Политическите коментари за случилото се в Стара Загора - в

...
Политическите коментари за случилото се в Стара Загора - в
Коментари Харесай

Какви са позициите на политиците след жестокото насилие

Политическите мнения за случилото се в Стара Загора - в подтекста и на упоритостите за смяна, които идват с гласуваните тези дни промени в законодателството за отбрана на жертвите на домашно принуждение.

Депутатите разглеждаха измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение на няколко съвещания. На 21 юли най-сетне ги одобриха.

Според тях когато потърпевшият не може да се отбрани заради безпомощно положение или взаимозависимост от причинителя, производството да може да се образува и по искане на прокурора.

УНИЦЕФ популяризира позиция, в която приветства законодателните промени, само че от организацията споделят, че макар мненията насилието сред интимни сътрудници, които не са били и не са в общуване с потърпевшите, остава отвън обсега на закона.

Премиерът и вицепремиерът оцениха признатите законодателни промени, само че при нужда законът може да бъде отворен още веднъж.

" Отново упорствам на това - законът като подобен е добре, че е признат. Виждаме и с този случай, че е значимо осъществяването и методът, по който се ползват законите ", съобщи Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

" Това, което би трябвало всеки един участник в този развой - държавното управление посредством Министерство на вътрешните работи, по-късно прокуратурата, която би трябвало да управлява досъдебното произвеждане и съдиите - всеки би трябвало да си поеме отговорността, тъй като законите са значими, само че също по този начин е значимо кой ги ползва. Много се надявам да няма потребност от идната социална реакция, тъй като това не е първият подобен случай, с цел да си поеме всеки отговорностите ", добави министър председателят Николай Денков.

Бяха увеличени някои от наказванията в посока на това, което хората чакат, с цел да имат възприятието, че е заслужено правораздаването. Ако би трябвало, ще се отвори отначало в идната сесия.

Лидерите на ГЕРБ и Политическа партия осъдиха случилото се.

" Аз няма да вляза в разногласието за кой е отговорен - прокурорът, съдията или коя от системите. По-скоро обществото, което търпи това домашно принуждение и по тази причина беше толкоз значимо да приемем Закона за домашното принуждение. Аз се надявам, че институциите ще се поправят, в случай че някъде едните не са дали или другите не са ги видели задоволително, само че това е колосален акт и аз мисля, че реакцията на обществото единствено може да ме радва ", съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Този случай потресе цялото ни общество. За мен това не е човек, това е звяр, който би трябвало да бъде наказан по най-строгия метод - вероятен и това, което мисля, че ще се случи с всичките промени, които вършим, е че от ден на ден прокурори ще би трябвало да дават ясна отчетност на метода, по който те движат тези каузи ", добави Кирил Петков, съпредседател на Политическа партия.

От пресцентъра на Движение за права и свободи разпространиха позиция, в която се споделя, че ще сезират в понеделник инспекторите към Висш съдебен съвет, в случай че те още не са се самосезирали. И дават поръчка първата им работа през септември да е промяна на Висш съдебен съвет.

Лидерът на Българска социалистическа партия популяризира позиция във Facebook.

" От кое експерт и по кой текст от закона е решено, че зверството, осъществено от Георги Николаев, е лека телесна щета? Недопустимо е този човек да се разхожда на независимост. А още по-недопустимо ще бъде да получи съглашение или условна присъда. Нека се наложи най-голямата суровост на Наказателния кодекс, с цел да има правдивост ", съобщи Корнелия Нинова.

А единствено преди дни Народното събрание реши: По искане на потърпевшия държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица, които реализират предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, са длъжни в период до 24 часа да препратят до съответния областен съд молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана.

" В по този начин оферти законопроект има всичко друго, само че не и отбрана от домашното принуждение. Но да криете под домашно принуждение източване ан държавния бюджет със стотици милиони поради вашите персонални НПО-та, ние сме изрично срещу ", разяснява Цончо Ганев от " Възраждане ".

" Изключително спекулативни са изказванията ви, че гражданските организации, които са на първа линия в битката с домашното принуждение по какъвто и да е метод ще получат повече привилегии или запаси ", добави Калина Константинова от ПП-ДБ.

" Този законопроект каквото и да разправят вносителите, каквото и да приказват, би трябвало да знаем едно: тук би трябвало да защитим ролята на българското семейство. Родителите да не могат да възпитават детето, тъй като в случай че му кажат, че не може да прави нещо, то ще се разплаче и ще пристигна някой, който да го изведе от фамилията ", разяснява Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

" Има Такъв Народ няма да го подкрепим с изключение на заради неналичието на изясненост, по този начин и заради неналичието на незабавно произвеждане на терен, неналичието на спомагателна отбрана, както по правосъден, по този начин и административен ред ", съобщи Цветан Предов от " ИТН ".

" Целта му е да раздели насилника от жертвата допустимо най-бързо, да се реагира бързо. Няма различен закон, който да дава опция на съда да издаде заповед за отбрана в границите на 24 часа ", сподели още Венеция Ангова от ПП-ДБ.

7 дни след тези овации се разгласи казусът с нарязаното момиче с макетно ножче.

Вижте още в директното включване на Милена Кирова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР