Политическият есенен сезон в Германия се очакваше да започне с

...
Политическият есенен сезон в Германия се очакваше да започне с
Коментари Харесай

Меркел избегна политическия разгром. Засега

Политическият есенен сезон в Германия се очакваше да стартира с гръм и тропот и това в действителност се оказа по този начин. Цяло лято социолози, политолози, специалисти, политици и медии предупреждаваха, че се чака същинско земетресение, което ще засегне политическата система във федералната република. Най-черните прогнози гласяха победа на крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ) в две от основните области в тогавашната комунистическа Източна Германия - Саксония и Бранденбург. Именно поради това политиците, освен от ръководещата " огромна коалиция ", само че и представители от опозицията, се хвърлиха да щурмуват и да завоюват благосклонностите на колкото се може повече гласоподаватели в някогашната Германска демократична република. Към края на август към този момент се виждаше, отново съгласно разнообразни изследвания, че АзГ няма въпреки всичко да стане първа политическа мощ в двете области, само че ще има забележителна поддръжка. И на 1 септември това стана факт.

Двете огромни " национални партии " - Християндемократическият съюз(ХДС) на канцлерката Ангела Меркел и съдружният й сътрудник в лицето на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), претърпяха огромни загуби на изборите за Ландтаг в Бранденбург и Саксония, само че най-малко взеха лидерските места. И в двете провинции крайнодесните обаче към този момент са втора политическа мощ. В Саксония консерваторите от ХДС взеха 32% от гласовете (-7,1% спрямо предходните избори), следвани от АзГ с 27,8% (+18,1%), Лявата партия с 10,3 на 100 (-8,6%), ГСДП с 7,6% (-4,8%), Зелената партия с 8,6% (+2,9%). В Бранденбург социалдемократите получиха 26,5%, като " Алтернатива за Германия " и тук е втора - с 23,8 %, ХДС е подсилен от 15,5% от гласоподавателите, Лявата партия получава 10,4 %, Зелените печелят доверието на 10,2 на 100 от гласоподавателите. И на двете места либералите не съумяха да преодолеят 5-процентната преграда. Като цяло всички от така наречен обичайни партии губят по известност. Зелените не можаха да подобрят своите резултати и си остават обичайно мощни най-вече в западната част на страната, само че повече загуби Лявата партия (бивши комунисти и отцепници социалдемократи), чийто бастион до неотдавна бяха тъкмо областите в някогашната Германска демократична република. Сега гласовете им всеобщо отидоха към АзГ.

Като цяло времената, в които една или две партии задаваха тона освен на Изток, явно отминаха. След тези избори в Дрезден и Потсдам ще ръководят напълно нови за тези две провинции обединения, единомислещи са специалисти и множеството медии. И в двете провинции сформирането на ръководеща коалиция ще бъде сложна задача. Всички останали партии изключват съдействие с " Алтернатива за Германия " - както в Саксония, по този начин и в Бранденбург.  " Успехът на " Алтернатива за Германия " в Саксония и Бранденбург не е по никакъв начин изненадващ и въпреки всичко е неприятна вест. Какво значи това съответно за политическия живот в страната?

 

Демагозите завоюваха една етапна победа

 

Никога преди на избори те не са печелили толкоз доста гласове. Никога преди митингът против " системата " не е бил толкоз сполучлив. И в никакъв случай преди не е била подхранвана по този начин илюзията на крайнодясната партия, че тя била народът ", разяснява в. " Франкфуртер рундшау ".

Президентът на Съюза на работодателите в Германия Инго Крамер изрази угриженост от изборния триумф на " Алтернатива за Германия ". " Това ни тормози, тъй като със своите вербални изяви водещи политици от тази групировка са в положение да навредят на положителното име на бизнеса в двете провинции, опериращ също и на интернационалния пазар ". Крайната десница нанесе " земетръсен " удар на намиращото се под блокада съдружно държавно управление на немския канцлер Ангела Меркел, написа английският в. " Таймс ". В публицистична публикация немският " Меркише алгемайне ", който излиза в столицата на провинция Бранденбург - Потсдам, написа, че " силата на крайнодясната " Алтернатива за Германия ", само че и спадащите благоприятни условия за обединяване сред ХДС и ГСДП трансформираха политическия пейзаж в Бранденбург ". " Това кара участниците да бъдат по-прагматични и склонни към компромис. Балансирането на конкурентните ползи ще става по-трудно ", предвижда изданието.

Тези изборни резултати не би трябвало да се одобряват като покруса, само че не са и утешение поради от ден на ден поляризиращата се Европа, което не подмина и Германия, която също беше съществено наранена от бежанската вълна, която продължава от 2015 година Другият проблем е, че 30 години след обединяването

 

Германия си остава разграничена страна,

 

като двете й половини се раздалечават, а не се сближават. Независимо от внезапния спад в безработицата и годините на стопански напредък в Източна Германия като цяло, доста източногерманци не престават да се усещат изоставени и подценени. Това, че към 3,5 милиона младежи са напуснали родните си места, с цел да се заселят в Западна Германия в търсене на по-добра работа, носи особена мъка за жителите на провинцията, които считат, че по този начин бъдещето им е ограбено. Най-голям демографски срив има в селските региони, където точно АзГ е най-силна, и по тази причина не е чудно, че над 22% от младежите до 30 години избраха точно крайнодесните, както сочат изследвания. Избирателната интензивност също беше релативно висока, като основният печеливш от нея отново са популистите, тъй като доста хора, които не бяха дали своят вот изобщо на предходните избори, излязоха и дадоха гласа си точно за тази партия като " протестен избор ". " По-възрастните гласоподаватели припознават обичайните партии ", заяви пък сп. " Шпигел ", като означи забележителния избор на гласоподавателите над 60 години за консерваторите на Ангела Меркел в Саксония и за ГСДП в Бранденбург.

Независимо от възхода на АзГ тя си остава изолирана на всички политически равнища. Формацията е показана в 15 районни Народното събрание и на федерално равнище в Бундестага. Доскоро тя имаше своя парламентарна група и в Бремен, само че тя се разпадна поради взаимни дрязки и

 

обвинявания в заграбване на партийни пари

 

Като цяло триумфите на партията са впечатляващи, откакто тя беше основана едвам през 2013 година Много анализатори допускат, че това може би е политическият й връх поради непрекъснатите кавги в нея, все по-крайните изявления и включването на все по-голямо многообразие от радикални възгледи. Резултатите от тези избори обаче са и сигнал, че упадъкът на преди господствалите " национални партии " и раздробяването на политическия пейзаж може да продължат и в бъдеще. Засега всички партии са твърди в отхвърли си да се коалират за взаимно ръководство с АзГ - било то на локално или още повече на федерално равнище. Въпросът е какъв брой дълго ще продължат да съблюдават това заричане, в случай че популистите продължат да реализират сходни сполучливи резултати, а последователите на другите обединения се топят. Особено откакто към този момент редица обичайни партии в Европа си сътрудничат с крайнодесни обединения, както се случи в Австрия, Испания и скандинавските страни. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР