Политиката на една централна банка опира до голяма степен на

...
Политиката на една централна банка опира до голяма степен на
Коментари Харесай

Нарастващата доходност по държавните облигации създава проблеми за ЕЦБ

Политиката на една централна банка опира значително на даването на сигнали и вербални намеси. Известният коментар „ Ще създадем каквото е належащо “ на някогашния президент на Европейската централна банка Марио Драги е съвършеният образец за това. Понякога обаче думите не са задоволителни за постигането на стремежи резултат, написа Анет Вайсбах за Си Ен Би Си.

През последните седмици представители на ЕЦБ дефинираха скока в доходността по държавните облигации като „ нежелано стягане “ или „ обстановка, която би трябвало да се следи от близко “.

В Управителния съвет на ЕЦБ не съществува единогласие във връзка с това дали изискванията за финансиране са под риск да станат неподходящи поради по-високата рентабилност. Участниците на пазара биха желали да схванат по-добре какъв би бил отговора на ЕЦБ при сходно стичане на събитията, като те се надяват да получат повече детайлности по време на срещата на централната банка през тази седмица.

През последните седмици доходността от по държавните облигации (особено американските) поради упованията, че инфлацията ще нарасне на фона на икономическото възобновяване от пандемията и че паричната политика на централните банки ще бъде затегната. По-високата рентабилност на облигациите значи, че държавните управления ще имат по-големи разноски за покриването на своите заеми.

„ На първо място, ЕЦБ би трябвало да реши дали и по какъв начин да се намеси на фона на осезаемия растеж на доходността. На второ място, ЕЦБ би трябвало да реши по какъв начин да направи изискванията за финансиране по-конкретни, в сравнение с са сега “, споделя икономист от BNP Paribas.

Когато централната банка на Еврозоната реши да добави „ поддържане на удобни условия за финансиране “ към задачите си през декември, нямаше изясненост какво в действителност значи това. В рамките на Управителния съвет на ЕЦБ също има разлики в тълкуването на обещанието, споделят осведомени източници.

Важно е обаче да се означи, че данните за инфлацията в района са по-добри от предстоящото, като цените на силата са учредената причина за растежа.

„ В последните си речи представителите на ЕЦБ не адресираха възходящите равнища на инфлация и останаха безмълвни във връзка с прогнозите на ЕЦБ за инфлацията “, разяснява Карстен Бжешки, икономист от ING.

„ Нашето мнение е, че общата инфлация може да доближи 2% през втората половина на годината и ние сме любопитни дали ЕЦБ споделя това ни виждане “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР