Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация, въпреки

...
Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация, въпреки
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

" Политическата мощ на Румен Радев нараства в съответната обстановка, макар събитието, че променената Конституция лимитира опциите за неговия избор за служебно държавно управление ", съобщи пред политологът проф. Огнян Минчев.

Според него президентът ще се опита да овладее тази обстановка, даже с риска да пропусне избрани периоди за насрочване на последващи парламентарни избори и тяхното несъвпадане с идните на 9 юни избори за Европейски парламент.

" Това служебно държавно управление, което вероятно би могло да се образува в тази обстановка, не е несъмнено, че ще ръководи единствено 2 месеца до идващите избори, а може да продължи и много по-дълго ", допусна политологът.

Той означи обтегнатите връзки сред Радев и ПП-ДБ, както и тези с Делян Пеевски и продължи коментара си:

" Стоплянето на връзките сред Радев и Борисов в известна степен бе следено напоследък, само че не мисля, че е напълно ясна обстановката - както политическа, по този начин и психическа, в триъгълника сред Борисов, Пеевски и Радев. В този триъгълник могат да се случат разнообразни неща, ще ги следим в идващите дни и седмици ".

Според него ПП-ДБ към този момент нямат легитимност да упрекват който и да било за това, че не желал да прави правосъдна промяна или да назначава фрагменти на една или друга позиция.

Минчев е безапелационен, че групировката е направила две съществени политически неточности още в самото начало:

" Първата беше, че вместо да употребяват събитието, че са в коалиция с ГЕРБ, отпред с Борисов, който беше притиснат от митингите и който имаше доста ниска политическа легитимност както персонална, по този начин и партийна, и те да се възползват от тази обстановка, с цел да създадат на практика стъпки за промени в институциите, преди да подходят към някакви общи генерални решения за конституционни промени, те изпуснаха тази опция като привлякоха Пеевски - по този метод в този триъгълник те ускориха неимоверно позициите и на ГЕРБ, и на самия Пеевски в договарянето на тези промени, които би трябвало да бъдат направени. Много добре знаем, че договарянето на тези промени тъкмо с Борисов и Пеевски не се явява някаква особена гаранция, че те ще се случат в цялостна мяра, меко казано. Втората политическа неточност беше точно фокусирането напълно върху конституционните промени. В момента имаме нереални конституционни промени, тъй като те се явяват едно положително благопожелание за промяна, която се блокира в практическите ѝ стъпки от другите двама ", акцентира политологът.

Според него тези две политически неточности сега се връщат на ПП-ДБ като бумеранг.

Огнян Минчев означи, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са върнати в съвсем напълно законна позиция в политическия развой.

" В момента те имат действителните благоприятни условия да оказват напън както върху ПП-ДБ вероятно след последващи парламентарни избори, по този начин и да се възползват от специфичните връзки както сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, по този начин и в триъгълника с президента ", добави той.

Според него навлизаме във все по-дълбока политическа рецесия. Той се надява, че тя няма да се трансформира и в институционална, и конституционна.

Относно избора на президента Румен Радев да връчи третия мандат на Има Такъв Народ, политологът разяснява:

" Това може би имаше известно значение от позиция на гаранциите, че Има Такъв Народ в действителност ще върне незабавно мандата, без да се пробва да прави политика или пропагандна акция около него. Както избора на Българска социалистическа партия, по този начин и на Движение за права и свободи е обвързван с избрани политически трудности за господин Радев. Неговите връзки както с Българска социалистическа партия, по този начин и с водача на Движение за права и свободи - господин Пеевски, са прекомерно обтегнати, изключително напоследък ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР