Политическата задънена улица често е резултат от брутална поляризация, некадърност

...
Политическата задънена улица често е резултат от брутална поляризация, некадърност
Коментари Харесай

Ливан остава в задънена улица без президент

Политическата задънена улица постоянно е резултат от брутална поляризация, несръчност или композиция от двете. Тези, които наблюдават Ливан, схващат тази действителност повече от множеството, изключително след неуспеха на ливанския парламент да избере президент за дванадесети път, откогато някогашният президент Мишел Аун освободи поста в края на мандата си през октомври 2022 година

Гласуването, извършено на 14 юни, в допълнение осветлява по ослепителен метод продължаващия политически призрачен сън на дребната средиземноморска страна – подобен, който ще се окаже сериозен за разрешаването му в близко бъдеще на фона на това, което рационално може да се опише като много скромна стъпка напред в неотдавнашния избор.

Въпреки че „ скромната стъпка напред “ би трябвало да се изрази с изключително щипка сол, издигането на някогашния министър на финансите и сегашен почитан чиновник на Международния валутен фонд Джихад Азур като противотежест на подкрепяния от Хизбула и Амал Сюлейман Франгие бележи решителен миг в търсенето на нов президент на Ливан.

Гласуването докара до петдесет и девет гласа за Азур и петдесет и един за Франгие. Останалите гласове включваха празни бюлетини, протестни гласове или гласове за по-малки претенденти като военачалник Джозеф Аун и Зиад Баруд, които в последна сметка действаха като балансьори на всеки предел от 65 гласа, нужен за победа на втори тур.

Все отново резултатът е забележителен, даже и да не докара до нов президент. Азур се радва на неповторимата и изненадваща поддръжка на всяка огромна ливанска християнска партия – прочут накълцан изборен блок, който включва забележителни деятели като анти-Хизбула настроените " Ливански сили ", бившето присъединено към Хизбула " Свободно патриотично придвижване " (FPM) и неотдавна реформаторската партия " Катаеб ".

Тези заинтригувани страни, дружно с доста от самостоятелните членове на Народното събрание (депутати) и някои по-малки партии, образуват гръбнака на водещия сбор гласове на Азур в парламентарната сесия. В резултат на окончателното броене, напускането на лагера на про-франгиевските сили наруши кворума и затвори сесията след гласуването.

Лидерът на Катаеб Сами Гемайел разказва сесията и напускането с остри думи, като твърди, че „ това, което се случи през днешния ден, беше същинско въстание на ливанските депутати... които споделиха „ не “ на диктата и заканите. “

Той добави: „ Днес беше явно, че тези, които избягаха от Народното събрание след първия тур, са тези, които изгубиха. “

Не е изненадващо, че лагерът на Хизбула/Амал имаше за цел да показа сесията като победа за своя блок, като депутатът от Амал Али Хасан Халил съобщи, че „ всевъзможен тип налагане на претендент за нас няма да реализира никакви резултати ".

" Диалогът е единственият метод за избор на президент. Излязохме политически спечелили ", съобщи той.

Наблюдателите не трябва да изпускат от вниманието си, че нито един от блоковете няма да разреши гласоподаване на втори тур или да признае, че се стремят да диктуват изхода от председателството съгласно личните си условия.

Франгие не е допустим за християнските партии и е нереалистичен без поддръжката на FPM. Понастоящем шефът на FPM Гебран Басил не поддържа кандидатурата на Франгие и партията му ще следва най-много образеца му в това отношение.

Като се има поради това, Басил даде да се разбере, че поддръжката за Азур не е одобрена, тъкмо както други християнски водачи не престават да повтарят разликите си с FPM, като в същото време цитират „ конвергенция “ към президентството в този миг.

По този метод християнските партии пробват силите си в изключително смели политически игри. Блокът към Азур - и изключително FPM - евентуално гледат на кандидатурата му като на механизъм за принуждаване на същински договаряния към същински консенсусен претендент за президентството. Басил даде изявление малко откакто поддържа Азур, което удостоверява неговото мислене в това отношение, изразявайки, че „ в случай че сме поканени на изборна сесия, можем да гласуваме за [Азур] ".

" Но това ще го направи ли президент? Ако другата страна не е съгласна с него, за жалост, не ", съобщи още Басил.

Той сподели още, че „ би трябвало да продължим да водим интензивни диалози, с цел да реализираме консенсус “.

Човек може да бъде извинен, че преглежда мненията на Басил като алтруистични. Висшият политик и бившето златно момче на FPM в миналото се смяташе за претендент за президентството, необятно считан за естествения правоприемник на Аун поради политическата мощ на FPM преди последните парламентарни избори.

По-скоро го застигна дълга кариера на корупция в енергийния бранш и наказания, дружно с непосредствен и евентуално нездравословен съюз с Хизбула. Той е необятно считан за един от най-мразените политици в Ливан през днешния ден.

Независимо от това, Басил схваща политическата игра, която се играе. Вероятно е очаквал Хизбула да поддържа номинацията му при напускането на Аун – нещо, което просто в никакъв случай нямаше да се случи поради казуса със глобите.

Вместо да рискува политическа отговорност в тази ситуация с Басил, Хизбула избра това, което съгласно тях е по-малко спорен претендент в лицето на Франгие. Това в последна сметка отблъсна Басил, разширявайки разрива в алианса, който се развиваше от предходната година - значително за ролята на кабинета и държавното управление без президентство.

Басил към момента може да се стреми към президентския пост в последните си ходове, макар че този метод евентуално е нелепост заради към този момент посочените аргументи. И въпреки всичко неговият апел за договаряния и сигнали към лагера на Хизбула, изразяващи неговата еластичност, евентуално не са пропуснати от ливанската въоръжена формация.

В последна сметка реториката на Басил предстои на пояснение сега – дали той към момента се бори за президентския пост, или се пробва да играе договорка, с цел да почисти имиджа си пред ливанското население и интернационалната общественост, остава да забележим.

В последна сметка структурата на политическата система на Ливан прави съвсем невероятно един политически блок да наложи претендент. Това изисква същински разговор, който или преодолява разделянето сред двата съществени политически блока, или съумява да притегли нужните балансьори, нужни за постигане на шестдесет и пет гласа, макар че последният вид не съумява да реши казуса с кворума.

Тази динамичност надали ще бъде решена скоро и евентуално и за жалост ще изисква интернационално въздействие, с цел да се позволи.

Остава да забележим дали новата районна динамичност играе роля тук. Французите играят съществена роля тук и визитата на саудитския престолонаследник в Париж на 16 юни включва диалози за Бейрут и апели за разрешаване на президентската невъзможност.

Освен това се счита, че договорката сред Иран и Саудитска Арабия, подписана с посредничеството на Китай, е опция за разрешаване на политическата невъзможност в Бейрут. Въпреки че това сигурно е рационален разбор на обстановката, договорката към момента не е съдействала за видим прогрес в Ливан през днешния ден, изключително във връзка с Сирия и, в по-малка степен, Йемен.

Все отново Техеран и Рияд евентуално са разискали доста в детайли политическите проблеми на Ливан по време на историческото посещаване на саудитския външен министър в Иран на 17 юни.

Ако историческите противници в действителност се надяват да разширят своята историческа договорка, всички пътища може да водят към Бейрут. Но към момента никой не би трябвало да прави залозите си за този излаз, оставяйки Ливан и ливанците да останат в продължаващата си политическа невъзможност в обозримо бъдеще, даже след известно консолидиране към двама съществени претенденти, което съставлява дребен прогрес през 2023 година

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР