Политическото бъдеще на италианския министър-председател Марио Драги ще бъде решено

...
Политическото бъдеще на италианския министър-председател Марио Драги ще бъде решено
Коментари Харесай

Политическото бъдеще на италианския премиер ще се реши днес

Политическото бъдеще на италианския министър-председател Марио Драги ще бъде решено през днешния ден, когато основна тирада и полемика в Сената могат да решат дали държавното управление му ще остане или ще падне, цитира dariknews.bg.

От края на Втората международна война до момента в Италия са се сменили десетки държавни управления, тъй че страната е привикнала с политическите рецесии, разяснява Евронюз.

Но разтърсването, което в този момент обхвана политическите партии, се развива по друг метод. Миналата седмица Драги предложи да подаде оставка, откакто съдружният му сътрудник - популисткото Движение 5 звезди, бойкотира значим избор в Сената.

Но италианският президент Серджо Матарела отхвърли да одобри оставката на Драги - най-малко към този момент.

Драги не е политик и за 17-те месеца на поста си отпред на необикновеното държавно управление на " националното единение " закупи статут на общественик в Западна Европа поради твърдата си поддръжка за помощта за Украйна и за това, че управлява напъните за осъществяване на стопански промени.

Очаква се през днешния ден Драги да произнесе тирада в Народното събрание, а последвалите диспути ще дефинират дали той ще остане на поста си.

Ако Драги не може - или не желае, да съживи обединението си, може да се стигне до предварителни избори.

Ако всички съдружни сътрудници съумеят да се спогодят, " държавното управление може да продължи да работи, откакто е намерило нови сили ", съобщи Гаетано Адзарити, професор по конституционно право в университета " Ла Сапиенца " в Рим.

Ако това не се случи, Матарела ще би трябвало да предприеме идната стъпка, сподели професор Адзарити.

Това може да докара до опит за сформиране на ново държавно управление с различен министър-председател или до общи избори.

В ослепителен контрастност с доста предходни политически рецесии в Италия, от които се отърсваха жителите, този път доста италианци молят Драги да остане.

Онлайн петиция под името " Драги, остани ", която беше инициирана от някогашния министър-председател Матео Ренци, до края на понеделник събра повече от 100 000 подписа.

Стотици редови жители и политически водачи излязоха в понеделник на манифестации в поддръжка на Драги на площадите в Рим, Милано и други градове.

Около 1000 кметове от съперничещи си политически партии подписаха отворено писмо до Драги, в което го приканват да остане.

Различни лобита, в това число група лекари, които се тормозят от възможна липса на държавно управление на фона на възходящите инфекции с ковид, също насочиха апели " Моля, останете ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР