Показателен случай за състоянието на здравеопазването ми поднесе вчерашното дежурство“.

...
Показателен случай за състоянието на здравеопазването ми поднесе вчерашното дежурство“.
Коментари Харесай

Поредица от лекарски грешки: С месеци лекували симптомите на жена, вместо да открият, че е с голям тумор

„ Показателен случай за положението на опазването на здравето ми сервира вчерашното дежурство “. Това написа в профила си във Facebook доктор Стефан Константинов, експерт акушер-гинеколог и някогашен министър на опазването на здравето.

Той споделя за траялата с месеци битка на стара жена, която с месеци бива лекувана за признаци, без да бъде диагностицирана с причиняващия ги израстък.

Ето целият му роман:

„ Дама на 85 година възраст преди три месеца стартира да има компликации при уриниране, които последователно се ускоряват. Налага се да се сложи катетър (тръбичка в пикочния мехур),  без който ходенето по дребна потребност е невероятно. И стартират едни прегледи, проучвания, хоспитализации. Жената губи тегло, открита е анемия.

Постъпва в урологично поделение на огромна многопрофилна болница, където има гинекология, само че консултация с гинеколог няма. Пътеката е регистрирана според условията на касата. Диагнозата – хеморагичен цистит.  Изписана е с непрекъснат катетър – по този начин както е призната. Консултирана се в друга огромна многопрофилна болница, също с поделение по гинекология –  заръката - да не се маха катетъра.

Многобройни амбулаторни съвещания с уролози, нефролози, кардиолог, хематолог, появява се и акушер- гинеколог, че дори и офталмолог. Всеки си написа някаква диагноза от неговата компетентност – бъбречна непълнота – неуточнена, други неуточнени кисти на яйчника, хипертонично сърце, анемия, отлепване на ретината. Накрая се появява кървене, което също получава своята „ точна “ диагноза – кървене след менопауза.

Никой обаче не изяснява за какво се стига до невъзможността за уриниране. Описаните положения при прегледите и хоспитализацията наподобяват като копирани шаблони от електронната системата и много разнообразни от това, което в същина се откри. Тумор, обхващащ предната влагалищна стена, който е първопричината да се притисне пикочния път и уринирането да е невероятно без катетър. Вероятно произлиза от маточната шийка, само че в този напреднал развой е мъчно да се каже кое в същина е било първичното огнище или кое вторично е наранено.

Едно е несъмнено – не се е появил преди седмица. Лесно е било да се види при елементарен обзор или да се усети с пипане. И да се вземе проба от него, подари в кабинет. Три месеца дамата е обикаляла голям брой лечебни заведения, всяко отчело първоначални, вторични, кешови прегледи, че дори и хоспитализация, без най-малко да се насочи към диагнозата, която не е сложна за доказване. Никъде не е взета  биопсия (парченце тъкан от тумора),  с която да се определи  типа му и стартира лекуване.

Имена на лечебни заведения и сътрудници няма да чуете от мен, освен по етични аргументи, а тъй като това не е само проблем на познания и подготвеност. Въпрос на система е, която не подсигурява качество на услугите, а единствено подтиква въртенето на бройки. Всичко се свежда до това да отчетем обзор, хоспитализация. Много приказки съм слушал, по какъв начин конкуренцията гарнирала качеството,  по какъв начин пациентът щял да избере по-добрия.

Ами ето ви резултата – София със своите 70 лечебни заведения – обезпечено ли е качеството, или е обезпечено, че просто ще ви одобряват, с цел да отчетат клиничната пътека  – неповторимото родно откритие за възнаграждение на лечебните заведения.  И по какъв начин тъкмо се чака пациентът да избере качеството? В положение ли е той да реши кой е „ качествения “ доктор или лечебно заведение, към които да се насочи? Нали не смятате, че тази пациентка и роднините и не са били заинтригувани или им е липсвало предпочитание да получат добра диагностика и лекуване?

***

Дайте да разкриваме още лечебни заведения, очевидно конкуренцията е дребна и за това са ни неприятни резултатите. И да няма никакви ограничавания. Контрол – единствено на хартия.  Там, където някой би трябвало да се опраска. И още пари в бюджета, доста пари. И по-високи налози, а в случай че може и още по-висока здравна вноска. Е това ще е баш промяна! Пазарна “, написа той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР