Покачването на цените изяде ръста на заплатите. Минималната заплата за

...
Покачването на цените изяде ръста на заплатите. Минималната заплата за
Коментари Харесай

Инфлацията изяде ръста на заплатите

Покачването на цените изяде растежа на заплатите. Минималната заплата за януари 2021 година беше 650 лева, а от 1 април е 710 лева Това е нарастване с 9.2%. А инфлацията за този интервал е над 12%.
Оказва се, че през последната година действително хората в страната са обеднели. Това, че бюджетът за актуалната година влезе в действие със забавяне, не от 1 януари, а от 1 април, докара до закъснение при нарастването на минималната заплата, на сумите за майките, които отглеждат децата си до навършване на 2-годишна възраст, на компенсациите за безработица и т. н.
През първите три месеца на годината цените продължиха да нарастват, а минималната заплата и редица обществени заплащания бяха увеличени с три месеца забавяне. Което води до обедняване на семействата, до момента в който в същото време приходите в държавния бюджет нарастват с помощта на инфлацията и повишните доходи от Данък добавена стойност, написа „ Труд “.
Минималната заплата набъбна от 1 април от 650 лева на 710 лева, което е покачване с 9.2%. Но минималната заплата остана без смяна не 12 месеца, както стана традиция през годините преди на власт да пристигна служебното държавно управление, а 15 месеца.
Официалната инфлация съгласно последните данни на Национален статистически институт от януари 2021 година до февруари 2022 година е 10.9%. Като прибавим и инфлацията за месец март, за която към момента няма публични данни, ще се окаже, че за интервал от 15 месеца растежът на цените е най-малко с 12.2%. Това е повече от нарастването на минималната заплата за този интервал.
Оказва се, че растежът на минималното заплащане е изяден от покачващите се цени още преди да бъде получено от хората. А през идващите месеци цените на стоките и услугите ще продължат да нарастват.
Затова от КНСБ желаеха с актуализацията на бюджета още от 1 юли 2022 година минималната заплата да нарасне на 760 лева А за идната година от КНСБ желаят минималната заплата да бъде 50 на 100 от междинното заплащане в страната.
Увеличението на междинната заплата в България е по-голямо от покачването на минималната. Но също изостава от персоналната инфлация на едно обичайно българско семейство.
Причината за това е, че персоналната инфлация на всяко едно домакинство се разграничава от формалната инфлация, в която влизат доста по-широк кръг от артикули и услуги, които не всяко семейство употребява.
Да вземем да вземем за пример семейство от двама работещи възрастни и едно дете. Например на месец те дават 800 лева за храна, 50 лева за алкохол, 200 лева за облекла и обувки, 30 лева за вода, 80 лева за ток, 150 лева за парно, 150 лева за мобили телефони, интернет и кабелна телевизия, 100 лева за медикаменти и 300 лева за бензин, защото и двамата вървят на работа с автомобила си.
Освен това в границите на година дават 3000 лева за двуседмична отмора през лятото на морето, 1000 лева за поддържане на колите, 200 лева за домашен уреди и по 500 лева за поправки в дома и за обучение на детето. Оказва се, че годишната инфлация на това семейство е 13,3%, съгласно калкулатора на Национален статистически институт за персоналната инфлация.
Но защото бюджетът за 2022 година, а надлежно и минималната заплата, влязоха в действие с три месеца забавяне, като прибавим инфлацията за този интервал, се оказва, че персоналната инфлация за фамилията за 15 месеца е 15,9%. Покачването на междинната заплата за същия интервал е по-малко.
Според последните публични данни на Национален статистически институт междинната заплата за януари 2021 година е 1454 лева, а за декември 2021 година е 1676 лева Това е нарастване с 15.2%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР