Полицията не успява да реагира адекватно на домашното насилие, защото

...
Полицията не успява да реагира адекватно на домашното насилие, защото
Коментари Харесай

Биеш жената – законно! Домашното насилие не е престъпление!?

Полицията не съумява да реагира съответно на домашното принуждение, тъй като то не е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс.

Заради това Министерство на вътрешните работи шефът Валентин Радев желае да бъде основан указател за случаите на домашно принуждение и закононарушения, учредени на сексуален симптом. Целта е възстановяване на активността по предварителна защита и откриване на тези действия, изяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

2432 заповеди за отбрана от домашно принуждение са изпратени единствено през предходната година от регионите съдилища в страната до полицията.

Най-много от тях - 351, са с в София. На второ място се подрежда Пловдив с 205 заповеди. Трето и четвърто място са заети от другите два огромни града - Варна и Бургас – надлежно 185 и 163. Следват Пловдивска област със 115, Стара Загора с 97, Плевен със 72 и Софийска област с 49 случая.

"Законът за отбрана от домашното принуждение дава правото на потърпевш да се обърне към съда за отбрана. Ако има данни за заплаха за живота или здравето му, той може да се обърне и към органите на Министерство на вътрешните работи ", изяснява още Министерство на вътрешните работи шефът.

Той добавя, че вътрешното министерство е изготвило предложение за възстановяване ефикасността на полицейската активност в региона на домашното принуждение и принуждение, учредено на сексуален симптом. То включва план с няколко действия като основаване на автоматизирана осведомителна система за противопоставяне и предварителна защита на закононарушения, учредени на сексуален симптом, и домашно принуждение - тя ще включва и актовете на домашно принуждение, които не съставляват закононарушение от общ темперамент, закупуване на хардуер за действие въз основата данни и обезпечаване на техническа поддръжка, правене на логаритъм за оценка на риска при случаи на домашно принуждение и принуждение, учредено на пола, образование на 200 служители на реда, обвързвано с оценка на риска по случаи на домашно принуждение, както и за справяне със случаи на домашно принуждение.

Валентин Радев показва и проблемите при използването на Закона за отбрана от домашно принуждение от страна на Министерство на вътрешните работи, които са свързани с липса на народен съвет, който да координира създаването и актуализирането на планове на тактики в региона на предварителната защита и противодействието на домашното принуждение и насилието, учредено на пола, и да следи и регистрира осъществяването им, целево финансиране на действия по предварителна защита на домашното принуждение, работещи неправителствени организации в дребните градове в страната, спешни центрове за настаняване на дами и деца - жертви на домашно принуждение, стратегии за работа с насилниците, задоволително подготвени полицейски чиновници, профилирани чиновници за работа с жертви на домашно принуждение, логаритъм за правене на оценка на риска,съдействие от страна на очевидци на актове на принуждение, а в някои случаи и на самата жертва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР