Политическата криза в България изисква сериозен и съдържателен разговор за

...
Политическата криза в България изисква сериозен и съдържателен разговор за
Коментари Харесай

От форума на евродепутатите социалисти: България има нужда от леви прогресивни решения

" Политическата рецесия в България изисква сериозен и изчерпателен диалог за политики. Но в действителност прекомерно постоянно ни се оферират субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират комфортни тематики за готовност на твърдия електорат, които прекомерно постоянно са димна завеса за неспособността да се намират работещи решения за действителните проблеми ", откри конференцията досегашният президент на ПЕС, евродепутатът Сергей Станишев.

Още фотоси от събитието вижте тук> >

Във форума се включиха още изпълнителният общоприет секретар на ПЕС Джакомо Филибек, Биляна Борзан - заместник-председател на Групата на С&Д в Екологичен потенциал, от Хърватия, шефът на Фондация " Фридрих Еберт " Жак Папаро, Любомир Кючуков - шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки. Сред гостите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на правораздаването Крум Зарков, министърът на земеделието Явор Гечев, спортната министърка Весела Лечева, доста социалисти и някогашни депутати от Българска социалистическа партия, само че не и сегашни.

Представители на управлението на Българска социалистическа партия в залата не бяха видяни, посочи от трибуната някогашният ръководител на социалистите в София Калоян Паргов. Докато в залата обсъждаха дружно и с водачите на синдикатите потребността от по-силна обществена политика и стопанска система и ограничения за справяне с инфлацията.

" Справедливостта е основна за левите придвижвания. Искаме заслужено систематизиране на капитала. Големите компании би трябвало да заплащат налози в страната, в която печелят. Зеленият преход би трябвало да бъде заплатен от замърсителите и огромните бизнеси, а не от бедния човек. Правата на работещите, с които Българска социалистическа партия се хвали, също са резултат от европейската политика за минимална работна заплата. Борбата с корупцията също е битка за правдивост ", съобщи евродепутатът и лидер на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов.

Снимка: БТА

" Лявото не е демоде. Лявото е единственото допустимо. То не е единствено фраза, то би трябвало да бъде изпълнено със наличие. Не може да бъде обвързвано единствено с индексацията на пенсиите. То би трябвало да бъде обвързвано с бъдещето на внуците. Надявам се тази полемика да разсъни най-малко малко вярата, че Българска социалистическа партия може да наподобява по друг метод, че може да има естествена левица в България, която да се бори за правдивост ", добави Витанов.

Във връзка със спекулации за задачата на форума, Витанов успокои довчерашните си съпартийци от Българска социалистическа партия.

" Някой сподели, че тук се събират джендър социалисти. Не, тук се събират хора, които желаят правдивост. Защото в никакъв случай българското общество не е било толкоз разграничено. Днес бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати. Теми като свръхконцентрацията на благосъстояние и богатства са най-важните през днешния ден. Социалистите в Европейския парламент не се борят да ни вземат децата, а за онази правдивост, която те желаят да видят в Европа ", акцентира евродепутатът.

" Ако не се образува дълготрайна национална политика, има риск България дефинитивно да се закотви в периферията на Европа, без хоризонт за бъдещето. Задължение на левите хора да очовечим идните софтуерни трансформации. Именно обществената страна би трябвало да контролира новата цифрова гражданска война ", акцентира Станишев. И призна, че през днешния ден няма по какъв начин хората в тази зала да не приказват с болежка за положението на Българска социалистическа партия.

- 10% от 240 народни представители. Политическите димки на управлението на Българска социалистическа партия не могат да скрият невиждания отлив на доверие ", установи Станишев.

Снимка: БТА

Остри рецензии към днешната Българска социалистическа партия насочи и изпълнителният общоприет секретар на ПЕС, Джакомо Филибек.

" Не мисля, че лявото може да губи повече време. След една година предстоят европейски избори и не мога да допускам, че страна като България е обречена да има социалдемократическа партия с поддръжка под 10% ", съобщи Филибек. " Трябва да сте подготвени за идната борба, тъй като сме в средата на най-историческия преход, който ще промени Европа за генерации напред. България, а и Европа, имат потребност от политическа мощ в страната, която е прогресивна, обществена и демократична ", безапелационен беше той.

Снимка: БТА

Зам.-председателят на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Биляна Борзан открои провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз и опита на Хърватия.

" Европа е изправена пред сериозна рецесия и ежедневната битка за оцеляване е неприемлива за социалистите. Неравенствата стават все по-големи, до момента в който някои се облагодетелства от рецесията. Неморално е да се печели от рецесията, до момента в който други избират дали да си платят отоплението или храната ", сподели Борзан.

" Еврото би трябвало да е приоритет за България ", моли тя и разяснява опита на Хърватия. " Когато Хърватия се причисли към Европейски Съюз, беше на дъното на икономическите ранглисти, а след влизането в Еврозоната се вижда сериозен скок нагоре. Данните демонстрират, че цените след присъединението към еврозоната се повишават с едвам 0.3% до момента в който заплатите нарастват с сред 20% и 40%. Заради множеството рецесии и спекулативните цени Хърватия не почувства всички изгоди в оптималната степен ", сподели социалистката.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Темата за войната в Украйна не остана настрана. Пръв за това заприказва Станишев, като акцентира, че няма спор кой кого е нападнал, само че също по този начин укори Европейски Съюз, че не търси обичайното за съюза спокойно решение на спора.

Директорът на Института за стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кючуков съобщи, че 14 месеца след началото на войната, ние не сме по-близо до нейния край.

" Това значи, че или не сме се опитвали задоволително, или сме се трансформирали в тези опити. Това значи, че би трябвало да преосмислим метода си ", безапелационен беше някогашният посланик.

На конгрес на левицата нямаше по какъв начин да не се обсъдят и обичайните задължения на левите към хората на труда, обществените им права, развиването на стандарта на живот, превъзмогването на неравенствата и зелената стопанска система, преходът към която не би трябвало да бъде плащан от бедните.

Снимка: Делегация на евродепутатите социалисти в ЕП

" Индустриалната политика се завърна в Европа, това е опция за реиндустрилизация на България ", съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов. " Прогресивните сили и политики за мен значат да градим - образованието на бъдещето, инфраструктурата на бъдещето, енергийните системи на бъдещето " ,  отбеляза Пеканов. Той уточни, че развитите страни стартират да концентрират всички свои дейности върху така наречен индустриална политика, тъй че да подсигуряват, че ще изградят новите фабрики и производства с устойчиви работни места тук в Европа, освен това добре платени. " България би трябвало да бъде основен състезател в този развой, да желаяме огромна част от тези завръщащи се производства да дойдат тук, означи той. По думите му те не би трябвало да идват на база на обществен дъмпинг ", акцентира Пеканов. И постави акцента върху вложенията в обучение. Вицепремиерът разяснява също, че минималната работна заплата и груповите трудови контракти са детайли на прогресивната икономическа политика, които оказват помощ за конвергенцията, както и на пазара на труда.

Снимка: Делегация на евродепутатите социалисти в ЕП

Евродепутатът Цветелина Пенкова означи, че рецесията с ковид, нарушените вериги на доставки и войната в Украйна са посочили, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху самостоятелност и да понижи всевъзможен тип зависимости. Тя подчертава върху новия законодателен акт за индустрия с чисти нулеви излъчвания, който цели опростяване на процедурите за чисти и зелени технологии и спомагателната финансова поддръжка, която Европейски Съюз ще предложи. За първи път стратегически е упомената нуклеарната енергетика, която е включена като неотменна част на зеления преход, означи евродепутатът. Пенкова сподели, че сега трансформират метода на ценообразуване на електрическата енергия, която до момента е била директно обвързана с цената на природния газ, и предизвикват по-дългосрочните контракти. " Целта е да се понижат трайно цените за потребителите и промишлеността, и да се преборим с инфлацията ", уточни тя. Пенкова смята, че в Европа има доста финансови запаси, които не са вложени в хора и промишлеността.

Министърът на земеделието Явор Гечев също разяснява тематиката за инфлацията и цените. Той съобщи, че 40% от приходите на българите отиват за храна. " Надценките отидоха в небесата, тъй като във време на рецесия пазарът е несдържан ", сподели министърът.

Снимка: БТА

Сред участниците във форума беше и президентът на КНСБ Пламен Димитров. " КНСБ предлага да минем през ребалансиране на директните и косвените налози, което съответствие в допълнение ражда неравенства ", сподели синдикалистът и акцентира, че извънредно значима задача е намаляването на общата ставка на Данък добавена стойност е извънредно значима задача. Димитров уточни, че от 1 януари 2024 година България и всички членове на Европейски Съюз би трябвало да приложат инструкция за 15% корпоративен налог.

" Сега в Народното събрание се водят някакви договаряния за държавно управление, първите две партии споделят, че никакви налози " няма да питат ". Ще ги " пипат ", освен тъй като не могат " да вържат " бюджета по различен метод, а тъй като им е обвързване ", подсети водачът на КНСБ.

Снимка: Делегация на евродепутатите социалисти в ЕП

Евродепутатът Иво Христов призна, че не споделя нормативния възторг към приемане на еврото. По думите му еврото е естественият небосвод за развиване на България, само че преценката за целенасоченост дали в този момент, е въпрос на сериозен разбор. Той посочи, че паниките му са не толкоз от отражението на еврото у нас, колкото от бъдещето на самата европейска валута.

Иво Христов предизвести и за рисковете, които носи със себе си изкуственият разсъдък. Според евродепутата това е тематика, към която би трябвало да подходим със здравословен песимизъм. Иво Христов не скри опасението си, че тази самостоятелна форма на разсъдък може да ни заплаши въобще като биологичен тип. Евродепутатът от ПЕС се спря и на опасността за загуба на работни места, в резултат на навлизането на изкуствения разсъдък.

Сред тематиките, обсъждани на форума, бяха още провокациите пред левите на локалните избори, демокрацията, свободата на медиите, човешките права и битката с домашното принуждение. Всяка лява политика би трябвало да засяга неравенствата, заключи политологът проф. Антоний Тодоров.

Всяка лява политика би трябвало да засяга неравенствата, съобщи политологът. Той подсети и какво значи народна власт. " Демокрацията е режим на фундаментално тъждество ", което, по думите му, сега е нарушено от капитала и пазара, тъй като те пораждат неравенства. И запита: " Ако демокрацията е режим на тъждество, то за какво се сблъскваме с неравенства ". " Да си ляв, значи да имаш особена сензитивност към неравенството ", означи още политологът.

Темата за отбраната от домашно принуждение също беше във фокуса на форума за прогресивни леви решения. Председателката на Обединението на дамите социалистки Дора Янкова подсети, че битката за правата на дамите е тяхна идея от 15 години.

" За домашното принуждение всички сме неверни ", заключи тя. Бившата депутатка от Българска социалистическа партия посочи и един куриоз - когато в 44-ото Народно заседание социалистите упорстваха във всеки регионален град да бъде оголен по един център за настаняване на жертвите на насилници, предлагането им отхвърлиха същите тези партии, които през днешния ден бързат със законови промени по тематиката за домашното принуждение и го извеждат като собствен приоритет. " Домашното принуждение е власт и надзор на един човек над другите, доминиране, съобщи Катя Кръстанова от фондация " Анимус ", като уточни, че тук всеки може да бъде жертвата - мъж, жена, дете или родител.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Евродепутатът Елена Йончева подчертава върху свободата на медиите, която сега се дискутира в Екологичен потенциал , наред с потребността тя да бъде обезпечена на още по-високо ниво. Йончева успокои също, че България не е длъжна да погази Конституцията поради признатата от Европарламента Истанбулска спогодба, която нашият Конституционен съд отхвърли. Това не е инструкция, тъй че можем да използван у нас единствено частта за отбраната на дамите от домашно принуждение, изясни евродепутатката.

А на финала на форума евродепутатите и екипите си направиха фамилната фотография, обичайната за всички събития на ПЕС. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР