Политиците пак се наредиха преди нас на шествието, безобразието се

...
Политиците пак се наредиха преди нас на шествието, безобразието се
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Култура и духовност не се наливат насила

" Политиците отново се подредиха преди нас на шествието, безобразието се трансформира в традиция. " С тези думи се обърна към залата ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на тържеството в Аулата на 24 май. Според него политиците не са злонамерени, а просто в никакъв случай, преди да станат политици, не са взели участие в шествието и по тази причина не знаят обичайния ред. Култура и нематериалност не се наливат принудително, обичайният ред е най-отпред да върви българското духовенство, след него вървим ние, а след това цялото българско поданство, което обича светлия празник, сподели ректорът.

" Честваме делото на небесните настойници на Европа Светите братя Кирил и Методий, на просветата, науката, културата и духовността. Днес обаче е доста по-трудно да отговорим на въпроса " Каква култура? ", в сравнение с преди няколко десетилетия. Сега имаме доста повече благоприятни условия, само че те слагат пред нас и доста повече въпроси ", продължи проф. Герджиков. " Роботизацията и изкуственият разсъдък ще изместят индивида от едни специалности и ще създадат непотребни други. Ще зародят нови специалности. В тази обстановка ми се коства недалновидно желанието на някои работодатели да получат от просветителната система подготвени служащи, подготвени да правят съответна работа. Машината, която умеят да ръководят, след няколко години ще изчезне, а доста е евентуално след нея да изчезне и цялата промишленост, от която е част ", посочи той.

Проф. Герджиков акцентира още: " Истинският въпрос на актуалното обучение е какви познания и умения има смисъл да дадем на младежите. Основният въпрос остава: Кои са непреходните полезности и неостаряващите познания, от които има и ще има потребност всеки човек, без значение от софтуерните промени и меандрите на пазара на труда. Когато един ден живеем в умните си къщи и градове изцяло задоволени и с доста свободно време, ще ни вълнуват същите духовни въпроси, каквито са вълнували и античните нации. Това са въпроси, на които изкуственият разсъдък няма да даде отговор, той в никакъв случай няма да съумее да открие същински скъпото за индивида в морето от информация. Можеш да симулираш разсъдък, само че не можеш да симулираш нематериалност. Културата и духовността са най-човешкото, което никой не може да ни даде наготово или да ни отнеме принудително. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР