Снимки: Пожарникарите овладяха една четвърт от огромния горски пожар в Калифорния-Невада

...
Пожарникарите в Съединените щати успяха частично да овладеят огромен горски
Коментари Харесай

Пожарникарите в Съединените щати успяха частично да овладеят огромен горски пожар, който избухна в националния резерват Мохаве в Калифорния, изпращайки спираловидни пламъци през пустинния пейзаж.

Във вторник така нареченият пожар в Йорк достигна овладяване от 23 процента, след като се превърна в най-големия горски пожар за сезона в Калифорния и се разпространи в съседна Невада.

Покривайки приблизително 324 квадратни километра (125 квадратни мили), пожарът е опустошил хиляди хектари пустинни храсти, хвойна и гори от Джошуа.

Пожарът избухна в петък близо до каньона Карътърс, отдалечен район на резервата Мохаве. До обяд в понеделник димна мъгла се спусна върху близкия Лас Вегас и неговия прочут квартал Лас Вегас Стрип, осветен с неонова светлина булевард в центъра на града.

Димът скри слънцето и заличи гледките към планините около града и предградията му. Поради ниската видимост международното летище Хари Рийд в Лас Вегас съобщи за закъснение на заминаването от близо два часа.

Междувременно пожарникарите се бориха с „огнени вихри“ – понякога наричани „огнени торнада“ – докато ветровете и високите температури размахваха пламъците във въртящи се стълбове.

„Въпреки че те могат да бъдат очарователни за наблюдение, те са много опасни природни явления, които могат да възникнат по време на горски пожари“, обясниха от Службата за национални паркове на САЩ.

Значителна част от населението на САЩ беше подложено на екстремни горещини през последните седмици. В световен мащаб юли беше толкова парен, че учените изчисляват, че ще бъде най-горещият месец, регистриран някога, и вероятно най-топлият месец, който е засягал човешката цивилизация.

Причината за пожара в Йорк остава в процес на разследване, въпреки че властите казват, че е започнал на частна земя в резервата Мохаве.

Експерти казват, че растения като храсталака, горите от хвойна и известните дървета Джошуа в калифорнийския окръг Сан Бернардино са изложени на риск да отнеме векове, за да пораснат отново естествено, ако някога успеят да се възстановят от огъня.

>

Повече от 1300 души получиха нареждане да евакуират домовете си в събота близо до общността на Агуанга, която е дом на ферми за коне и винарни. Но тъй като огънят не се разрасна в понеделник, някои бяха пуснати обратно у дома. Един пожарникар е ранен при пожара.

Възможността от гръмотевични бури във вторник ще повиши рисковете за пожарникарите, се казва в изявление на Калифорнийския департамент по горско стопанство и противопожарна защита, тъй като метеорологичната система може да доведе до непостоянни ветрове в региона.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР