Политици, експерти и журналисти обсъдиха опасността от разпространението на фалшиви

...
Политици, експерти и журналисти обсъдиха опасността от разпространението на фалшиви
Коментари Харесай

Конференция за фалшивите новини на европейските избори

Политици, специалисти и публицисти разискаха заплахата от разпространяването на подправени вести и методите за оправянето с тях. На интернационалната конференция " Дезинформация и подправени вести в навечерието на европейските избори " бяха показани образци от провеждането на изборите за нов Европейски парламент.

 © БГНЕС
По време на акцията и в деня на изборите езикът на омразата е надвил над подправените вести - такива са наблюденията на вицепрезидента Илияна Йотова.
Илияна Йотова, вицепрезидент на България: В желанието си да привлекат европейски гласове, доста партии заложиха на омразата против другия, на омразата против това някой да не пристигна в моя дом, да отнеме моята работа. Тази акция доста дълго време се водеше и против страни като България и тя не е спряла.Розита Еленова, член на Съвет за електронни медии: Ние сме очевидци на подправени вести и то освен по отношение на евроизборите. Разбира се, има разнообразни индикатори, които, в случай че се опитаме в тази им част да съблюдаваме европейските демократични правила, аз съм уверена, че ние по този метод ще избегнем хлъзгавите места с подправени вести.
Участниците в конференцията се сплотиха към позицията, че образованието е най-хубавото лекарство против подправените вести.
Д-р Антониа Арахова, президент на Европейска мрежа на американските алумни асоциации: Oбразованието значи почитание, близко съдействие. Това е нещо фундаментално за Западната цивилизация. Означава, че работим дружно, с цел да предотвратим подправените вести и да дадем път на истината, на това, което е потребно освен за Европейския съюз, само че и изобщо в света.
Изводът от конференцията е, че положителното обучение освен на пишещите, само че и на четящите се бори с дезинформацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР