Политическото противопоставяне около тавана на дълга на САЩ застрашава статута

...
Политическото противопоставяне около тавана на дълга на САЩ застрашава статута
Коментари Харесай

Опорите на долара се пукат по шевовете

Политическото опълчване към тавана на дълга на Съединени американски щати заплашва статута на Америка като икономическа суперсила.

Влиянието на Америка върху международната стопанска система е подкопано от политическите рани, които тя сама си нанесе. Опасна борба за тавана на дълга принуждава да се обърне още веднъж внимание на несигурния статут на $ в международната търговия и финанси, съгласно обява на Bloomberg.

Информационната организация означи, че Федералният запас на Съединени американски щати стои " зад " актуалната обстановка. Инфлацията, поредност от банкови банкрути и в този момент политическата невъзможност по отношение на способността на държавното управление да заема средства подкопават доверието в Съединени американски щати.

В същото време геополитическата борба с Русия и Китай единствено се ускорява, тъй че всеки неверен ход на политиците във Вашингтон може доста да отслаби американската позиция.

Предупрежденията за спад в икономическия авторитет на Съединени американски щати са на всички места. На 9 май Бет Хамак, съпредседател на световната финансова група Goldman Sachs, сподели пред Bloomberg: „ Всичко, което ни отклонява от това да считаме $ за международната аварийна валута, най-сигурния и ликвиден актив в света, е неприятно за американския народ и държавно управление “.

Доларът е най-широко употребяваната валута в комерсиалните и финансови транзакции. Американската валута към момента представляваше 59,5% от формалните валутни запаси на централните банки през 2022 година, съгласно Бюджетната работа на Конгреса. Това обаче е най-ниската цифра от четвърт век (през 2001 година беше 71,5%) - знак, че превъзходството на $ отслабва.

През тези несигурни времена доста страни афишират еволюционен преход към потребление на лична валута. Русия, Китай и Индия към този момент възобновиха полемиките по дългогодишната тематика за дедоларизацията, с цел да се хеджират и защитят от глобите на Съединени американски щати и да не се окажат в икономическа изолираност.

Това не е единствено въпрос на геополитика. Есуар Прасад, американски икономист и професор в университета Корнел, сподели, че стълбовете, поддържащи $, стартират да се пропукват:

„ Става все по-трудно да се гледа на Съединените щати като на добре функционираща, динамична стопанска система с дълбока и надеждна финансова система, подкрепена от благонадежден развой на основаване на политики със система за инспекции и салда. “.

Инвеститорите може да не извърнат доста внимание на апела на бразилския президент Лула да Силва за завършек на господството на $, както направи по време на държавно посещаване в Китай този април.

По-притеснителен за тях е политическият дуел във Вашингтон за лимита на дълга, театър, който за смут на мнозина се трансформира в рутина през последния четвърт век, неведнъж докарвайки Америка до ръба на изкуствена рецесия.

Главният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън към този момент сътвори работна група, която да се приготви за това, което може да бъде " пагубно " несъблюдение - събитие, което министърът на финансите Джанет Йелън сподели, че може да се случи още на 1 юни.

След три срещи лице в лице президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителят на Камарата на представителите (и водач на републиканците в тези разговори) Кевин Маккарти показаха оптимизъм по отношение на допустимо увеличение на лимита на националния дълг до крайния период, за който приказва Йелън.

Както настояват доста икономисти, в това число Сара Хаус от американската финансова компания Wells Fargo, „ не е нужно да не плащате де факто дълг, с цел да навредите в действителност на стопанската система “.

Ана Уонг, основен икономист на Съединени американски щати в Bloomberg Economics, моделира сюжет, при който продължителното безпокойствие води до пазарни разтърсвания и Министерството на финансите на Съединени американски щати е насила да понижи обществените разноски, с цел да даде приоритет на изплащането на дълга.

Според консервативни оценки на експертния екип, в този случай Брутният вътрешен продукт на страната на годишна база може да намалее с 8% през втората половина на 2023 година

По време на спорове, рецесии и пандемия американците се възползваха от обстоятелството, че дълготрайните държавни облигации на Съединени американски щати бяха много близки до безрискови активи.

Благодарение на това държавното управление можеше да се финансира постоянно на по-ниска цена от другите страни. Търсенето на тези скъпи бумаги поддържа пазар от 24 трилиона $, който е най-дълбокият и ликвиден в света. Дългосрочните държавни облигации на Съединени американски щати също са гръбнакът на световната мрежа от финансови транзакции.

Дори в случай че договорка в последния миг предотврати несъблюдение на отговорностите, репутацията на Америка като страна, която заплаща задълженията си, може да бъде накърнена, като следствията ще продължат месеци или даже години в бъдещето.

В скорошен аукцион на четириседмични съкровищни бонове (референтен индикатор за най-кратък матуритет на Министерството на финансите), купувачите желаеха рекордна рентабилност от 5,84%, най-високата за всички съкровищни бонове от 2000 година насам.

Потенциалният неуспех на Конгреса да предприеме дейности в точния момент не е единственият акт на самосаботаж, който поражда подозрения дали Съединени американски щати би трябвало да останат в центъра на световната финансова система.

Провалът на Фед да се оправи с явни опасности, като упованието на банкрута на Silicon Valley Bank и Signature Bank, повдига въпроси по отношение на опциите му за контрол, сподели Bloomberg.

Марк Собел, който преди този момент ръководеше паричната политика на Съединени американски щати в Министерството на финансите, означи, че повтарящите се „ провали в надзора и регулирането ще подкопаят доверието на света във Фед и ще понижат привлекателността на $ в дълготраен проект “.

Борбата с високите лихвени проценти над лимита за заеми също може да има последствия за сигурността на Съединени американски щати. Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс предизвести на 4 май, че неизпълнението на отговорностите ще сътвори " световна неустановеност " по отношение на цената на $, управлението на Съединени американски щати и американските институции.

Маркъс Ноланд, изпълнителен вицепрезидент на Института за интернационална стопанска система Питърсън, има вяра, че Китай ще се възползва от опцията да се показа като „ мек, благонадежден водач “, за разлика от „ ненадеждния хегемон “, с цел да разшири въздействието си.

Джо Байдън към този момент показва по какъв начин драмата с тавана на дълга принуждава Америка да напусне международната сцена: Президентът на Съединени американски щати анулира плануваните спирки в Австралия и Папуа Нова Гвинея, откакто пътува до Япония тази седмица за срещата на Г-7, с цел да се върне бързо във Вашингтон за диалози с Републиканци.

Промяната в графика значи, че Джо Байдън ще пропусне основна опция да се срещне с тихоокеански водачи в Порт Морсби. Решението, съгласно Bloomberg, заплашва да подкопае напъните на Съединени американски щати за подсилване на връзките в Тихоокеанския район в опит да се опълчи на китайското въздействие.

Не единствено противниците на Съединени американски щати се възмущават от очевидното неуважение на Вашингтон към страничните вреди, които политиката на Съединени американски щати предизвиква. Съюзниците, даже повече от противниците, поеха главната тежест от повишението на лихвените проценти на Фед, което, като увеличи цената на $ по отношение на техните лични валути, принуди техните централни банки да отговорят със същото.

Например шефът на филипинската централна банка Фелипе Медала означи по време на семинар на пролетните срещи на МВФ през април, че след Втората международна война Съединените щати са употребявали въздействието и икономическата си мощност, с цел да основат световна финансова система по собствен личен метод, а страни като Филипините заплащат цената за това.

Икономистът от Бюджетната работа на Конгреса Даниел Фрид в работен документ, оповестен през април, означи, че спор или финансова рецесия може да бъде задоволителна, с цел да смъкна една от преобладаващите валути в света в интерес на друга, откакто стопанската система на втората страна изпревари другата.

Ето по какъв начин холандският флорин в последна сметка отстъпи място на английския паунд стерлинг, който господства през 19 век, а по-късно самият паунд отстъпи на $ след Втората международна война.

Доклад от март 2022 година на икономисти от Goldman Sachs също изброява няколко паралела сред лирата стерлинги при започване на 20-ти век и $ през днешния ден.

Сред тях: дребен дял в размера на международната търговия спрямо преобладаването на валутата в интернационалните плащания; утежняване на чистата позиция на задграничните активи, което значително е разследване от възходящото дългово бреме; и евентуално неподходяща геополитика. Експертите на капиталовите банки тогава също означиха, че „ запазването на статута на преобладаваща аварийна валута от $ зависи на първо място от политиката на Съединени американски щати “.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР