Поканата на Украйна в НАТО може да стане претекст за

...
Поканата на Украйна в НАТО може да стане претекст за
Коментари Харесай

Полският външен министър Сикорски: Поканата на Украйна в НАТО ще доведе до война с Русия

Поканата на Украйна в НАТО може да стане предлог за война с Русия. Това сподели в изявление за полският външен министър Радослав Сикорски.

„ В Съединените щати имахме опцията да кажем – което смятам за значимо – че Европейският съюз и неговите държави-членки до момента са дарили два пъти повече на Украйна, в сравнение с Съединени американски щати. Важно е американските политици да схванат, че Европа не е „ безвъзмезден ездач “ по този въпрос, даже в противен случай. И скоро 50 милиарда евро ще стартират да постъпват като макроикономическа помощ за Украйна. Срещата с Байдън се организира преди срещата на върха на Ваймарския триъгълник в Берлин предишния петък, където успяхме да договорим още 5 милиарда евро военна поддръжка от Европейски Съюз за Украйна.

Полша е най-хубавият студент тук. В момента харчим повече за защита от Съединените щати съразмерно на Брутният вътрешен продукт и с доста по-добра конструкция на тези разноски, т.е. 52%. нашите разноски за защита са закупуване на ново съоръжение. Така че ние изпълняваме това, за което призоваваха всички предходни президенти на Съединени американски щати, в това число Доналд Тръмп ”, добави още Радослав Сикорски.

„ Ако вярно разбрах френското предложение, ставаше дума за образование на украински бойци в Украйна надалеч от фронта и помощ в противовъздушната защита, отново надалеч от фронта. Смятам, че френската самодейност към този момент донесе изгоди, тъй като с помощта на нея имахме доста сполучливи телеконференции по чешката самодейност (закупуване на муниции за Украйна отвън страните от Европейски Съюз - бел. ред.). И евентуално с помощта на тази тактическа маневра на президента Макрон най-сетне имаме това, което е предмет на договаряния от една година, т.е. 5 милиарда евро във Фонда за мир на Европейски Съюз, които в този момент са предопределени главно за въоръжаване на Украйна.

Спомням си, че президентът Ярослав Качински сподели, че немски бойци може да се появят в Полша единствено след няколко генерации. Съгласен съм повече с починалия президент Лех Качински, който сподели, че Европейският съюз не се състои единствено от Полша. Германия има друга история, друго географско състояние и малко по-различни ползи от нашите, което значи, че позициите би трябвало да се припокриват и не са автоматизирано идентични. Изобщо не би трябвало да ни учудва, че наклонността да се харчи за защита идеално съответствува с близостта до границата с Русия. Германците се усещат по-големи, имат ни на напред във времето, тъй че имат повече време за реакция. И в случай че сте поляк или още повече литовец, имате един или два шанса да реагирате. Това значи, че виждаме нещата малко по-различно. Но, апелирам, признайте, по кое време в историята се е случвало Полша, министър-председателят Туск, да е детайл от помиряването на Германия с Франция? Това беше детайлът, който разреши на двете най-големи страни от Европейски Съюз да разрешат проблемите в връзките си. И с помощта на това ние придвижихме един значим за нас въпрос, т.е. 5 милиарда евро за Украйна. Това са практическите последствия от края на нашата Студена война с Брюксел и Берлин ”, сподели Радослав Сикорски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР