина на България ще превалява доста количество дъжд. С сдържан и мощен вятър изначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува леден въздух и температурите бързо ще се намаляват.

Минималните температури ще бъдат сред минус 3° и 2°.

Утре, в по-голямата част от страната, преваляванията ще продължат, като към обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг.

Валежите в Източна България ще бъдат обилни. Още преди обяд в югозападните региони преваляванията ще спрат и облачността ще се раздра. Ще остане прохладно със мощен, в Дунавската низина и Източна България краткотрайно и плевел северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и формиране на преспи и навявания. Максимални температури по Черноморието до 6-8°.

През нощта против вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над доста региони облачността ще се раздра. Над Черноморието ще е облачно с превалявания от дъжд, на доста места обилни. Около обяд съвсем на всички места дъждът ще премине в сняг. Ще бъде прохладно със мощен и плевел северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 5-8°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, с наклонност на увеличаване.

В тази връзка призоваваме жителите да бъдат изключително деликатни и да не подхващат рискови пътувания. Ако все пак е неотложно, резервоара на автомобила да е цялостен с гориво, да се вземат хранителни запаси и вода, а батерията на мобилния телефон да бъде заредена напълно. 

С помощта на чиновниците от Пожарна сигурност и отбрана на популацията – Бургас, разпространяваме:

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ:

ПРЕДИ НАВОДНЕНИЕТО

- Подгответе персонален багаж с персонални движимости, документи, фенерче, изключително скъпи движимости, аптечка с нужните ви медикаменти, свирка, по една топла дреха за всеки, и вода.

- Съхранявайте пожароопасните субстанции и препарати в компактно затворени съдове.

- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте поради, че при наводняване най-опасни са ниските етажи на жилищата.

- Подгответе проект за държанието на всеки член от вашето семейство.

- Информирайте се от кои реки, язовири и други водоеми покрай вашето обитаемо място може да се чака наводняване.

- Осведомете се за риска от наводнения и се осведомете за най - близкото безвредно място.

- Ако имате подписана застраховка, поставете я в персоналния багаж.

Пожарна охрана ВРЕМЕ НА НАВОДНЕНИЕТО

- Информирайте се непрестанно за ситуацията и следвайте инструкциите на избавителните служби.

- При неспособност за овакантяване на постройката, в случай че равнището на водата продължава да пораства, заемете най-горните етажи или покрива. Известете околните си или органите на Министерство на вътрешните работи за местонахождението си.

- Ако би трябвало да се изтеглите изключете централно газта и електричеството. Вземете Вашия персонален багаж.

- Ако се намирате покрай корито на пълноводна река или дере, належащо е неотложно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото нагорнище.

- При неспособност за изтегляне на животните, отворете вратите на пространствата, където са затворени.

- Избягвайте наводнени територии.

- При пътешестване е целесъобразно лидерът на МПС да спре и изчака прекъсването на пороя. Незначително намаляване на равнището на пътя може да провокира огромна разлика в дълбочината на водата.

- Не правете опити за секване на разливи и потоци, преминете единствено в случай че сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте единствено при спокойна вода.

- Бързотечащи разливи и потоци се пресичат единствено, в случай че имате помощно въже за прекосяване и предпазно въже за тялото.

- При поройни дъждове не заставайте под или на мостове, подлези, надлези и други уреди - високата вода може да ви отнесе.

- Ако сте на път и констатирате заплаха от наводняване, обадете се на тел 112, уведомете органите на локалната власт, пожарната и други структури на Министерство на вътрешните работи. При липса на такава опция, предупредете в кметството на най-близкото обитаемо място или преминаващи хора.

- Не пийте вода от наводнените площи, тъй като може да е нечиста.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР