„Политически трик“: Активисти и експерти опровергават мирното предложение на RSF за Судан

...
Суданските активисти разкритикуваха мирно предложение от паравоенните Сили за бърза
Коментари Харесай

Суданските активисти разкритикуваха мирно предложение от паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), които обвиняват в извършване на жестокости в цялата разкъсвана от война страна.< /p>

Ръководителят на RSF, Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало, публикува плана от 10 точки на X, бивш Twitter, късно в неделя. В предложението Хемедти призова за федерализъм, социална справедливост и обединена армия, въпреки че неговата група е обвинена в отвличане на жители, плячкосване на домове и убийство на невъоръжени цивилни в столицата Хартум.

„[Хемедти] е причината за тази война и за толкова много убийства, … така че как би могъл да предложи подробно решение, когато той е проблемът?“ попита Zuhair al-Dalee, член на комитет за съпротива в Хартум, които са квартални групи, ръководещи местната помощ и призоваващи за демокрация.

„Няма да има мир или демокрация от гангстер като него.“

Активисти и анализатори казват, че инициативата на RSF се подиграва с продемократичното движение на Судан, което призовава за пълно гражданско управление, откакто бившият президент Омар ал Башир беше свален от власт през 2019 г.

Правозащитни групи и ООН обвиниха RSF, които се бият срещу суданската армия от април, в измъчване на цивилни, извършване на убийства без присъда и използване на изнасилване като оръжие за война. Армията също е замесена от правозащитни организации в арестуването на стотици активисти, кражбата на помощи и безразборното убийство на цивилни. Той отрича обвиненията.

Наблюдатели обвиниха RSF, че сега използват либерално мирно предложение, за да се представят като незаменима част от бъдещето на Судан.

„Никой със здрав разум не смята, че това предложение за мир е истинско. Това е политически трик. Това е война с други средства и е насочена към [възможни] посреднически участници и усилия“, каза Kholood Khair, судански експерт и директор-основател на Confluence Advisory thinktank.


Желание за легитимност

Армията на Судан отказа да преговаря за прекратяване на войната с RSF. Армията я нарече бунтовническа милиция и обеща да продължи да се бие срещу паравоенните, които контролират по-голямата част от Хартум и западния регион на Дарфур.

„Ние не сключваме сделки с предатели. Ние не сключваме сделки с никого, който е предал суданския народ“, каза командирът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан по време на реч в понеделник във военна база в Порт Судан на Червено море.

Отказът на армията да участва в мирни преговори може да помогне на RSF да изглеждат на някои наблюдатели като по-разумни и склонни да сътрудничат в сравнение, според Шарат Сринивасан, съдиректор на Центъра за управление и права на човека в университета в Кеймбридж и експерт по провалите на миротворчеството в Судан.

„[Хемедти] казва [с това мирно предложение], че ние сме истински политически играчи и че заслужаваме място на масата за посредничество, за да говорим за политическото бъдеще на страната“, каза Сринивасан пред Ал Джазира.

>

Бедур Закария, наблюдател по правата на човека от Западен Дарфур, предупреди, че на RSF не бива да се вярва да въведе мир или демокрация. Тя каза, че паравоенните и съюзническите арабски милиции са убили брат й и са изгорили селото й като част от това, което тя описа като продължаваща „геноцидна“ кампания срещу неарабската етническа група масалит.

Правозащитни групи и ООН също обвиниха RSF в извършване на бързи екзекуции и погребване на тела в масови гробове в Западен Дарфур. Твърденията накараха Международния наказателен съд да започне нови разследвания на злоупотреби, извършвани в Дарфур.

„Мирното предложение на RSF е безполезно“, каза Закария само дни след като избяга от Дарфур в Уганда. „След всички нарушения, извършени от RSF, хората от Дарфур няма да приемат никаква инициатива, която е свързана с Хемедти.“


Същите грешки?

Шринивасан подозира, че западните дипломати ще се поколебаят да се ангажират с Хемедти, но може да го направят по-късно в опит да сложат край на войната. Подобна тактика би повторила това, което според него е същата грешка, която международната общност направи през 2019 г.

След като Ал Башир падна от власт, западните страни подкрепиха гражданско-военно партньорство, което направи Ал Бурхан председател и Хемедти заместник-председател на Суверенния съвет, най-висшият орган в преходното правителство.

Решението беше взето няколко седмици, след като силите за сигурност убиха повече от 120 души при седяща демонстрация на 3 юни 2019 г. Оцелелите казаха, че RSF е оглавила убийствата и армията е затворила вратите си за протестиращи, опитващи се да избягат от насилието.< /p>

„Невъзможно е да си представим, че международната общност ще погледне в другата посока след всички зверства, които RSF са извършили в тази война. Но си струва да припомним, че Хемедти също не влезе в [демократичния] преход през 2019 г. със скърцащо чисто досие“, каза Сринивасан.

Той добави, че използването на либерален език и език на правата на човека от страна на Хемедти в неговото мирно предложение е ясен опит за резониране с някои западни лидери.

„Хемедти се опитва да възпроизведе на външни актьори самия език и самите идеи за постигане на мир [рециклирани] от прехода през 2019 г. и дори от по-назад, за да [твърди], че аз все още съм актьорът, който иска да защити политически трансформация в страната“, каза Шринивасан пред Al Jazeera.


Отклоняване на критиката

Въпреки сложната кампания, нарастващите доклади за тежки нарушения на човешките права са навредили на политическото доверие на RSF, според Khair. Тя предупреди, че групата може да използва усилията за посредничество като начин да отклони вниманието от действията си на място.

„Ако покажат, че са на масата и участват в тези посредничества, това им позволява известна свобода на движение и премахва вниманието от това, което правят на бойното поле. Това е перфектна червена херинга“, каза тя пред Ал Джазира.

По време на преговорите в град Джеда в Саудитска Арабия, където бяха подписани и след това нарушени множество примирия, RSF и армията бяха обвинени, че са по-отдадени на укрепването на позициите си на бойното поле, отколкото на защитата на цивилни.

И двете страни подписаха декларация за принципи за спазване на международното право, но активисти и правозащитни групи казаха, че RSF все още нарушава някои от принципите, като отвлича цивилни, окупира водоснабдителни станции и болници и плячкосва домове и пазари.

Армията също беше обвинена в нарушаване на декларацията чрез възпрепятстване на помощ и прибягване до безразборен огън.

Фадел Омер, говорител на комитет на съпротивата в Хартум, каза, че на никоя от страните не може да се вярва, че ще донесе мир или демокрация в Судан. Той конкретно критикува предложението на Хемедти като пълно с измама и лъжи.

„Едни и същи думи се повтарят от езика на Хемедти от векове, но той никога не е бил ангажиран с [демокрацията] от създаването на RSF“, каза Омер пред Ал Джазира.

„RSF продължава да ни убива и граби под прикритието на демокрацията.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР