Политическият живот в България никога не е бил цвете за

...
Политическият живот в България никога не е бил цвете за
Коментари Харесай

Политическата 2022-а година, в която нищо нямаше значение

Политическият живот в България в никакъв случай не е бил цвете за мирисане. Всъщност политическият живот на никое място не е цвете. Политиката е неизбежно зло и от всички директно и индиректно забъркани в нея зависи това зло да има допустими форми и прилични резултати. Защото с по-добро от него на този стадий не разполагаме.

През последните дни едно социологическо изследване на „ Алфа Рисърч “ сподели, че в края на 2022 година българинът е по-песимистично надъхан за близкото си бъдеще отвсякога. Доверието му към политическия хайлайф и институциите е по-ниско отвсякога. Новото е, че към този момент ненавижда всички по равно - парламент, държавно управление, президент, водачи. Няма вяра, любим или позитивен воин.

Едно от вероятните пояснения за това е, че (и) през 2022 година бяха нанесени тежки, систематични и може би необратими вреди точно върху гореспоменатите толерантност и възпитание на българската политика. До степен, в която тя стартира да наподобява изцяло неприемлива и безусловно неприлична.

А главното средство за това „ достижение “ бе последователното девалвиране на всеки детайл от политическия живот, който би могъл да породи и запази доверие.

...
През миналата година се пренаситихме на политически противоборства. Да се поздравим за това, че с общите ни старания България стъпи на нов, възстановителен път.
Румен Радев, президент на България. 31 декември 2021 година 23.58 ч. СНИМКА: БГНЕС

С тези думи, произнесени в извънредно трескаво новогодишно послание, президентът Румен Радев ни поздрави с настъпващата 2022 година

12 месеца по-късно пътят наподобява всичко друго, само че не и възстановителен. Самият президент обаче оздрави позицията си на президента, управлявал България най-дълго посредством назначените от него служебни държавни управления – 475 дни до края на календарната година.
 1.Rumen Radev Nova Godina BGNES Presidentstvo Румен Радев по време на новогодишното си послание към нацията през 2021 против 2022 година
Част от това време (може би) беше по наложителност – поради неспособността на серия парламенти да излъчат кабинет. Друга немалка част обаче Румен Радев си обезпечи самичък – посредством съзнателно и авансово декларирано решение да протака конституционната процедура по връчване на мандатите за сформиране на държавно управление „ по целенасоченост “ - да не върви народът да гласоподава на предварителни избори през студената и гладна зима, която самичък пророкува. Това, че по план работата му е да предизвиква и подкрепя съставянето на държавно управление, а не да предпоставя неуспеха му, няма никакво значение.

Да забележим какво друго нямаше никакво значение в политическата 2022 година
Не бях виждала такова разрушително политическо озверяване.
Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия. 16 юни 2022 година Дебати по свалянето на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

На Корнелия Нинова би трябвало да ѝ се признае, че умее добре да илюстрира с метафори политическите разтърсвания – даже сама интензивно да взе участие в тях. 2022-а несъмнено може да бъде разказана като годината на политическото озверяване.
 2.Kornelia Ninova BGNES Корнелия Нинова Снимка: БГНЕС
Тя стартира с преди малко положило клетва, въпреки и необичайно държавно управление от четири партии – една нова (Продължаваме промяната), една дясноцентристка (Демократична България), една лявоцентристка (БСП) и една на Слави Трифонов.

Несъвместима по идеология и нрав, само че обединена от общата си поръчка да не допусне повече ГЕРБ на власт, четворната коалиция заскърца още през януари. И беше свалена единствено 6 месеца по-късно от ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Благодарение на Слави Трифонов, който отдръпна поддръжката си за държавното управление.

Нямаше значение, че няма по какъв начин и няма кой различен да ръководи. Политическата изолираност на ГЕРБ не бе завършила тогава, не е завършила в този момент, а може и в никакъв случай да не завърши. При Движение за права и свободи ситуацията е още по-ясно – никой не желае да си играе с тях. Почти насилственото изтръгване на властта от единственото допустимо, въпреки и на моменти в действителност несръчно и безсрамно държавно управление на четворната коалиция, прати страната тъкмо там, където се намира сега – посред политическото нищо.
Заради Македония. Македонияяяя!
Слави Трифонов в изявление за " Дарик " след анонса за събаряне на доверие от кабинета. 12 юни 2022 година

Ветото на България против Северна Македония за началото на договарянията ѝ с Европейски Съюз раздели четворната коалиция. Още с първите си дни министър председателят Кирил Петков подкара серия от срещи и визити със северномакедонската страна в опит да позволи обстановката, с което си навлече гнева на външния министър от „ ИТН “ Теодора Генчовска, на самата „ ИТН “ и на Българска социалистическа партия. Всъщност и на президента - бранител на ветото, който още при започване на февруари скръцна със зъби против „ подранилите визити “ на Петков в Скопие.

„ Не са подранили, закъснели са “, отговори му Петков.
 4.Trifonov FB Слави Трифонов Снимка: Facebook
Шест месеца по-късно с намесата на френския президент Еманюел Макрон рецесията изглеждаше потушена. България получи задоволително гаранции за отбрана на ползите си, пусне ли Северна Македония на пистата към Европейски Съюз. Признаха го всички. Но нямаше значение. Защото Слави Трифонов го видя по различен метод – като национално изменничество. Или най-малко по този начин сподели.
Изтеглям министрите на „ ИТН “ от ръководството и поставям завършек на тази мъка.
Слави Трифонов, 8 юни 2022 година

В същия интервал обаче стана ясно, че мъките не са били една или две. А доста повече. И не са били единствено за външнополитическа чест и популярност. А може би и за пари.
Предложиха ми рушвет в папчица с ластици.
Изпълнителният шеф на Агенцията по храните Христо Даскалов. 12 юни 2022 година

Свалянето на държавното управление се случи директно след решението му да приключи контракта на страната с частната лаборатория за надзор на товарите с храни на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Дни по-късно решение ГЕРБ и Има Такъв Народ желаеха оставката на шефа на организацията по храните Христо Даскалов, осветил първи съмнителни практики на митницата – в това число, че му е бил предлаган „ рушвет в папчица с ластици “. Още ден по-късно Комисията за конфискация на нелегално имущество стартира инспекция против зам.-министъра на земеделието Иван Христанов. А той се оплака от отправени закани по случая, беше му назначена и защита.
 5.Kapitan Andreevo BGNES Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан-Андреево Снимка: БГНЕС
Днес всичко това също няма никакво значение. Съдът възвърне частната лаборатория там, където тя си беше – на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.
Антикорупционната комисия продължава да е бърсалка за комфортните и бухалка за неуместните.
Надежда Йорданова, министър на правораздаването в кабинета " Петков ". 13 януари 2022 година

По случайност или по безспорна нарочност, още в първите дни на годината шефът на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров подаде оставка. Ден по-късно се оказа, че ДАНС му е лишила правото на допуск до секретна информация – заради ненадеждност. Цацаров упрекна за това вътрешния министър Бойко Рашков и президента Румен Радев, които по думите му оказали напън на ДАНС.
 6.Sotir Cacarov1 BGNES Сотир Цацаров Снимка: БГНЕС
На 8 юни – същия ден, в който Слави Трифонов разгласи завършек на държавното управление и мъката си – Кирил Петков разгласи, че ще предложи за ръководител на същата КПКОНПИ Бойко Рашков. Това също нямаше никакво значение, тъй като не се случи. Но провокира същинска стихия главно в средите на Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Три дни по-късно от ГЕРБ оповестиха, че ще внесат избор на съмнение.

А може би любопитен подробност е, че КПКОНПИ е същата комисия, пред която Слави Трифонов настойчиво отхвърли да внесе дължимата по закон декларация за спор на ползи. Това също се оказа без значение. И без последици.
Рашков е Хитлер, постъпват с мен като с Навални.
Бойко Борисов при първия си разпит след ареста на 17 март 2022 година
 7.Boyko Rashkov BGNES Бойко Рашков Снимка: БГНЕС
Без значение и без последици завърши и невижданият арест на Бойко Борисов и сподвижници от 17 март. Бившият министър председател, пиарът му Севделина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха зрелищно арестувани, по-късно зрелищно освободени и най-после безшумно възмездени – съдът разгласи ареста им за противозаконен.
 8.Arest Boyko Borisov Bulfoto Извеждането на Бойко Борисов от къщата му в Банкя, 18.03.2022 година Снимка: Булфото
Според Бойко Рашков обаче в други времена, в друга страна и при друга прокуратура нещата нямало да стоят тъкмо по този метод. Според него имало задоволително доказателства, събрани в поддръжка на два от нашумелите през миналите години случаи – за хипотетично изнудване на укриващия се в Дубай хазартен необут Васил Божков, както и за фотосите с кюлчета и оръжие от спалнята на Борисов.
Ако държавното управление не се оправи с Гешев, Гешев ще се оправи с държавното управление.
Антон Кутев, някогашен представител на служебния кабинет " Янев ". 25 март 2022 година

А като стана дума за прокуратури, в унисон с едно от главните си предизборни обещания и площадни заклинания, още в първите си седмици държавното управление прикани Иван Гешев да си подаде оставката. И задейства процедура за това във Висшия правосъден съвет. Тя потегли от правосъдния министър Надежда Йорданова, отби се във Висш съдебен съвет, оттова зави към Конституционния съд, който позволи провеждането ѝ, върна се във Висш съдебен съвет, отсрочи се един път, след това се отсрочи повторно и най-после Гешев... се оправи.
Моето самообладание ще победи вашето коварство.
Иван Гешев, основен прокурор, по време на среща с Българска социалистическа партия. 1 ноември 2022 година

Паралелно със личната си борба за оставане отпред на прокуратурата и след малко мъртвило, Иван Гешев подхвана небивала и в огромна степен политическа, а не прокурорска интензивност. И съчета три в едно: Атаки по политическата класа, която упрекна за възходящите съгласно него престъпност и безвластие (непотвърдени от формалната статистика за престъпността). Срещи с представителите на същата тази политическа класа, с цел да си обясни желанията им за промени и законодателни начинания. Обиколки из страната за сърдечни срещи с жители и публични групи – най-често потърпевши от закононарушение или неправда.
 9.Ivan Geshev BGNES Иван Гешев, основен прокурор Снимка: БГНЕС
Че всичко това не е тъкмо задача на основния прокурор също е без значение. Иван Гешев все по този начин си е основен прокурор на Република България.

А Димитър Радев към момента е шеф на Българска народна банка, въпреки мандатът му да изтече още през лятото на 2021 година

Сагата с избора на негов правоприемник стартира още през февруари 2022 година И по този начин и не приключи, тъй като Има Такъв Народ и Политическа партия не се схванаха. Хората на Слави Трифонов издигнаха своя Любомир Каримански. Хората на Кирил Петков – Андрей Гюров. Положението отиде към вътрешнокоалиционна война, в която бяха забъркани недоволства от заплашителни SMS-и и обидни думи като „ петно “.

Месеци по-късно Политическа партия отдръпна Гюров. А Народното събрание не избра Каримански. Така и процедурата за избор на шеф на националната банка остана без значение.
По време на война командирите не се сменят.
Бойко Борисов, ръководител на ГЕРБ, при преизбирането си на партийната конференция. 13 март 2022 година

След изборите в края на 2021 година заваляха оставки за едва показване. Корнелия Нинова, Христо Иванов, Атанас Атанасов... Всички те в 2022 година са назад на постовете си. Там е и Бойко Борисов – макар изборната загуба през ноември м. година и макар многократните политически апели да „ отпуши “ партията си и да се отегли. Той също беше избран отново на партийната конференция без конкуренция, без „ срещу “ и „ въздържал се “.
Когато Кирил и Асен отхвърлиха да му козируват, президентът смъкна държавното управление.
Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия. 6 декември 2022 година

Също избран отново, освен това с огромно болшинство от българското общество, президентът към този момент дефинира лансираните от самия него Кирил Петков и Асен Василев като „ неточност “. А политическия им план – като „ шмекерия “. Дори и по този начин да е, Румен Радев пропуща да види и каже какъв брой доста това оказа помощ на тези, към които преди две години се обърна от площада със сгънат пестник и апел „ Мутри, вън! “
 12.Petkov Vasilev4 BGNES Кирил Петков и Асен Василев Снимка: БГНЕС
Има прочее едно любопитно съвпадане в две изявления през няколко месеца:

24 септември 2022 година Тошко Йорданов: Борисов го преживяхме 12 години, ще преживеем и тия двамата.

5 декември 2022 година Румен Радев: Както надживяхме автократичния модел, по този начин ще надживеем и тази шмекерия.

Така още два значими фактора в политическия живот останаха без значение. Достойнството. И последователността.
Мачът, в който някой ни споделя какво да вършим, завърши.
Асен Василев, вицепремиер в кабинета " Петков ". 27 април 2022 година

Мачът сред Политическа партия и президента беше почнал да завършва още с първите месеци на държавното управление. Но войната в Украйна извади публично нескрито и войната сред тях. А тя се концентрира в две съществени посоки:
Енергетика Оръжия
Макар заедно да осъдиха съветската инвазия в Украйна, политическите сили се разделиха точно по тези основни (и финансово атрактивни) тематики, свързани с войната. И напълно не е изключено те също да имат отношение към политическата невъзможност, в която страната се намира в този момент.
 11.Ukraine3 AP Снимка: AP
Хронологията на събитията е мъчно да бъде систематизирана, по тази причина по-добре да се изреди:

24.02 Румен Радев и Кирил Петков осъждат войната. Парламентът приема декларация в този дух. Министърът на защитата Стефан Янев приканва „ да не използваме фриволно думата “война “, тъй като Путин я заобикаля “.

25.02 Румен Радев афишира, че Русия ще завоюва войната.

27.02 Разнобой в ръководещата коалиция, Българска социалистическа партия е срещу наказания против Русия.

28.02 „ Никой министър няма право на лична външна политика, изключително по фейсбук “: Кирил Петков желае оставката на Стефан Янев. Румен Радев предизвестява, че това е риск.

1.03 За министър на защитата е определен Драгомир Заков, препоръчан в последния миг вместо упования Тодор Тагарев. Корнелия Нинова афишира, че Българска социалистическа партия няма да поддържа даване на военна помощ за Украйна.

2.03 България гони двама дипломати от Русия.

3.03 Симпатизанти на „ Възраждане “ обстрелват със снежни топки Кирил Петков и членове на ръководещата коалиция на връх „ Шипка “. В отговор президентът разяснява: „ Не е работа на НСО, на ДАНС и на Министерство на вътрешните работи да рият сняг пред премиера “.

8.03 Извиват се опашки по бензиностанциите поради клюки в обществените мрежи за фрапантен скок на горивата. Някои от тях - спонсорирани от ГЕРБ. Същото се случва и няколко дни по-късно поради олио на промоция в супермаркетите. Безуспешни остават опитите на властта да успокои топката:

Александър Николов:   „ Всяване на суматоха и хибридни офанзиви “

Корнелия Нинова: „ Има олио да залеем цялата страна “

Никола Минчев: „ Някои кръгове съзнателно насаждат суматоха “

18.03 Румен Радев афишира, че даване на военна помощ за Украйна ще е замесване на България във война.

25.04 Кирил Петков си навлича гнева на обществото с апел да се подари „ по една заплата “ за оръжие на Украйна.

27.04 Русия стопира газа за България.

27.04 Започва открита борба сред премиера и президента по тематиките „ оръжия за Украйна “ и „ спрени газови доставки “ от Русия.

Там мачът свърши – по Асен Василев. Ден по-късно Кирил Петков и депутати отидоха в Украйна да засвидетелстват поддръжка на Володимир Зеленски.

А няколко месеца по-късно и държавното управление свърши. Първо бе свален ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. А по-късно и целият кабинет. Формално вотът на съмнение на ГЕРБ, подсилен от Движение за права и свободи и „ Възраждане “, бе за неуспех в региона на икономическата политика. В София избухнаха митинги – цивилен против свалянето на държавното управление. И партийни – в негова поддръжка.

Десислава Атанасова: „ Омразата ви довърши, не опозицията “

Гроздан Караджов: „ Нито Движение за права и свободи, нито мафията са им отговорни, че не могат да ръководят “

Слави Трифонов: „ Петков и Василев, откровено ви поисквам да се задавите с власт “

Не съумяха да се задавят с власт. Опитите за разединение на Има Такъв Народ отчасти съумяха, само че не и тези за сформиране на ново държавно управление. „ Продължаваме промяната “ не можа да събере болшинство, ГЕРБ не пожела да го събира, Българска социалистическа партия също се отхвърли.
Корнелия го раздава все едно желае да прави държавно управление.
Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България " по време на закрита и непредвидено излъчена онлайн по интернет среща на парламентарната група в навечерието на последния опит за сформиране на държавно управление в 47-ото Народно събрание. 22 юли 2022 година

И по този начин по-късно изтекли записи от закрити съвещания, доста яд, обиди, обвинявания в извършване на покупки на депутати и съвести, и протести на пленарната зала, се стигна до следващите, четвърти подред избори за година и половина. И до следващия длъжностен кабинет на Румен Радев, който даде всичко от себе си да закърпи връзките с Москва и „ Газпром “, до момента в който Европейски Съюз дружно и поотделно търсеше други възможности и постановяваше наказания на Русия. Членството на България в този европейски съюз в огромна степен се оказа... без значение.
На рождения ми ден идват повече хора, в сравнение с гласоподават за Българска социалистическа партия.
Кирил Добрев, конкурент на Корнелия Нинова в Българска социалистическа партия. Два дни след предварителните избори на – 4 октомври 2022 година

Избори без значение. Така ги дамгосаха политиците, по този начин ги възприеха гласоподавателите. Рекордно ниска изборна интензивност под 40% прати в Народното събрание съвсем същия състав от партии. Изпадна само „ ИТН “, която сложи връх по най-експресен срив на доверието от началото на демократичните промени. И през днешния ден е политическа мощ без значение. Натам се е запътила и столетницата Българска социалистическа партия, която към този момент е пета политическа мощ. Оставка прочее още веднъж нямаше.

Но пък в последния миг и някак необичайно в Народното събрание влезе новоучреденият „ Български напредък “ на Стефан Янев.

Показателно рекорден бе и броят на гласоподавателите, решили да гласоподават с „ Не поддържам никого “ – близо 90 000.
Положението, вместо да се утежни, то става безнадеждно.
Вежди Рашидов, ръководител по старшинство на новото 48-о Народно събрание. 21 октомври 2022 година

Рекорд по най-продължителен избор на ръководител бе записан още при откриването на 48-ото Народно заседание. В невиждан съвместен бойкот те провалиха всяка опция да излъчат началник на Народното събрание. И по този начин ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ стигнаха до компромисното решение да поддържат най-старшия – Вежди Рашидов. Дали той е кадърен да управлява пленарната зала и дали има юридическите и психически качества да го прави, се оказа... без значение.

Но пък се постави началото на нова традиция – на безкрайните среднощни съвещания. В които решения се вземат по силата на силата и с причините на математическото болшинство. Едно такова 17-часово съвещание прекрои тотално Изборния кодекс – ненадейно, в последния миг, без предизвестие. После и това се оказа без значение. След серия словесни зигзаги от страна най-много на ГЕРБ, множеството промени не бяха гласувани в пленарната зала.
 14.Glasuvane Mashina1 BGNES Снимка: БГНЕС
Но дружно с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, ГЕРБ дружно върнаха хартиената бюлетина и обезсмислиха машинното гласоподаване. С което 8-годишен поетапен труд по въвеждането на машинния избор, закупуването на скъпоструващите устройства, образованията и серията по-големи и по-малки борби по това изобретение, се оказаха без значение.
България си има Меси и това съм аз. По-добър от мен за министър председател няма.
Бойко Борисов, ръководител на ГЕРБ. 4 декември 2022 година

Имаше значение само за новото систематизиране на силите в Народното събрание, в който към този момент съвсем никой с никого не си приказва. Затова не е и необичайно, че държавното управление с първия мандат на ГЕРБ и претендент за премиер-министър проф. Николай Габровски не бе подкрепено. Следващият, който най-вероятно също няма да бъде подсилен, е акад. Николай Денков – претендент на „ Продължаваме промяната “.

Защото, както той самичък иронично означи по адрес на Бойко Борисов и неговите самооценки, „ и същинския Меси да предложим, няма да събере болшинство “.

От друга страна, даже да го събере... Ще има ли към този момент значение?

В продължение на дълги години депутатската почивка беше бодил в очите на обществото. Защото е прекомерно дълга. Преди броени дни 48-ото Народно заседание реши да редуцира своята. И това също се оказа без значение . Защото към този момент не е значимо. Важно е, че там хората взаимно се назовават „ измамник “, „ апаш “, „ страхливец “, „ вманиачен “. Важно е, че високопоставени политици ден през ден всяват боязън измежду популацията от „ нуклеарна война “ и „ трета международна “. Важно е, че на инат задръстват Народното събрание с еднотипни въпроси за парламентарен надзор – по триста, по четиристотин, по петстотин – единствено и единствено да побъркат политическия зложелател. Важно е, че това, което се прави, няма никакво значение. 

Задръстиха се и от срещи – за бюджета, за държавното управление, за другото държавно управление, с Плевнелиев, без Плевнелиев. Никой към този момент не беше в положение да се ориентира кой с кого и по каква тематика се среща, само че демонстрираха, че се срещат и търсят „ разговор “. Всъщност провокираха единствено комплициране и неспокойствие.

Също като с мъртвороденото решение за Зелен документ, с който да се влиза в Народното събрание. Който също нямаше никакво значение. И такава тематика имаше през 2022 година, да. Беше през януари.

А тя се трансформира единствено в първото от поредност доказателства, че няма и няма да има никакви задръжки при изнасилването на целия либерален инструментариум за лични цели. Вече даже няма значение какви са задачите – партийни, финансови, или чисто и просто с цел да си победил този, който мразиш. Резултатът е, че няма никакво значение. 

...
 13.NS BGNES Снимка: БГНЕС
Много фамилни хора са наясно, че половинките им са погрешни. Но избират да си затворят очите за това, до момента в който в дома царят естетика и съгласие. И не питат. Ако обаче погрешният сътрудник стартира жестоко и надменно да показва завоеванията си, хармонията и разбирателството най-вероятно ще отидат по дяволите. Защото става обидно. Става неуважение.

Горе-долу същото е и с взаимоотношенията сред обществото и неговия политически хайлайф. Хората не са малоумни. Те знаят, че няма от кое място да си набавим съвършените, чисти като пролетна роса политици. Прощавали са и биха дали прошка доста провинения. Но единствено до момента в който не им избодат с тях очите.

През 2022 година те ги избодоха.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР