Политологът Румяна Коларова коментира напрежението между коалиционните партньори и дали

...
Политологът Румяна Коларова коментира напрежението между коалиционните партньори и дали
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Не регулаторите са проблем, а министрите 

Политологът Румяна Коларова разяснява напрежението сред съдружните сътрудници и дали ще се стигне до ротация.

" Първата и съществена настройка на ПП-ДБ бе, че ГЕРБ би трябвало единствено да отстъпва от властта и да не взима нищо. Това беше съществена настройка, която непрестанно се повтаря. Всяка отстъпка от власт се възприема от ПП-ДБ като нещо, което не трябва да бъде позволено. Асен Василев не желае, Кирил Петков ги дава. Петков разгласи седем министерски позиции, които са подготвени да правят отстъпка, а Асен Василев се включи с думите, че няма да ги дават, а са подготвени единствено за ротация на Мария Габриел и външно министерство. ГЕРБ започнаха с това, че желаят шерване на отговорност и присъединяване в изпълнителната власт ", сподели тя в утринния блок на " Нова телевизия ". 

" По никакъв метод ПП-ДБ не желаят да пуснат ГЕРБ назад. ГЕРБ има огромно въздействие в Народното събрание. Неспособността на ПП-ДБ да изработят парламентарни решения през последните три месеца, които да приложат конституционните промени в някакъв тип законодателни текстове, е ясна. 

Ако се написа съглашение с дълъг период, първото, което би трябвало да се напише, е по какъв начин се сменят министри. Оттук нататък главният проблем е по какъв начин ще се сменят министрите. Защото това е шерване на отговорност. Не можете да изкарате с един състав на Министерски съвет още девет месеца и по-късно два пъти по 15 месеца. Дано Политическа партия да са си научили урока. Защото в случай че сътрудникът ти желае да смени някой министър, и ти не го направиш, какво следва - разпад на кабинета.

Аз не мисля, че това е извънредно решение, а е ултиматум. Знаете, че има такива моменти в договарянията, когато едната страна слага ултиматум. Не мисля, че текстовете за регулаторите са проблем, а министрите са проблем. Защото те доста ясно желаят в случай че не могат в този момент да сменят Асен Василев, да могат да го сменят след една година. Или да имат опция да го заплашат, че може да го сменят след една година. Нито служби, нито правосъдна промяна би трябвало да бъдат отстъпвани. И тук би трябвало да има споделена отговорност ", счита Коларова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР