Поклон: Ще ви кажа каква беше Шоколадовото момиче Любка КумчеваОтиде

...
Поклон: Ще ви кажа каква беше Шоколадовото момиче Любка КумчеваОтиде
Коментари Харесай

България осиротя, ще ви кажа що за човек беше Шоколадовото момиче Любка Кумчева

Поклон: Ще ви кажа каква беше Шоколадовото момиче Любка Кумчева

Отиде си една от легендите на Българска национална телевизия и на малкия екран въобще у нас – Любка Кумчева на 81 години.

Тъжна блиц вест заяви БТВ.

„ В спомените на генерации българи тя ще остане дамата, която познава характера на времето “, сподели президентът Румен Радев.

В продължение на десетилетия цяла България не си лягаше без да чуе мекия й глас, който някак успокоително споделяше какво време ни чака на следващия ден.

Дали ще има стихия, дъждове и гръмотевици или пък е време за плаж и морската вода ще бъде с температура над 20 градуса.

Тя бе част от нашите домове и фамилии.

Някои се майтапиха с нея и търсеха мотив да кажат, че прогнозите й не се сбъдват.

Да, метеорологията не постоянно се сбъдва на 100 %, само че Любка Кумчева бе освен това от синоптик.

Тя бе една ера.

Може би най-силни думи за Любка Кумчева написа писателят Димо Райков.

Той ни разплака с думите си:

ЛЮБКА КУМЧЕВА – ШОКОЛАДОВОТО
МОМИЧЕ НА РАДОСТТА ОТ ЖИВОТАЕдин хубав глас с толкоз вибрираща тиха наслада от живота е отлетял.Моето тъжно време не стопира да осиротява, бърза да се скрие от този нападателен и двуличен сегашен свят…Винаги когато я виждах и чувах, даже и на черно-белия екран на разваления ни постоянно „ Темп “, се усмихвах, ставаше ми едно такова умерено и… зелено-синьо.Планина и море… И шоколадово…Това, последното, може би идваше в чувствата ми, освен тъй като обичах доста сладкото прелъщение, само че тъй като тази жена бе толкоз изящна и постоянно усмихната!Кадифена!И аз тръгвах, заслепен от нейния звучен и толкоз обещаващ пътешествия и завършения глас, натам, оттатък Планината…О, в този момент изтръпвам, та през днешния ден е Денят на шоколада…Значи… Да, таман през днешния ден той, Господ, си прибра своето шоколадово момиче…Поклон за Любка Кумчева, другари!Поклон на нашата младост, дами и господа!Да, младостта, която постоянно е… шоколадова. И толкоз отлитаща бързо… “Под поста му валят мнения:Тя не е единствено същински човек, тя е еманация на вярната прогноза за Времето, мир на душата и, това е жена белязана да пребъде!„ Един в действителност ерудиран човек. Мир на праха и.Амин “ От екипа на метеоролозите фенове „ Метео Балканс “ описа непознати обстоятелства за нея:
Те я дефинират като велика професионалистка и не инцидентно.

Почти половин век тя планува времето като част от Национален институт по метеорология и хидрология.

Цели генерации израснаха с нея.

Забележете последните й думи в едно изявление по „ Хоризонт “ на БНР.

„ Имам прелестни мемоари от претърпяните прогнози, които се сбъдваха.

Най-ценното нещо през всички години бяха хората, с които работих – те не бяха просто сътрудници, бяха ми другари, а по-възрастните бяха мои учители.

Това е най-красивото, което резервирам в сърцето си от специалността ми и дългия път, който изминах. “

Любка Кумчева беше зад кадър 10 години по Българска национална телевизия и се чуваше единствено гласът й.

Още 10 години тя бе непосредствено в ефир.
За да стигне до там е взела участие в конкурс в далечната 1968 година.
„ Започнах с огромен боязън и паника, защото прогнозата постоянно се излъчваше онлайн “, споделя тя.

След тв кариерата си продължава в Българската академия на науките  до пенсионирането си.

Всички опитни учени са безапелационни, че прогнозите й се сбъдват с огромна акуратност.

„ Нейното завещание ще продължи да въодушевява и да помни нейната посветеност и обич към специалността. Нека нейната душа откри безконечен покой, а спомените за нея да останат в нашите сърца вечно.

Тя не беше просто професионалистка в своята област, само че и ентусиазъм за мнозина от нас. С грациозността си пред камерата и ненадминатите си умения в прогнозирането на времето, тя съумя да стане обичана на милиони фенове. Нейният глас и усмивка ни ободряваха в най-сивите дни и ни водеха през всички краткотрайни промени.

Поклон пред светлата й памет! “, споделят от Метео Балканс.
„ Един човек се цени, до момента в който е жив! Щастливци сме били ние, синоптиците на Национален институт по метеорология и хидрология, че сме работили дружно с Любка Кумчева, че сме се учили от нея на синоптика, професионализъм, на отношение към сътрудниците, на другарство и дух, който поддържа всичко това вечно. С мил и деликатен звук, с наличие и харизма, тя създаваше това, от което всеки се нуждае и се радва, че има. И ние сме признателни, че някак незабелязано и в това време доста съдържателно, е минало времето, в което сме били сътрудници и другари.Личност, с дълбока диря в българската метеорология, съдействала за нейното разпространение и постигане до всеки елементарен човек от генерации насам. Превеждането на комплицирания език на науката до понятен за необятната аудитория текст, представянето му по безупречен и ослепителен метод, е част от това, което сме получили като познания и опит.Естет, с класическо образование, ерудирана, с огромна обич към книгите, филмите и музиката, тя беше скъп събеседник за всеки, имал щастието да поддържа връзка и работи с нея.Съболезнования към фамилията на Любка Кумчева! “, оповестиха синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология.
 


Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР