Полицаят Веселин Денчев, който беше обвинен в побой над протестиращ

...
Полицаят Веселин Денчев, който беше обвинен в побой над протестиращ
Коментари Харесай

Полицаят, обвинен в побой на протестиращ в нощта на белия автобус, осъди прокуратурата за 30 000 лв.

Полицаят Веселин Денчев, който беше упрекнат в побой над протестиращ по време на " нощта на белия рейс " през 2013 година, осъди прокуратурата за 30 000 лв., заяви lex.bg. 

Денчев беше оневинен по обвиняването, че е удрял с палка протестиращ против държавното управление на Пламен Орешарски. Преди дни Софийският градски съд е почел отчасти настояването на Денчев за обезщетение за нанесени неимуществени вреди поради противозаконното обвиняване. Полицаят е изискал да му бъде изплатено обезщетение в размер на 80 000 лв.. 

В нощта на 23-и против 24-и юли 2013 година антиправителственият митинг пред Народното събрание ескалира, откакто полицията опита да изведе депутатите от бюджетната комисия, които гласоподаваха до късно актуализация на бюджета. Полицаите обаче се отхвърлиха, откакто рейса с депутатите беше замерян с камъни от протестиращите. Полицията в последна сметка стартира да извозва народните представители с камионетки, до момента в който служители на реда изблъскват стачкуващите. Събитията станаха известни като " нощта на белия рейс ". 

Видео фрагменти от митинга демонстрираха как жандармерист с бяла маска удря протестиращи с палка, в това число стачкуващия Кирил Димов, който е ударен по главата. 

По случая стартира инспекция, която откри, че жандармеристът евентуално е Веселин Денчев. На жандармериста беше повдигнато обвиняване за нанасяне на лека телесна щета, само че той беше оневинен в съда, съгласно който не е несъмнено потвърдено, че точно Денчев е служителят на реда, блъснал с палка протестиращия. 

След това Денчев заведе дело против прокуратурата, като разгласи, че през трите години, до момента в който е вървяло делото против него, е претърпял доста боязън, оскърбление и стрес. Освен това фамилията му е било разрушено и му се е наложило да си смени работата, тъй като търпял насмешки от сътрудниците си.

Според съда претърпените неимуществени вреди са огромни поради необятния публичен отзив - в медиите и обществените мрежи. Съдът показва, че отрицателните мнения в обществените мрежи са довели до възприятието на неустановеност и боязън от разпра с Денчев по улиците, в случай че бъде разпознат като служителя на реда, удрял протестиращи в " нощта на белия рейс ".

Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР