Политически партии, които подкрепят кандидатурата на Ваня Григорова за кмет

...
Политически партии, които подкрепят кандидатурата на Ваня Григорова за кмет
Коментари Харесай

Доклад изброи като руски дезинформатори партии, стоящи зад Ваня Григорова

Политически партии, които поддържат кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София, са посочени в отчет на неправителствена организация като разпространители в България на съветска агитация и дезинформация. В същия текст се приказва и за 25 водещи медии (предимно агрегатори на съдържание), които вземат участие в това разпространяване. Макар че подправените вести са съставен елемент на съветската агитация, те съставляват относително дребен % от нея.

Публичните медийни фигури на тезите на в българските медии и истинските материали, готови в България, понижават (вкл. заради финансови причини) за сметка на увеличаващата се агитация без лица. Вместо това превес има безусловно цитиране на пропагандни клишета на съветските управляващи и на по-малко известни задгранични специалисти с съветски и британски имена, като Скот Ритър, Ник Паркър и Валерий Коровин.
 
Това се споделя в известие за първа част на взаимен отчет на американската Фондация Humanity for Freedom и Фондация Humanity for Freedom-Balkans, отдадена на изясняване на властническите старания за дезинформация и агитация на Балканите.

" Дневник " се срещна с разширената част на известието за България и главните заключения за региона. Краткото известие бе оповестено в четвъртък (2 ноември) в няколко медии, в това число в " Блиц ", упоменат в следния подтекст:
" Значителна част от 25-те водещи медии, които популяризират съветска агитация, са агрегиращи уеб страници, които копират текстове от други източници, а останалите разгласяват наличие, което се препечатва от " бот " страници. Някои от тези уеб страници са взаимосвързани, като да вземем за пример BLITZ и неговите осем агрегаторски уеб страницата ".
 
Партиите, посочени категорично като свързани с пропагандата и дезинформацията на режима на Владимир Путин, са:
" Атака " - наречена " крайнодясна партия, която пропагандира антизападни и проруски настроения " с поддръжка от Русия " в разнообразни форми, в това число финансова помощ, даване на съветски пропагандни материали, които да се популяризират посредством медийните канали на партията, и предложение на медийно отразяване посредством следени от съветската страна медии като RT и Sputnik.

Българска социалистическа партия - с " проруска позиция и се опълчва на западната ориентировка на България ", като за нея " съветската поддръжка включва продан на разследваща информация и даване на насоки по отношение на политическите тактики, за да се усили въздействието на партията в българската политика ".

Николай Малинов - ръководител на учреденото в Москва в наличието на външния министър Сергей Лавров Международно придвижване на русофилите (МДР), " упрекнат в шпионаж в интерес на две съветски организации, а придвижването му е в листата със наказания на Съединени американски щати по силата на Глобалния закон " Магнитски ".

Цитирана е работата и на Фондация " Човешки и обществени проучвания " - един от най-детайлните откриватели на механизмите на дезинформация в България, съгласно която " българският президент Румен Радев също е посочен като представител и пропагандатор на съветската агитация, макар че не следва прецизно думите на съветското държавно управление. " Такива отзиви, " обслужващи ползите на Кремъл ", били тези за прекъсването на съветския газ и опълчването на доставките на оръжие за Украйна.

Сред супер разпространителите на тезите на Кремъл във Фейсбук са водачът на политическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов и журналистът Мартин Карбовски.

В известието се изяснява, че механизмът на съветската агитация на Балканите е относително елементарен:
Информацията идва от публични съветски източници, в това число представители на Кремъл и държавни медии като ТАСС, Russia Today и Sputnik. След това български новинарски уеб сайтове, блогове и " таблоиди, свързани с олигарси ", превеждат и препечатват наличието, постоянно без да проведат каквото и да било журналистическо следствие, като по този начин му придават чувство за меродавност. Тази информация се популяризира посредством изявления в обществените мрежи, в това число групи, основани особено за тази цел.
 
" Някои медии са благосъстоятелност на предприемачи с стопански връзки с Русия, които имат интерес да поддържат позитивна визия за финансираните от Русия планове в България. Обществените медии, въпреки и да отразяват войната като цяло обективно, също по този начин несъзнателно способстват за разпространяването на дезинформация, било то посредством неприятна преценка или посредством лъчение на диспути, които са единствено предлог за разпространяване на прокремълска агитация ".

Като главната цел на тази агитация е посочено да оправдае експанзията на Путин в Украйна, да насади разделяне в обществото и да подкопае доверието в демокрацията, Европейския съюз и НАТО. Русия е представяна като " жертва, обсадена от груповия Запад (включително Съединени американски щати, НАТО и ЕС) посредством неговите марионетки и продажни демократични елити ", слагане под подозрение на легитимността на българското държавно управление и на изгодите от участието в Европейски Съюз.

Докладът, явно предопределен за публика на Запад, е показан като поръчан от фондациите Humanity for Freedom и Humanity for Freedom-Balkans, а под представянето му са се подписали:
Дейн Уотърс - президент на основаната в Арлингтън край Вашингтон фондация Humanity for Freedom и чен на Управителния съвет наHumanity for Freedom- Balkans
Томислав Цолов - президент на Humanity for Freedom-Balkans
Марк Роуз - член на Управителния съвет на Humanity for Freedom- Balkans
ген. Константин Попов - някогашен пълководец на български военновъздушни сили, някогашен шеф на защитата на България, някогашен народен представител от ГЕРБ и ръководител на Комисия по отбрана; член на консултативния съвет на Humanity for Freedom
Берат Рукичи - член на консултативния съвет на Humanity for Freedom и някогашен ръководител на комерсиалната камара в Косово.

Дейн Уотърс е политически пълководец и деятел, представящ се като работил като консултант на акции, държавни управления, университетски институции, неправителствени организации, Организация на обединените нации, Държавния департамент на Съединени американски щати и Международния републикански институт. При мандата на Джордж Уокър Буш е бил част от администрацията. Дълги години работи за кандидатпрезидентски акции на републиканци, само че през 2020 година обществено застава зад кандидатурата на демократа Джо Байдън против Доналд Тръмп.

Началото на плана Humanity for Freedom е сложено напролет, само че публично е разгласен в края на май. В обява в списание " Въраяти " написа, че Дейн Уотърс и Аарън Кауфман афишират в Кан, че основават под това име нова световна група с идеални цели. " Организацията ще се бори против властнически държавни управления посредством просветителна работа и отбрана на дела. Мисията ни е ясна - би трябвало да спрем ерозията на демокрацията. Украйна е бойното поле - действително и метафорично - на една борба нацяло едно потомство. Изправени сме пред елементарен въпрос: " На чия страна сме? ". На тази на мира и човечността или на насилието и омразата? Ако не създадем умен избор, ще е невероятно да спрем ерозията на свободата по света ", разяснява Дейн Уотърс.

Кауфман е единият от режисьорите на кино лентата " Superpower " - документалин филм за президента Володимир Зеленски. Другият режисьор е Шон Пен. Началото на групата е събитието " 72 часа независимост ", което от Лондон през Рим, Тбилиси, София, Абуджа, Токио, Сидни, Буенос Айрес до Вашингтон провежда прожекции на кино лентата. " Humanity for Freedom и Superpower имат обща цел да насочат вниманието и да поддържат гласовете на вярата за битката на Украйна за независимост и правдивост ", разяснява тогава Шон Пен.
 
Източник: Дневник
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР