Пожарите изпревариха цунамито, за което ЮНЕСКО предупредиХиляди пожарникари продължават да

...
Пожарите изпревариха цунамито, за което ЮНЕСКО предупредиХиляди пожарникари продължават да
Коментари Харесай

Европа може да изгори, преди да бъде наводнена от цунамита

Пожарите изпревариха цунамито, за което ЮНЕСКО предизвести

Хиляди пожарникари не престават да се борят с нестихващия огън в горите на Португалия, Испания и Франция, а горещата вълна не демонстрира признаци на намаляване, заяви Би Би Си, представена от На фона на все по-плашещата картина, която към този момент взе стотици жертви, комитетът за изключителни обстановки на Обединеното кралство ще се срещне след предизвестие за рискови жеги, а България побърза да изпрати в Гърция втори екип, който да оказва помощ за преодоляването на пожарите.

По всичко проличава, че до момента в който ЮНЕСКО предизвестява за съвсем 100% късмет цунамитата да се окажат главният проблем за страните от Средиземноморието в идващите 30 години, те първо ще би трябвало да се преборят с актуалното изпепеляване на десетки хиляди акра гори.

В Северна Португалия водач почина, откакто самолетът му с водна бомба се разруши покрай испанската граница, а управляващите оповестиха за над 650 души, умряли поради жегите единствено през последната седмица.

В Югозападна Франция над 12 000 души са евакуирани поради опустошителни пожари. Горещите талази стават все по-чести, по-интензивни и не престават по-дълго заради климатичните промени, провокирани от активността на индивида.

Горящи дървета на фона на пожар в Ландирас, който продължава да се разгръща в региона на Жиронда, Югозападна Франция.

Нови температурни върхове чака Френската метеорологична работа, а през неделния ден прогнозите за южната част на страната бяха до 41°C. Късно в събота страната разгласи оранжева степен на паника в още 22 района най-вече по атлантическия бряг.

Жителите на наранени селища са настанени краткотрайно в приюти, откакто се наложи да изоставен домовете си, тръгвайки даже без багаж. Някои от тях разказват видяното като “постапокалиптично”. Вътрешният министър Джералд Дарманин сподели, че до момента пожарите са изгорили 25 хиляди акра земя и похвали “забележителната смелост” на пожарникарите.

Междувременно в Алпите катерачите са призовани да отсрочат пътуванията си до най-високия връх в Западна Европа Монблан, тъй като има риск от рухване на камъни поради “изключителни климатични условия”.

От вторник температурите скочиха до 47°C в Португалия и над 40°C в Испания, оставяйки провинциите сухи до кости и разпалвайки пожарите.

Португалските синоптици споделят, че температурите ще продължат да са над 40°C, преди да паднат през идната седмица. След опустошителните пожари през 2017 година, при които починаха 100 души, Португалия регистрира най-големите си загуби на земя през актуалната година - 75 хиляди акра.

Горски пожар гори през нощта в Алхаурин ел Гранде, Южна Испания на, 16 юли 2022 година

Евакуирани туристи от южните испански плажове също са били извънредно изплашени и са прекарали нощите си в бодърствуване. Самолети ръсели огнезащитни субстанции, до момента в който хеликоптерите пътували до и от брега, с цел да вземат морска вода и да я изливат над пламъците. “В нашия регион имаше към 40 къщи, всички хора бяха в действителност нервни и стояха на открито или на балконите си, с цел да наблюдават”, споделя английски екскурзиант.

Други елементи на Средиземно море също са наранени. В Италия държавното управление разгласи изключително състояние поради пресъхналата котловина По - най-дългата река в страната тук-там е единствено струйка.

В Гърция пожарникарите се борят с огъня в региона на Фериза, на към 50 км югоизточно от Атина, и покрай Ретимно, на северния бряг на Крит. Седем села са евакуирани покрай Ретимно. Втори екип български пожарникари е изпратен в Лариса, с цел да помогне на своите гръцки сътрудници при положение на пораждане на горски пожари. 16 са българите, потеглили за южната ни съседка. Те са от районните дирекции “Пожарна сигурност и отбрана на населението” в Благоевград, София и Пловдив.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР