Полицията в Белгия издирва заподозрян тунизийски екстремист, обвинен в убийството

...
Полицията в Белгия издирва заподозрян тунизийски екстремист, обвинен в убийството
Коментари Харесай

Полицията издирва заподозрян екстремист, обвинен в убийството на 2 шведски футболни фенове на улица в Брюксел

Полицията в Белгия търси обвинен тунизийски екстремист, упрекнат в убийството на двама шведски футболни почитатели в безочливо нахлуване на брюкселска улица, преди да изчезне в нощта

От СИЛВЕЙН ПЛАЗИ Associated Press, RAF CASERT Associated Press и LORNE COOK Associated Press 17 октомври 2023 година, 2:12 ч.

БРЮКСЕЛ -- Полицията в Белгия намери във вторник обвинен тунизийски екстремист, упрекнат в убийството на двама шведски футболни почитатели при нагла пукотевица на улица в Брюксел, преди да изчезне през нощта.

Аматьорски видеоклипове, оповестени в обществените медии от нападението в понеделник, демонстрират мъж, облечен с оранжева флуоресцентна жилетка, качва се на скутер, изважда огромно оръжие и открива огън по минувачите преди да ги преследвате в постройка, с цел да ги застреляте.

„ Снощи трима души потеглиха за това, което трябваше да бъде ужасно футболно празненство. Двама от тях изгубиха живота си при брутална терористична офанзива “, сподели министър председателят Александър Де Кроо на конференция малко преди зазоряване. „ Животът им беше пресечен в цялостно бягство, съсечен от изключителна грубост. “

Де Кро сподели, че мислите му са със фамилиите на жертвите и че е изпратил своите съболезнования на шведския министър председател. Сигурността е засилена в столицата, изключително към местата, свързани с шведската общественост в града.

„ Атаката, която беше осъществена през вчерашния ден, беше осъществена с цялостно плашливост “, сподели Де Кроо.

Недалеч от мястото на стрелбата, футболният мач Белгия-Швеция на белгийския народен стадион беше пресечен на полувремето и 35 000 почитатели бяха арестувани вътре като защитна мярка до момента в който нападателят беше на независимост.

Прокурорът Ерик Ван Дуйс сподели, че „ незабавно са взети ограничения за сигурност за отбрана на шведските последователи “ на стадиона. Повече от два часа след спирането на мача, на огромния екран на стадиона светна известие, което гласеше: „ Фенове, можете да напуснете стадиона умерено. “ Трибуна след естрада се изпразваха по улици, цялостни с полиция, до момента в който издирването на нападателя продължаваше.

„ Разочарован, комплициран, изплашен. Мисля, че всички бяха много уплашени “, сподели Каролайн Лохс, почитател от Антверпен.

Де Кроо сподели, че нападателят е тунизиец, живеещ нелегално в Белгия, който е употребявал военно оръжие, с цел да убие двамата шведи и да простреля трети, който се възвръща от „ тежки пострадвания. годишен мъж, чието име не е посочено, е разгласил видео онлайн, в което твърди, че е умъртвил трима шведи.

Твърди се, че обвиненият е споделил във видеото че за него Коранът е „ алена линия, за която той е подготвен да се жертва “. през август, откакто серия от обществени изгаряния на Корана от иракски емигрант, живеещ в Швеция, докара до закани от ислямски въоръжени групировки. офанзивата беше обвързвана с последната война сред Израел и Хамас.

Полицията нахлу през нощта в постройка в брюкселския квартал Схарбек, където се смяташе, че е отседнал мъжът, само че не го направи откри го. Министерството на външните работи на Швеция изпрати текстово известие до клиентите в Белгия с молба „ да бъдат бдителни и деликатно да слушат инструкциите на белгийските управляващи “. Министър Винсент Ван Куикенборн, на обвинения е отказано леговище през 2019 година Той е бил прочут на полицията и е бил обвинен в присъединяване в трафик на хора, незаконен живот в Белгия и в риск за държавната сигурност.

Информацията, предоставена на белгийските управляващи от неидентифицирано непознато държавно управление, допуска, че мъжът е бил радикализиран и е възнамерявал да пътува в чужбина, с цел да се бие в свещена война. Но белгийските управляващи не съумяха да открият това, тъй че той в никакъв случай не беше посочен като рисков.

Мъжът също беше обвинен в опасност към лице в център за бежанци и чуване по този случай трябваше да се организира във вторник, сподели Ван Куикенборн.

Белгийският държавен секретар по убежището Никол де Мур сподели, че мъжът е липсващ след молбата си за леговище му беше отказано, тъй че управляващите не съумяха да го намерят, с цел да провеждат депортирането му.

Сигналът за тероризъм за Брюксел беше нараснал през нощта до 4, най-високата степен на белгийската канара, което демонстрира, че извънредно сериозна опасност. Преди това беше 2, което значи, че опасността е междинна. Нивото на паника за останалата част от страната беше нараснало до 3.

De Croo сподели, че Белгия в никакъв случай няма да се подчини на сходни офанзиви. „ Моменти като този са тежко тестване “, сподели той пред кореспонденти, „ само че ние в никакъв случай няма да позволим да бъдем уплашени от тях. “

___

Авторът на Associated Press Сам Петрекуин способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР