Поклон пред жертвите на терористичния акт в СарафовоНа 18 юли

...
Поклон пред жертвите на терористичния акт в СарафовоНа 18 юли
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Поклон пред жертвите на терористичния акт в Сарафово

Поклон пред жертвите на терористичния акт в Сарафово

На 18 юли 2012 година на летище „ Сарафово “ край българския град Бургас гърмеж убива 5-ма израелски и 1 български жител, а 35 души са ранени. Още в първите часове на следствието беше открито, че измежду починалите е и причинителят на атентата. По това време бях вицепремиер и министър на вътрешните работи на България, уверен последовател на дейното интернационално съдействие в областта на сигурността. Атентатът в Бургас беше фрапантен за България и българския народ.

Последният терористичен акт в нашата страна е през 80-те години на ХХ в., по време на комунистическия режим. Общият смут и потрес от непредизвиканото нахлуване постановяваше провеждането на бързо и всеобхватно следствие, което да разкрие поръчителите и директните причинители. Още в първите часове след офанзивата ми се обади Джон Бренън, по това време консултант по националната сигурност на президента Обама. Предложи цялостно подпомагане за българското следствие. Малко по-късно ми се обади различен добър другар – Роб Уейнрайт, шеф на Европол. Партньорството и съюзническата поддръжка даваха първи забележими резултати. Няма да встъпвам в елементи по следствието. Само ще кажа, че изрично се потвърди съпричастността на Хизбула и трима жители на Австралия, Канада и Франция, от ливански генезис.

Именно това стана мотив да се повдигне тематиката за редица дейности на Хизбула. Да излезе отвън професионалната сфера на сигурност. Да концентрира вниманието на интернационалната общественост тук - в Европа и през океана. Така с общата взаимност на демократичните общества, през юли 2013 година военното крило на Хизбула беше оповестено от Европейски Съюз за терористична организация. Тази стъпка беше явен знак, че Европейският съюз изрично се опълчва на всеки акт на принуждение и посягане върху общочовешките полезности.

Някои от водещите страни в Европейски Съюз като Германия, даже започнаха стъпки, които да лимитират достъпа на деятели на Хизбула в Европа, както и набирането на финансови средства за организацията, под прикритието на „ благотворителни “ начинания.

В източната част на европейския континент към момента има безмълвие по този въпрос. В моята страна, самата тя обект на офанзива от Хизбула, също царува безмълвие. Може би - подбудено от политически партиен боязън да не разгневим Русия – съдружник на Хизбула и Иран в Сирия.

Аз и партия „ Републиканци за България “, считаме че европейските и трансатлантически връзки са главен поръчител в системата на българската национална сигурност.

В знак на съпричастност и във връзка десетгодишнината от терористичния акт в Бургас, реверанс пред жертвите на това варварско посягане – един български и петима израелски жители, и десетки ранени. България и Израел страдаха дружно, Европа, Съединени американски щати, Канада, Австралия и целия либерален свят страдаха с нас. Координирахме общи дейности и работехме като обединен екип по следствието на интернационално равнище. Тероризмът е световна опасност и не признава граници!

Заплаха, на която изрично би трябвало да се противопоставим - дружно, единни и обединени в отбрана на сигурността и демократичните полезности. Защото единни сме по-силни!

Цветан Цветанов, Facebook
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР