Полицията проверява три от най-големите висши училища у нас -

...
Полицията проверява три от най-големите висши училища у нас -
Коментари Харесай

МВР в университета: Проверяват СУ, УНСС и ТУ как харчат отпуснатите им 78 млн. лв.

Полицията ревизира три от най-големите висши учебни заведения у нас - Софийският, Техническият и Университета за национално и международно стопанство. Причината - отпуснати близо 80 милиона лв. за ремонт на общежития през тази и предходната година.

Проверява се дали парите за ремонтите на общежитията са плащани предплатено.

От Икономическа полиция са изискали от университетите документи за подписаните контракти, заплащанията, както и за осъществената активност.

От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха думите на Анастас Герджиков по време на предоизборния спор с Румен Радев, че в Софийския университет се прави инспекция за пазаруване на гласове.

Блок 55-ти в столичния Студентски град е един от обектите, които сега се ремонтират и който икономическа полиция ревизира след сигнал за нередности.

Блокът е на Университета за икономическо и международно стопанство, което е възложител на поправки на още два обекта за към 10 милиона лв..
В писмо от 2020 година Министерството на образованието и науката предлага на университета да заложи опция „ за 100 процента” предплатено заплащане.

„ По разпореждане - към 3 млн и нещо е разноските за ремонт на всеки блок - СМР, покъщнина, отопление, осветеление, асансьори. Няма нищо притеснително за мен в тези инспекции, непрестанно ни ревизират разнообразни институции, няма нещо изключително “, споделя ректорът Димитър Димитров.

Проверката на Министерство на вътрешните работи обгръща сходни поправки на Софийския университет и на Техническия, от където обявиха, че са дали документи.

„ Ако някой си мисли че инспекцията има за цел да злепостави Герджиков е в дълбока илюзия. Университетът не е предпазена територия. Ако там има закононарушение, първите, от които ще се желае съдейествие, ще са органите на Министерство на вътрешните работи “, съобщи Бойко Рашков.

Проверките са в начален стадий. От вътрешното министерство се ангажираха да оповестят данните от инспекцията, когато тя завърши.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР