Поколения ще плащат масрафа за емитирани облигации, скандален меморандум и

...
Поколения ще плащат масрафа за емитирани облигации, скандален меморандум и
Коментари Харесай

Наследството на Петков - милиарди дълг и неустойки

Поколения ще заплащат масрафа за издадени облигации, абсурден меморандум и рискови игри с газа и бензина
Какво завещание ни оставя кабинетът на смелите, честните и почтените? Онези с нулевата приемливост към корупцията, които дадоха обещание да унищожават мафията?

Равносметката бърка надълбоко в джобовете на всеки от нас, тъй като поетите задължения и предстоящите неустойки надвишават 23 милиарда лв.. Това демонстрират простите сметки за едногодишното престояване във властта на Кирил Петков и Асен Василев. Разпределени на скромните 6 милиона българи, и бебетата към този момент дължат по над 3 800 лева

20 милиарда са изтеглени като външен дълг и са взети от сметките на енергийните държавни сдружения, твърди опозицията. Към тях се прибавя и ухаещият на корупция меморандум за съдействие с сякаш западната, само че оказала се чисто съветска " Джемкорп ".

С меморандума, подписан на 23 март, държавно управление се опита да даде цялата ни енергетика на една офшорка с неразбираеми капитали и противоречиви имена - дребни модулни реактори за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, Зелената договорка, въглищните ни мощности и Плана за възобновяване и резистентност са дребна част от заложеното в него, разгласи ГЕРБ с декларация в четвъртък. Според партията министър-председателят в оставка Кирил Петков е криел в кабинета си корупция за 1 милиарда $.

Усетил накъде духа вятъра, ден по-рано кабинетът анулира меморандума - толкоз безшумно, колкото шумно го разтръби преди 4 месеца. Главният претекст, бележит от Петков, бе " с цел да изчезне тематиката от общественото пространство ". Оказа се, че три месеца в кабинета на Петков е отлежавал отчет на ДАНС, който министър председателят в оставка грижливо е икономисал.

Според експерти по корпоративно и комерсиално право обаче меморандумът крие капан за милиони. Той включва преддоговорна отговорност, съгласно която офшорката може да си потърси правата в Международния трибунал в Париж. А това да коства на страната ни до 300 милиона евро.

Европейската комисия към този момент си прибра един милиард от Плана за възобновяване и резистентност поради разминаване в цифрите какъв брой тъкмо потърпевша стопанската система ни от коронакризата. Сега най-вероятно ще вземе още 1 милиард, откакто с анулирания мораториум пада най-големият план от Плана - скандалният цех за акумулатори.

Към всичко това се прибавят вредите от спрения съветски газ. Голямата горделивост на кабинета " Петков " - отхвърли от " съветската взаимозависимост ", допуска големи суми употребяваме или не синьото гориво от Кремъл. България има дълготраен контракт с " Газпром ", който не е преустановен и неслучайно преди няколко дни КЕВР изиска плановете, които държавното сдружение би трябвало да заплати за спрените доставки.

Защото съветската компания надали би се лишила от икономическия и геополитическия гъдел също да си потърси правата в арбитража в Париж.

Енергийни специалисти пресметнаха, че при средноаритметичната цена на газа за 2022 година от 60 евро, ще имаме да плащаме непотребени 9 848 140 MWh газ - към 590 888 400 евро, освен това без адвокатски и консултантски контракти.

Отделно " Булгаргаз " ЕАД има отговорности по контракта с " Газпром " по клаузите " вземи или заплати " (take or pay, б. р.) по дълготрайните контракти с " Газпром износ ". По контракта с " Газпром износ " задължението по клаузата " вземи или заплати " е за 80% от годишно контрактуваното количество. " Булгаргаз " ЕАД има и обвързване за банкет в минимални летни количества по контракта, като сдружението дължи наказателна клауза за неприетите летни количества в размер на 4% от цената на неприетите количества, изчислена на база междинна доставна цена за летния сезон.

България към този момент е губила дело в Международния арбитраж по разногласието с Русия поради спрения план " Белене " през 2016 година. Решението излезе повече от две години, откакто съветската страна пусна иск за 1,2 милиарда евро, само че в последна сметка платихме единствено обурудването за към 550 млн. евро, а делото набъбна и поради дължимите възнаграждения в сходни процеси.

Каква е играта с цената на горивата, закъснялата куца отстъпка от 0,25 лева на литър бензин и по какъв начин какви комисиони е взел, занапред ще излиза наяве. Но по всичко проличава, че петролното тресавище е изключително надълбоко.

1 лев се губи в цената на горивото, разгласи някогашният енергиен министър Делян Добрев и сподели, че тревога за това към този момент бият специалисти, анализатори и политици. На всеки литър плащаме едно левче от горната страна, което отива в швейцарските сметки, на година това са 3,5 милиарда лв., изясни пред Българска национална телевизия Добрев. По думите му и данни от службите удостоверяват тези негови изказвания. " Българската рафинерия купува на ниска цена съветски петрол, който след началото на войната падна с 30-40%. При нас горивата не трябваше да нарастват, а да поевтинеят ", безапелационен бе той.

Към всичко това се прибавят и още два детайла от наследството на Петков - една банка и един плаж. Банката е ББР, върху която Петков се пробва да постави ръка още от времето, когато конфигурира в нея днешната шефка на кабинета си и представител на държавното управление в оставка Лена Бориславова. С 14 000 лева заплата на месец. А плажът е " Корал ". Преди дни екоминистерството публично утвърди молбата на

НПО-то " Да запазим Корал " и даде статут на бреговата линия като предпазена територия. Същото Неправителствени организации, в което преди година е членувал Кирил Петков, а до през днешния ден членува и татко му Петко. Същото Неправителствени организации, чиито документи са движени от Лена Бориславова.

Материалното завещание на Петков, несъмнено, върви с нематериалното, което няма цена - тежките провали върху политическата система. След ръководството на Кирил и Асен лъжата стана норма, а подписът и даденото заричане - далавера. Съставянето на кабинет се трансформира в договорка, а властта - в банкова сметка. Истинските измерения на вредите ще разберем от идващите министри. Когато отворят досиетата на сегашните. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР