Полетът започна в 11:00 часа на 29 юни 2023 година

...
Полетът започна в 11:00 часа на 29 юни 2023 година
Коментари Харесай

Нов експеримент с български прибор на космически кораб

Полетът стартира в 11:00 часа на 29 юни 2023 година от космодрума „ Америка “ в Ню Мексико, Съединени американски щати, оповестиха от Българската академия на науките /БАН/.

В задачата участваха двама водачи и четирима пасажери : Панталеоне Карлучи, инженер в Националния съвет за научни проучвания на Италия, Колин Бенет, астронавт инструктор във Virgin Galactic, полковник Валтер Виладей от италианските военновъздушни сили и подполковник Анджело Ландолфи, доктор от италианските военновъздушни сили.

Мисия в Космоса. Снимка: Българска академия на науките

Virgin Galactic назовава тази задача Galactic 01 . Тя е взаимно изследователско изследване на италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни проучвания на Италия, наречено „ Virtute 1 “. Мисията продължи към 45 минути като доближи височина от 85.1 километра. Тя включва 13 опита, най-вече за медицински приложения .

Прибор Liulin-CNR-VG. Снимка: Българска академия на науките

Първият опит е с българския портативен дозиметър-спектрометър Liulin-CNR-VG . Той е създаден по контракт за съдействие сред Института за галактически проучвания и технологии на Българската академия на науките /ИКИТ-БАН/ и Националния съвет за научни проучвания на Италия (CNR), Департамента по инженерство, осведомителни и информационни технологии и технологии за енергетиката и превоза.

Дозиметърът е ситуиран в корпус от екструдиран алуминий с размери 66х56х26 мм . Теглото му, в това число батериите, е 98 грама. Приборът е създаден от екип в състав проф. д.ф.н. доктор Цветан Дачев, основни асистенти Борислав Томов и Юрий Матвийчук и инженерите Пламен Димитров и доцент Митьо Митев.

Очаква се приборът Liulin-CNR-VG да мери профилите на потока и дозата галактическа радиация от нула до 85.1 километра. Те ще бъдат съпоставени с измерените на балони профили до 35 км над Ню Мексико, Съединени американски щати с принадлежности от вида „ Люлин “ при опити на НАСА през 2005 и 2015 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР