Покупката на имот в Португалия вече не е път към

...
Покупката на имот в Португалия вече не е път към
Коментари Харесай

Португалия спира златна виза за инвестиции в имоти

Покупката на парцел в Португалия към този момент не е път към „ златна виза “, предоставяща право на местопребиваване, само че чужденците, които желаят да си обезпечат такова право, към момента могат да влагат парите си в капиталови фондове, които в този момент чакат взрив на притока на средства.

Португалското държавно управление стяга разпоредбите, откакто в началото заяви през февруари 2023 година, че ще приключи програмата „ златна виза “, упреквана, че задълбочава жилищната рецесия. То към този момент се опита да пренасочи вложения в парцели от огромните градове към рядко обитаеми региони.

Програмата, предлагаща на богати поданици на страни отвън Европейски Съюз, които влагат в Португалия, право да живеят в страната, притегли 7,3 милиарда евро от основаването си през 2012 година Повечето участници са от Китай, Бразилия и Съединени американски щати. Около 90% от тези пари отидоха в парцели, което породи недоволства, че тласкат нагоре цените на жилищата в една от най-бедните страни в Западна Европа. Европейска комисия също прикани за завършек на такива стратегии, като уточни опасности за сигурността.

Влагането на пари в капиталови фондове е вид според португалската стратегия от 2015 година насам, само че в този момент се чака да се трансформира в неин главен канал. Други пътища включват даряването на средства за културни или научно-развойни планове. За да могат да вземат участие, претендентите би трябвало да трансферират 500 хиляди евро на един или повече фондове, отговарящи на критериите.

Регулаторът на португалската фондова борса CMVM, който сертифицира фондовете, заяви, че не може да даде лист с тези от тях, които дават отговор на критериите за вложения „ златна виза “. Вероятно те са към 40.

Сред фондовете, които се надяват да се възползват, е капиталовият фонд за стабилно земеделие Pela Terra, който към този момент оказва помощ за регенерирането на към 1000 хектара обработваема земя в област Алентехо. „ Новите регулации са вятър в платната ни “, разяснява Алекс Лаури-Уайт от Pela Terra. Той дефинира измененията като „ промяна “ на правила, които основали проблеми като по-високи цени на жилищата.

Друг фонд, Sharing Education, влага в интернационалните учебни заведения в Португалия.

„ Забелязваме повишаване на интереса от вложители..., тъй като те търсят нещо друго “, разяснява ръководителят на отдела на фонда за връзки с вложителите Джанкарло Сантош.

Макар към момента да няма публични данни, трима юристи, профилирани в „ златните визи “, разясняват пред Ройтерс, че чакат скоро фондовете да съставляват 80-90% от всички сходни вложения. Но в този момент, когато парцелите не са наличен вид, някои споделят, че евентуално общата сума на средствата, които ще бъдат ориентирани към Португалия, ще бъде по-малка.

„ Хората го вършат не от предпочитание да влагат, а от нужда... да получат „ златна виза “, разяснява Франциско Барата Салгиейро, старши сътрудник, отговарящ за задграничните вложения в EDGE International Lawyers.

Влагането на най-малко 250 хиляди евро в културни планове или 500 хиляди евро в научни проучвания или генерирането на 10 работни места също обезпечава „ златна виза “. Кандидатите би трябвало да разрешат инспекции на престъпното си досие и да потвърдят, че нямат неизплатени задължения.

Редица специалисти считат, че в този момент, когато парцелите към този момент не са вид, ще бъдат основани още фондове, а някои съществуващи фондове ще се преориентират от парцелите. Очаква се също даренията за културни планове да станат по-популярни.

Но Нури Кац от консултантската компания Apex Capital Partners отбелязва, че изключването на вложенията в парцели ще направи Португалия по-непривлекателна за вложители, които ще се извърнат към стратегии „ златна виза “ на други страни. Съседна Испания е измежду тези, които разрешават вложения в парцели. Фактът, че фондовете би трябвало да влагат единствено 60% от парите си в Португалия ще понижи изгодите от схемата за страната, отбелязва Кац.

Адвокатът Ракел Куба Мартинс отбелязва, че някои нейни клиенти били обезпокоени и от политическия риск. Португалия ще организира предварителни избори през март, откакто държавното управление падна от власт поради поредност от кавги. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР