Покачването на цените на жилища в София може и да

...
Покачването на цените на жилища в София може и да
Коментари Харесай

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

Покачването на цените на жилища в София може и да завършва, най-малко към този момент. Въпреки, че е алегоричен, въпреки всичко се отбелязва спад от 0,1% в столицата през четвъртото тримесечие на 2023 година, по отношение на предходното тримесечие. При съществувашите жилища той е 0,2%, а при новите жилища не се следи смяна на цените. 

На национално равнище пък жилищата регистрират ценови растеж от 1,2%. Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден. На годишна база нарастването е по-сериозно. През четвъртото тримесечие на 2023 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 10,1% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година.

Едно от обясненията за лекия спад на цените може търсим в цифрите за броя на покупко-продажбите в София. Според последните данни на Агенцията по вписвания има годишен спад от 6.3% през 2023 година.
 В София се строят повече, само че по-тесни жилища
В София се строят повече, само че по-тесни жилища

Сделките с парцели в столицата обърнаха наклонността на спад

Според специалисти от бранша на недвижимите парцели обаче огромни корекциите на цените не се чакат. Може да има спадове, само че те ще са за по-неатрактивни жилища.

За четвъртото тримесечие на 2023 година интервал е записано нарастване от 8,2% на цените на жилищата в Стара Загора. Това е и най-големият растеж от шестте града в България с население от 120 000 поданици, за които Национален статистически институт дава данни.

Интересно за жилищния пазар в града е, че цените на съществуващите парцели се подвигат повече от тези на новите жилища. Цените на " старите " парцели са се вдигнали с 8,9 на 100, до момента в който на новото строителство с 6,7 на 100.

Стара Загора е следван от градовете Бургас с растеж от 6,3% и Варна с 1,7%.

В Бургас още веднъж има разминаване в цените на остаряло и ново строителство, като тези на съществуващите жилища се подвигат с 10,6%, до момента в който цените на новите жилища даже регистрират спад от 3,45 през последното тримесечие на предходната година.
 Къде в Европа пазарът на парцели ще се възвърне през 2024 година?
Къде в Европа пазарът на парцели ще се възвърне през 2024 година?

Ръстът на заплатите изпреварва инфлацията и повече хора могат да си разрешат да купуват

Освен в София, понижение е записано в град Пловдив от -0,5%.

В града се записва противоположната наклонност на следеното в Стара Загора и Бургас. Там цените на новите жилища падат с 4,9%, до момента в който тези на съществуващите парцели се подвигат с 4,1 на 100 за посочения интервал.

По-тесни жилища

Според статистика на Национален статистически институт за въведените в употреба жилищни здания през последното тримесечие на 2023 година, оповестена предходната седмица, новопостроените жилища в София са все по-тесни.

Средната потребна повърхност на едно новопостроено жилище понижава от 123.6 кв. м през четвъртото тримесечие на 2022 година на 120.7 кв. м през същото тримесечие на 2023 година.

Според данните на националната статистика най-вече жилищни здания са въведени в употреба в областите столицата - 267 здания с 1 823 жилища, следвана от Пловдив - 230 здания с 636 жилища, и Варна - 174 здания с 1 390 жилища в тях. Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (40,2%), следват тези с три стаи (36,5%), а най-нисък е делът на жилищата с пет стаи - 3,8 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР