Полицията у нас е с много високото доверие от близо

...
Полицията у нас е с много високото доверие от близо
Коментари Харесай

Полицията с отличен рейтинг при Младен Маринов

Полицията у нас е с доста високото доверие от близо половината българи, сочи социологически преглед на " Галъп Интернешънъл ", формиран в края на политическия сезон, а в тази ситуация ознаменуващ отличната работа на вътрешния министър Младен Маринов.

Доверието към органите на реда пораства, като 49% дават отговор позитивно на въпроса " Имате ли доверие в полицията ", до момента в който 40 на 100 дават отговор негативно.

Сред вътрешните институции отвън оперативната политическа и правосъдна власт с най-хубав обществен облик е армията, до момента в който от " външните " институции най-хубав в очите на българите обичайно остава Европейският съюз.

От запитаните 53% споделят доверие в българската войска, а 30% - съмнение. Останалите се двоумят. " В последните няколко години тази наклонност остава постоянна, а в последния месец сякаш се вижда най-сериозното " отваряне на ножицата " в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие измежду вътрешните институции изобщо ", разясняват социолозите.

От " Галъп интернешънъл " означават, че данните са отпреди пиковата фаза на митингите в страната, по време на които имаше случаи на полицейско принуждение.

Ниско остава доверието и към църквата - 46% доверие против 32% съмнение. Според проучването няма скорошни вреди по обществения облик на църквата, като се акцентира, че доверието в институцията е друго от самата религия и е отражение и на светския ѝ облик. " По традиция у нас на Църквата се гледа по-скоро с положително око, само че редица кавги или наслоявания от предишното чест помрачават този облик ", регистрират от " Галъп ".

Доверието в систематизирания облик на Европейския съюз остава без смяна и през този политически сезон. При последното премерване 59% споделят, че имат доверие, 30% нямат, а останалите се двоумят.

Българският еврокомисар Мария Габриел се употребява с доверието на 22% от българите и съмнение - 45%. " Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на доста други ", означават социолозите.

Традиционно по-нюансирано е отношението към НАТО. Общо 32% имат доверие в алианса, а 50% нямат.

Изследователите регистрират, че тези данни също са не нелош отзив на фона на отношението на българите към разнообразни престижи. " На фона на институции като Народното събрание да вземем за пример, НАТО остава осезаемо по-харесвано ", регистрират от " Галъп интернешънъл ".

Изследването е част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия " Политически и стопански показател ", чиито две талази са сред 4 и 12 юни измежду 809 пълнолетни българи и сред 2 и 10 юли 2020 година измежду 806 пълнолетни българи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР