Политическите и икономически новини днес - в България и по

...
Политическите и икономически новини днес - в България и по
Коментари Харесай

Вечерни новини: Тръгва новият Star Wars, Борисов укроти протестите на медицинските сестри

Политическите и стопански вести през днешния ден - в България и по света са осезаемо по-малко и това е елементарно обяснимо. Само седмица преди Коледа, ритъмът на събитията последователно се забавя. Потокът от вести, несъмнено, в никакъв случай не стопира напълно, само че особено през днешния ден той е спестовен и множеството неща, които би трябвало да се знаят идват от чужбина.

Във Англия Борис Джонсън, вдъхновен от смазващата си победа на изборите предходната седмица, възнамерява да предложи закон, който да забрани удължаването на преходния интервал в връзките с Европейски Съюз след Брекзит. Toва може да направи излизането на страната от Европейски Съюз още по-драматично, само че след година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Днес имаше и друго значимо събитие - основна част от света (или в случай че би трябвало да сме точни преобладаващо мъжете сред 18 и 45 години) през идващите седмици ще са на вълна Star Wars. Днес в Лос Анджелис беше премиерата на последната част от трилогията за Люк Скайуокър. Извън вълнението на почитателите обаче Star Wars е и голям бизнес, който се развива по доста забавен метод.

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ДНЕС
И дано Силата бъде с Disney


Какво се случва : Днес беше първата публична прожекция на последния епизод от дългометражната поредност филми Star Wars - The Rise of Skywalker.

Защо това е значимо? За същинските почитатели на поредицата този въпрос е афектиран (извиняваме се), само че следващият епизод е значим и за друго - каква ще е по-нататъшната тактика на Disney , които купиха преди седем години правата върху поредицата за малко над 4 милиарда $. Този ход на медийната компания към този момент наподобява сполучлив:Само приходите от билети от пълнометражните филми през тези години (до края на 2018 г.) са на стойност 4.8 милиарда $ .Към тях би трябвало да се прибавят и приходите от разнообразни форми мърчандайзинг - облекла, играчки и пр.Филмът, който излиза в този момент по кината е последният от поредицата , която стартира преди 43 години и имаше съществено въздействие върху цяло потомство. Ще продължи ли Disney да развива целия франчайз както до момента? Това е огромният въпрос, който е еднообразно значим както за почитателите, по този начин и за хората, които ръководят медийната компания, а и всички други от бизнеса със наличие .Досега не всичко с опитите на Disney да развиват Star Wars вселената се развива толкоз добре, колкото компанията очакваше.Първият филм след покупката на Lucasfilm имаше рекордни доходи от над 2 милиарда $ единствено от билети.Последният обаче - Solo: A Star Wars Story събра пет пъти по-малко - под 400 млн. $. Защо Disney не съумява да печели повече пари от Star Wars? Медийната компания се пробва със Star Wars да повтори феноменалния триумф, който има с други свои марки.Marvel (друга компания, която Disney купи през 2009 година също за 4 милиарда долара) има смайващите 20 милиарда $ доходи за 20 кино лентата. В последните години те се пробват да създават по три кино лентата от Marvel вселената (X-man, Captain America и пр.).Идеята за Star Wars явно беше същата - допустимо най-често дългометражни филми.Това обаче не се получи толкоз добре - част от Star Wars поредицата имаше огромни проблеми при снимането, смени на режисьори в последния миг и това се отрази на качеството.Феновете на поредицата също не реагираха толкоз добре на честите филми и резултатът от всичко това са по-ниски доходи от предстоящото. Какво следва? Стратегията на Disneу за Star Wars явно ще претърпи смяна. Големият въпрос в бизнеса със наличие е в каква тъкмо посока:CEO-то на Disney към този момент разгласи, че през идващите три години няма да има дългометражни филми от поредицата, поради нещо, което той дефинира като " отмалялост от Star Wars " .Вместо това компанията ще развива франчайза с телевизионни сериали .Първият опит за това към този момент може да се гледа - поредицата с бебето Йода The Mandalorian.През идната година ще започва още един сериал, фокусиран върху Оби Уан Кеноби, с Юън Макгрегър в основната роля. Още нещо? Разбира се - дано Силата бъде с вас.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Водата леко нараства от януари

От следващата година в множеството градове водата ще нарастне, само че нарастванията не са големи - желанията на ВиК сдруженията са за растеж сред 0.1% и 9.3% . В София е поискано нарастване от 6.6% , а най-малка смяна ще има в Пловдив - 0.1%. Окончателните промени ще бъдат гласувани от регулатора на 23 декември.

С обещания министър председателят потуши митинга на медицинските сестри

След двучасов диалог с премиера Бойко Борисов нощес, медицинските сестри получиха заричане, че груповият трудов контракт, в който е заложена минимална заплата от 950 лева , ще важи за всички лечебни заведения - държавни, частни и общински . Сестрите желаеха да им се заплаща изключителният труд и спомагателните квалификационни курсове и министър председателят даде обещание да преразгледа наредбите в тази област. Освен това сестрите започнаха да подават сигнали за корупция и източване на здравната каса против лекари.

Борис Джонсън ще търси наложително комерсиална договорка с Европейски Съюз до края 2020 година

Британският министър председател Борис Джонсън възнамерява законодателство за Brexit, което ще забрани удължение на преходния интервал в връзките с Европейски Съюз оттатък декември 2020 година Това може да докара до нова рецесия в края на идната година, в случай че не бъде контрактувана комерсиална сделк а със съюза. Европейски Съюз показва, че срокът до декември следващата година ще принуди и двете страни да дефинират цели и да оставят някои сфери за сделка на по-късен стадий .

Boeing краткотрайно стопира производството на 737 Max

От януари американският производител на самолети Boeing краткотрайно ще спре сглобяването на най-популярния си пътнически аероплан 737 Max. Решението е вследствие на най-тежката рецесия в 103-годишната история на компанията след две произшествия в последната година. То най-вероятно ще окаже отрицателно въздействие върху доставчиците на части и американската стопанска система като цяло .

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Филмът на Теодор Ушев по книгата " Физика на тъгата " на Георги Господинов е в шортлистата за " Оскар "

Анимационният филм " Физика на тъгата " е бил селектиран в шортлистата за премиите " Оскар " измежду общо 92 кино лентата и е един от десетте, които не престават напред в борбата за номинациите в категорията. Те ще бъдат оповестени на 13 януари. Това заяви във Facebook създателят му Теодор Ушев, който е работил по кино лентата в последните 8 години. Анимацията приспособява едноименния разказ на Георги Господинов. Тя предизвика вниманието и с това, че е първият анимационен филм в света, основан с енкаустика – антична техника за изобразяване от времето на египетските фараони. Над 15 000 фрагмента са рисувани на ръка, променяйки изображението посредством нагряване и изобразяване с парещ пчелен восък с пигменти. Как е бил основан филмът вижте във видеото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР